Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 28 Απρ 2021
Λουκάς Σακελλαρόπουλος
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Λουκάς Σακελλαρόπουλος
Ο Αρχηγός της επαναστάσεως του 1922 Νικ. Πλαστήρας.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1882
Βαλιμή Αχαΐας
Θάνατος 28  Απριλίου 1958
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησης Ελλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Νέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
στρατιωτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα γερουσιαστής
Υπουργός Συγκοινωνιών της Ελλάδας
Υπουργός Ταχυδρομείων, Τηλεγράφων και Τηλεφώνων της Ελλάδας
Υπουργός Δημοσίων Έργων της Ελλάδας
Υπουργός μεταφορών της Ελλάδας
Υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου της Ελλάδας
Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ της Ελλάδας
μέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Αχαΐας-Ήλιδος)

Ο Λουκάς Σακελλαρόπουλος (Βαλιμή Αχαΐας, 1882 - Αθήνα, 28 Απριλίου 1958) ήταν Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός.

Βιογραφία

Λουκάς Σακελλαρόπουλος

 

Ο Λουκάς Σακελλαρόπουλος, Έλληνας βενιζελικός ανώτατος Αξιωματικός, με το βαθμό του Αντιστρατήγου (ΠΒ) ε.α., στον Ελληνικό στρατό, μέλος της επαναστατικής επιτροπής του κινήματος που ανέλαβε κινηματικά την εξουσία που οδήγησε στην δίκη και την εκτέλεση των Έξι και πολιτικός που διατέλεσε βουλευτής, γερουσιαστής και υπουργός, γεννήθηκε το 1882 στο χωριό Βαλιμή [1] της επαρχίας Καλαβρύτων Αχαΐας και πέθανε [2] την Δευτέρα 28 Απριλίου 1958 στην Αθήνα, μετά από μακρά και βαριά ασθένεια. Η νεκρώσιμη ακολουθία του τελέστηκε στις 11 το πρωί της Τρίτης 29 Απριλίου 1958 από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών όπου και ενταφιάστηκε.

Ήταν έγγαμος με την Ριρώτ Σακελλαροπούλου και δεν απέκτησε απογόνους.

 

Ο Λουκάς, που είχε αδέλφια τους Παναγιώτη και Νικόλαο Σακελλαρόπουλο, την Ελένη σύζυγο Νικολούλια, την Αθανασία σύζυγο Ηλιοπούλου, την Αναστασία σύζυγο Χαραλαμπόπουλου και την Βασιλική σύζυγο Παπαμαντζελόπουλου, παρακολούθησε τα μαθήματα του Δημοτικού σχολείου στην γενέτειρα του και τα μαθήματα του Γυμνασίου στα Καλάβρυτα. Μετά την αποφοίτηση του επέλεξε τον Στρατιωτικό κλάδο και φοίτησε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων από την οποία αποφοίτησε με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού του Πυροβολικού. Συμμετείχε και πολέμησε στους μεγάλους πολέμους της Ελλάδος των αρχών του 20ου αιώνα, όπως στον Μακεδονικό Αγώνα [3], με το ψευδώνυμο Αλεξάνδρου ήταν μέλος στην οργάνωση Θεσσαλονίκης, στους Βαλκανικούς Πολέμους και στο Μικρασιατικό Μέτωπο, όπου το 1918 με το βαθμό του Ταγματάρχη ήταν Διευθυντής του ΙΙΙ Επιτελικού Γραφείου του Α' Σώματος Στρατού και στη συνέχεια με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη ήταν Διοικητής Πυροβολικού της Μεραρχίας Αρχιπελάγους.

Ο Σακελλαρόπουλος όπως και οι Στυλιανός Γονατάς ως αρχηγός, Νικόλαος Πλαστήρας, Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος, Αχιλλέας Πρωτοσύγγελος και ο πλοίαρχος Δημήτριος Φωκάς αποτελούσαν τα μέλη της «Επαναστατικής Επιτροπής» του στρατιωτικού κινήματος του 1922, το οποίο ακολούθησε την Μικρασιατική καταστροφή. Σύμφωνα με τον Φράνσις Οσ. Λίντλεϊ, πρέσβη της Αγγλίας στην Ελλάδα, που ζήτησε και είδε τους Γονατά και Πλαστήρα, εκείνοι τον καθησύχασαν ότι η «Επαναστατική Επιτροπή» και «...η Επανάσταση δεν εμφορείται από εκδικητές προθέσεις...» και δεσμεύθηκαν ότι όσοι συνελήφθησαν ως υπεύθυνοι για την Μικρασιατική Καταστροφή, δηλαδή οι Ξενοφών Στρατηγός, Δημήτριος Γούναρης, Γεώργιος Χατζηανέστης, Μιχαήλ Γούδας, Νικόλαος Στράτος, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, Νικόλαος Θεοτόκης και Γεώργιος Μπαλτατζής, θα δικαστούν από τακτικό δικαστήριο και όχι από έκτακτο ή στρατοδικείο. Παρά τις διαβεβαιώσεις τους στις 14 Οκτωβρίου 1922 δημοσιεύθηκε το διάταγμα «Περί συστάσεως και λειτουργίας Εκτάκτου Στρατοδικείου προς εκδίκασιν των κατά των υπαιτίων της εθνικής καταστροφής κατηγοριών», που υπογράφεται από τους Στυλιανό Γονατά, Νικόλαο Πλαστήρα, Λουκά Σακελλαρόπουλο, Αλέξανδρο Γέροντα και Αλέξανδρο Χατζηκυριάκου. Το διάταγμα περιλάμβανε σε δύο κεφάλαια όλες οι διαδικασίες και τις ποινές που θα επιβληθούν, ενώ στο ακροτελεύτιο άρθρο του ορίζεται ότι «...κατά των υπό του Εκτάκτου Στρατοδικείου εκδιδομένων αποφάσεων ουδέν χωρεί τακτικόν ή έκτακτον ένδικον μέσον, η εκτέλεσις δε αυτών γίνεται συμφώνως τοις κειμένοις νόμοις, διαταγή της Επαναστατικής Επιτροπής...».

Πολιτική δράση

Ο Σακελλαρόπουλος υπηρέτησε την κυβέρνηση Στυλιανού Γονατά ως υπουργός Συγκοινωνίας και προσωρινά Ταχυδρομείων, Τηλεγράφων & Τηλεφώνων από το 1922 ως την 1η Δεκεμβρίου του 1923 όταν παραιτήθηκε [4], ενώ το 1923 εξελέγη βουλευτής Αιγιαλείας και το διάστημα 1929-1935 γερουσιαστής Αχαιοήλιδος. Από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο του 1945 ήταν υπουργός Δημοσίων Έργων και προσωρινά Μεταφορών και Ταχυδρομείων Τηλεγράφων και Τηλεφώνων στην de facto κυβέρνηση του Νικολάου Πλαστήρα [5].

Στις 7 Νοεμβρίου 1948 ο Σακελλαρόπουλος συνυπέγραψε [6] τηλεγράφημα προς τον Herbert Evatt, τότε πρόεδρο της Γενικής Συνελεύσεως του Ο.Η.Ε. και υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας, με το οποίο χαιρέτιζε την μεσολαβητική πρωτοβουλία του Evatt για τον πολιτικό τερματισμό του συμμοριτοπολέμου, πράξη που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα της Βουλής. Ο Σακελλαρόπουλος υπηρέτησε ως εξωκοινοβουλευτικός Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου ασκών καθήκοντα Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και στις 6 Μαΐου 1950 του μεταβιβάστηκαν όλες οι αρμοδιότητες περί Γενικής Γραμματείας Τουρισμού του προέδρου της κυβερνήσεως Νικολάου Πλαστήρα [7].

Παραπομπές

  1.  
Κυβέρνησις ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.

Παραπομπές

  1.  
«Απέθανεν ο τ. υπουργός Λουκάς Σακελλαρόπουλος». Μακεδονία: σελ. 9. 1958-04-29.
 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου