Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 26 Σεπ 2016
Πρώτα βιώσιμη διαχείριση νερού, μετά βιώσιμη ΔΕΥΑ – όχι το αντίστροφο!   Βασικές προϋποθέσεις για την τιμολόγηση του νερού στην Αιγιάλεια, με ενιαία, πλέον, «επιχείρηση».
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Σοβαρή συζήτηση για τη νέα τιμολογιακή πολιτική της διευρυμένης ΔΕΥΑ δεν έχει γίνει. Ο Δήμαρχος ζήτησε να μην λάβουμε υπόψη την εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεσμεύτηκε ότι η κουβέντα θα ξεκινήσει άμεσα…

 

Ας δεχτούμε ότι είναι έτσι (και ότι δεν πρόκειται για μια ακόμη υποσχόμενη διαβούλευση που δεν θα γίνει). Εμείς θέλουμε να συμμετέχουμε στο διάλογο και τονίζουμε μερικές βασικές αρχές:

- Η τιμολόγηση του νερού είναι ένα μόνο μέρος της πολιτικής για το νερό. Αποστολή της ΔΕΥΑ είναι και η βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων και ο περιορισμός στη σπατάλη.

- Τιμολόγηση δεν γίνεται χωρίς κοστολόγηση. Πρέπει πρώτα να δούμε το πραγματικό κόστος της διαχείρισης του νερού στην Αιγάλιεια. Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ που βαίνει προς ολοκλήρωση σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία (την οποία φάνηκε να αγνοεί εντελώς τόσο η ΔΕΥΑ όσο και η Δημοτική Αρχή) το κόστος του νερού δεν είναι μόνο χρηματοικονομικό (κεφαλαίου, λειτουργικών, συντήρησης, διοικητικών) αλλά και το περιβαλλοντικό κόστος και το κόστος πόρου (π.χ. τυχόν δαπάνες για εξασφάλιση νερού σε περίπτωση υπερκατανάλωσης). Για όλα αυτά, βρισκόμαστε στο απόλυτο σκοτάδι. Πρέπει πρώτα να δούμε αυτά τα στοιχεία, να κατανοήσουμε «πόσο κάνει» πραγματικά το νερό σε κάθε διαμέρισμα (προφανώς δεν κοστίζει ίδιο παντού) και μετά να αποφασίσουμε πώς θα το τιμολογήσουμε (π.χ. με κοινωνικά κριτήρια ελάφρυνσης εκεί που χρειάζεται, με ποινές γα τους σπάταλους κ.λπ.)

- Ο στόχος «βιωσιμότητα της ΔΕΥΑ» (που, ανάμεσα στα άλλα, οδηγεί και σε μεγάλα πάγια) δεν είναι αδιαπραγμάτευτος, ούτε «ταμπού». Άλλωστε, για ποια «βιώσιμη ΔΕΥΑ»; Εκείνη που θα καλύπτει τη ζημιά από τις διαρροές, τις σπατάλες, το μεγάλο λειτουργικό κόστος εισπράττοντας μεγάλο πάγιο ή εκείνη όπου θα έχει λύσει αυτά τα προβλήματα; Αφού θέλουμε «επιχείρηση», ας λειτουργήσει η ΔΕΥΑ με πραγματικούς όρους: να φροντίζει να μειώσει το λειτουργικό της κόστος, τις σπατάλες και τις διαρροές, να ελέγχει τακτικά τα υδρόμετρα κ.ο.κ. Αν όμως έχει εξασφαλισμένα 4.000.000 € από τα πάγια, δεν έχει κίνητρο να επενδύσει στην ολοκληρωμένη διαχείριση του νερού. Βασική μας, λοιπόν, θέση είναι ότι τα πάγια πρέπει να είναι χαμηλά, και να καλύπτουν μόνο το πολύ βασικό διοικητικό κόστος της «επιχείρησης». (Η κοινή λογική λέει ότι, με βάση τις οικονομίες κλίμακας, η επέκταση της ΔΕΥΑ θα μειώσει το διοικητικό και λειτουργικό της κόστος ανά κάτοικο σε σχέση με το σημερινό).

- Η πόλη του Αγίου δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως περιοχή υψηλού κόστους και, άρα, τιμολογίου. Απεναντίας, όπως σε κάθε οργανωμένο οικισμό, το πραγματικό λειτουργικό κόστος μπορεί να είναι περιορισμένο. Άρα, δεν μπορεί το Αίγιο να έχει υψηλότερα τιμολόγια από άλλες περιοχές που έχουν μεγαλύτερο πραγματικό κόστος νερού.

 

Σε κάθε περίπτωση, για όλα τα παραπάνω πρέπει η ΔΕΥΑ να δώσει μια σαφή και καθαρή εικόνα. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να γνωμοδοτήσουμε και να συμβάλουμε σε μια βιώσιμη πολιτική, την οποία θα στηρίξουμε όλοι. Αν δεν τα κάνουμε αυτά, όχι μόνο δεν θα έχουμε βιώσιμη διαχείριση νερού, αλλά και θα είμαστε εντελώς απροετοίμαστοι στην ισοπεδωτική ιδιωτικοποίηση που θα έρθει.

 

Κώστας Παπακωνσταντίνου

Δημοτικός Σύμβουλος

 

 

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου