Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 02 Μάρ 2022
Διαμαρτυρία πολιτών του Δήμου Καλαβρύτων για την υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών των δρομολογίων του ΚΤΕΛ Αχαΐας
Κλίκ για μεγέθυνση


2 Μαρτίου 2022

Κοινοβουλευτική αναφορά προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσαν οι βουλευτές Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου, αναφορικά με την συχνότητα, την ποιότητα και το κόστος των δρομολογίων του ΚΤΕΛ Αχαΐας.

Οι Καλαβρυτινοί και Καλαβρυτινές που χρησιμοποιούν συχνά μαζικά μέσα μεταφοράς από και προς τα Καλάβρυτα και την επαρχία Καλαβρύτων, διαμαρτύρονται έντονα για  τον απαράδεκτο ιδιότυπο αποκλεισμό που υφίστανται από τον συνεχιζόμενο περιορισμό των δρομολογίων των ΚΤΕΛ.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στους μόνιμους κατοίκους των Καλαβρύτων, αφού προκειμένου να μετακινηθούν για την κάλυψη βασικών αναγκών τους  στην Αθήνα ή στην Πάτρα, αναγκάζονται είτε να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους, εφόσον υπάρχουν, με ότι αυτό συνεπάγεται σε οικονομική επιβάρυνση στο οικογενειακό εισόδημα είτε να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν βασικές ανάγκες τους.

Επιπλέον, ηλικιωμένοι με οικονομική δυσχέρεια και χαμηλοσυνταξιούχοι, που δεν δύνανται να οδηγήσουν, είναι υποχρεωμένοι να «στοιβάξουν» την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους στο στενό χρονικό πλαίσιο που καθορίζουν τα περιορισμένα ποσοτικά και χρονικά δρομολόγια των ΚΤΕΛ, εάν αυτό είναι δυνατόν.

Στην αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ΤΑΞΙ, κόστος που σε περίπτωση μακρινών και συχνών διαδρομών είναι δυσβάσταχτο. 

Δεν νοείται ως Πολιτεία να επιδιώκουμε την ανάπτυξη των ορεινών και ημιορεινών περιοχών ενώ, παράλληλα, τις έχουμε καταδικάσει σε συγκοινωνιακό αποκλεισμό, παρόλο που κατοικούνται και τους χειμερινούς μήνες.

Για τους παραπάνω λόγους οι κάτοικοι των Καλαβρύτων ζητούν την πύκνωση των δρομολογίων των ΚΤΕΛ, τα οποία, ως νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου,  διατηρούν τον χαρακτήρα τους ως εταιρείες κοινής ωφέλειας που εξυπηρετούν το γενικότερο δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον.
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΥ ΚΑΙ ΑΘΑΝΑΣΙΑ (ΣΙΑ) ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΧΑΪΑΣ


 Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΤΕΛ ΑΧΑΪΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ


 
Εμείς οι Καλαβρυτινοί και Καλαβρυτινές που χρησιμοποιούμε συχνά μαζικά μέσα μεταφοράς από και προς τα Καλάβρυτα και την επαρχία Καλάβρύτων, διαμαρτυρόμαστε έντονα για τη συχνότητα, την ποιότητα και το κόστος των διαθέσιμων για το επιβατικό κοινό μέσων που παρέχει τα τελευταία χρόνια το ΚΤΕΛ Αχαΐας.
Ενημερώνουμε συνοπτικά ότι:
Τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ από Αθήνα προς Καλάβρυτα και αντίστροφα είναι ελάχιστα μέσα στη βδομάδα και ο σχεδιασμός τους δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες ούτε των κατοίκων ούτε των επισκεπτών. Τα δρομολόγια προς και από Πάτρα και Αίγιο είναι ελλιπή, και τα δρομολόγια προς τα χωριά της επαρχίας Καλαβρύτων είναι σχεδόν ανύπαρκτα.
Προσθέτουμε αναλυτικά ότι:
Δρομολόγια από Αθήνα προς Καλάβρυτα και αντίστροφα στο μεγαλύτερο μέρος της διάρκειας του έτους εκτελούνται μόνο τα πρωινά Παρασκευής και Δευτέρας συνήθως μέσω Ακράτας. Έτσι οι Καλαβρυτινοί εργαζόμενοι, οι σπουδαστές και οι επισκέπτες που δεν διαθέτουν αυτοκίνητο πρέπει αναγκαστικά να πάρουν δύο επιπλέον μέρες άδεια από τη δουλειά ή τα μαθήματά τους για να ταξιδέψουν. Μετά την κατάργηση των παλιών καθημερινών δρομολογίων που διευκόλυναν το επιβατικό κοινό, ο πολίτης που θέλει να ταξιδέψει μεσοβδόμαδα από και προς Αθήνα επιβαρύνεται παραπάνω από 100 ευρώ σε εισιτήρια και ταξί για να καλύψει τα έξοδα της διαδρομής ως την Ακράτα για να πάρει το λεωφορείο για την Αθήνα και αντίστροφα.
Ιδιαίτερα, τα δρομολόγια της Παρασκευής και Κυριακής απόγευμα, προς και από Καλαβρύτα αντίστοιχα, είναι αναγκαία γιατί εξυπηρετούν τους κατοίκους και επισκέπτες τα Σαββατοκύριακα.
Επίσης δρομολόγια ΚΤΕΛ προς τα χωριά της επαρχίας Καλαβρύτων υπάρχουν ελάχιστα. Ηλικιωμένοι με οικονομική δυσχέρεια και χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν διαθέτουν δικό τους όχημα ή πόρους για να πληρώσουν ταξί, ώστε να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή σε μαγαζιά για προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης στα Καλάβρυτα, οδηγούνται σε άτυπη «εξορία» ή απομόνωση στα χωριά τους.
Προσιτές οικονομικά εναλλακτικές λύσεις δεν υπάρχουν. Για όσους ντόπιους ταξιδεύουν από και προς Καλάβρυτα το τραίνο δεν εξυπηρετεί. Είναι χρονοβόρο ταξίδι 5 ωρών με τρεις αλλαγές μεταφορικών μέσων, με ακριβότερο εισιτήριο, και τα Σαββατοκύριακα ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού-Καλαβρύτων είναι πλήρης με επιβάτες, συνήθως τουρίστες.
Διαβάζουμε στα μέσα ενημέρωσης ότι το ΚΤΕΛ.ΑΕ είναι ιδιωτικός οργανισμός επιδοτούμενος συνεχώς και με διάφορους τρόπους από το ελληνικό δημόσιο μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Του παρέχονται ενισχύσεις για τη βελτίωση της ποιότητας των δρομολογίων, επιδοτήσεις που ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ την περίοδο της πανδημίας καθώς και οικονομικές ελαφρύνσεις, ενώ όλες αυτές οι ενισχύσεις χαρακτηρίζονται δράσεις με έντονα κοινωνικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Πώς εξυπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες και τον τουρισμό της περιοχής των Καλαβρύτων; Πώς διευκολύνει όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν με ΙΧ ή ταξί; Πώς ανταποκρίνεται στις ανάγκες μετακίνησης ευπαθών ομάδων προς τις μονάδες υγιειονομικής βοήθειας στα Καλάβρυτα και στην Αθήνα;
Ιδιωτική πρωτοβουλία με κρατική επιχορήγηση και ελλιπή εξυπηρέτηση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ- ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ

ΖΗΤΑΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΑΙΓΙΟ, ΠΑΤΡΑ & ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ, ΕΞΥΠΗΡΕΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Η ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥΣ
Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ


ΦΡΑΝΤΖΗ ΚΥΡΙΑΚΗ
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ
ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗ
ΦΑΚΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΗΣ ΚΛΕΟΜΕΝΗΣ
ΚΑΦΡΙΤΣΑ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΝΤΡΕΑΣ
ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑ
ΕΡΜΕΙΔΗ ΣΩΤΗΡΙΑ
ΤΕΤΟΚΑΣ ΑΝΤΡΕΑΣ
ΣΑΡΔΕΛΙΑΝΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
ΚΑΤΣΙΑΡΔΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑ
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΒΑΣΙΛΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΚΑΚΑΝΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΣΑΜΑΡΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΚΟΥΡΤΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΚΑΚΚΑΒΑΣ ΗΛΙΑΣ
ΚΑΚΚΑΒΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ΑΝΔΡΙΑΝΗ
ΣΟΚΟΡΕΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου