Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 29 Οκτ 2015
Περιβαλλοντικό έγκλημα στην Αιγείρα  Τεράστια ρύπανση από τα στραγγίδια του ΧΥΤΑ Αιγείρας  Να παρέμβει ο εισαγγελέας περιβάλλοντος ζητούν κάτοικοι σύλλογοι και φορείς της Ανατολικής Αιγιάλειας
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

 

 

 

 

 

«Πριν αλέκτωρ… λαλήσει» η δημοτική αρχή Αιγιάλειας  του Αθ. Παναγόπουλου,  διαψεύστηκε για πολλοστή φορά για τις υποσχέσεις και τις διαβεβαιώσεις ότι  περιβαλλοντική της πολιτική στο ΧΥΤΑ Αιγείρας    είναι σύμφωνη με τα δεδομένα   της καλής λειτουργίας του.    

Όχι μόνο  δεν λειτουργεί σωστά ο υπερκορεσμένος ΧΥΤΑ στην Αιγείρα, αλλά  η δεξαμενή των επικίνδυνων στραγγιδίων  είναι κατεστραμμένη και ο Βιολογικός Καθαρισμός του ΧΥΤΑ δεν λειτουργεί.   

Η κατάσταση στο περιβάλλον του ΧΥΤΑ Αιγείρας  είναι εγκληματικά επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία  των κατοίκων της Ανατολικής Αιγιάλειας  και για το  περιβάλλον συμπεριλαμβανομένου και του Κορινθιακού κόλπου.

Ανήμερα  της 28ης Οκτωβρίου,κάτοικοι δημοτικοί σύμβουλοι από Αιγείρα και Ακράτα ( Β. Ανδρουτσόπουλος, Β. Τομαράς),  οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Κραθίου και Αιγείρας( Η. Σταθακόπουλος , Δ. Δημητρίου), εκπρόσωποι από τους συλλόγους της περιοχής ( Γ. Ράλλης πρόεδρος Τουριστικής  & Εμπορικής Ανάπτυξης Ανατ. Αιγιάλειας κ.ά) και από την τοπική εφημερίδα «Στύξ», διαπίστωσαν «ιδίοις όμμασι», ότι    ο ξηροπόταμος  με την ονομασία «Θολοπόταμος» που διατρέχει στα όρια των Δημοτικών Ενοτήτων  Αιγείρας και Ακράτας  έχει μετατραπεί σε ποτάμι  από τα στραγγίδια του ΧΥΤΑ Αιγείρας.

Μετά από τις έντονες βροχοπτώσεις και το ξέπλυμα των πρόχειρα σκεπασμένων απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Αιγείρας  τα στραγγίδια  μαύρα και τοξικά διατρέχουν και θα διατρέχουν για 6 χιλιόμετρα το Θολοπόταμο για να καταλήξουν στον Κορινθιακό κόλπο.

 

 

 

Έντρομοι οι κάτοικοι σε πρώτη φάση κάλεσαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ακράτας  για το επικίνδυνο φαινόμενο της ρύπανσης και ζητούν από κάθε υπεύθυνο άμεση λήψη δείγματος  των στραγγιδίων  για μέτρηση, σε όλο το μήκος του Θολοπόταμου . Μέσα σε λίγη ώρα κατέφθασε και το Λιμενικό  που  δήλωσε ότι δεν έχει αρμοδιότητα –παρά του  ότι τα απόβλητα απέχουν μόλις  ένα μέτρο από τον Κορινθιακό κόλπο αλλά δεν ρέουν με ένταση στη θάλασσα. Πλην όμως η διαπίστωση των λιμενικών,   είναι ότι βλέπουν κάποιο χρωματισμένο(!) νερό, χωρίς να πάρουν και το σχετικό δείγμα.

Από την πλευρά των αστυνομικών οργάνων, που καθυστέρησαν αρκετά να φτάσουν στις εκβολές του Θολοπόταμου, αν και το  αστυνομικό τμήμα απείχε ένα χιλιόμετρο (διότι το μοναδικό περιπολικό ευρίσκονταν εκτός περιοχής σύμφωνα με τη δήλωση της υπηρεσίας του  Α.Τ Ακράτας),  καταγράφηκε το συμβάν χωρίς να δοθούν απαντήσεις στους πολίτες για τις  σχετικές ενέργειες στις οποίες  οφείλουν να προβούν.

 

 

 

 

 

 

 

Άφαντος ο τοπικός αντιδήμαρχος Ανατολικής Αιγιάλειας  καταγόμενος από την Αίγειρα κ. Θ. Σταυρόπουλος παρά του ότι ειδοποιήθηκε έγκαιρα. Άφαντοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας από Αιγείρα και Ακράτα ( Χρ. Σπηλιωτόπουλος, Γ. Γιοβάς) . Άφαντος και Δήμαρχος.   Δεν είναι δυνατόν   σε επίπεδο Δήμου ο κ. Δήμαρχος και οι σύμβουλοί του από την Ανατολική Αιγιάλεια  να βλέπουν  αντιπάλους στο σύνολο των κατοίκων της Αιγιάλειας. Το να κατέχεις την εξουσία σημαίνει πάνω από όλα να πείθεις τους περισσότερους πως η δικιά σου άποψη πράξη ιδεολογία είναι η καλύτερη. Όταν το πετυχαίνει μόνο με τους συμβούλους της παράταξής του,  τότε κάτι δεν πάει καλά στην διαχείριση της εξουσίας.

 Και αυτό το επισημαίνεται ιδιαίτερα για τη θέση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου που υπεραμύνεται ότι  το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων που  προβλέπει  την καλή λειτουργία του υπερκορεσμένου ΧΥΤΑ Αιγείρας, την αναβάθμισή του  και ανακατασκευή του για ΧΥΤΥ των δέκα Δημοτικών Ενοτήτων Αιγιαλέιας και Καλαβρύτων(κατά πλειοψηφία απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου).

 

 

 

 

 

Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμος  και μεγαλοεργολάβοι δεν πρόκειται να κάνουν εύκολα πίσω ούτε από τους ΧΥΤΑ ούτε από το εργοστάσιο απορριμμάτων στην Αιγιάλεια . Τα ποσά που διακυβεύονται είναι τεράστια και θα κάνουν ότι είναι δυνατό για να προχωρήσουν τα σχέδιά τους.

 


Μονόδρομος οι αγώνες μας τονίζουν κάτοικοι σύλλογοι και φορείς  της Ανατολικής Αιγιάλειας!

Ο αγώνας των κατοίκων της Ανατολικής Αιγιάλειας,  έρχεται  να προστεθεί στον αγώνα των κατοίκων και  άλλων περιοχών ανά την Ελλάδα.


Β. Αντωνίου

 

Υ.Γ

Οι ΧΥΤΑ είναι βαθιοί «λάκκοι» στους οποίους τοποθετούνται τα σκουπίδια και στη συνέχεια σκεπάζονται με χώμα. Από τη συμπίεση των σκουπιδιών (τόνοι επί τόνων καθημερινά) προκύπτουν εξαιρετικά τοξικά στραγγίσματα (υγρά απόβλητα). Για να μην διαρρεύσουν τα στραγγίσματα, στον πάτο των ΧΥΤΑ τοποθετούνται ειδικές μεμβράνες (π.χ. από PVC), οι οποίες υποτίθεται πως στεγανοποιούν το «λάκκο». Ωστόσο οι μεμβράνες αυτές δεν επιτυγχάνουν για πολύ καιρό την πλήρη στεγανοποίηση: με το πρώτο ρίχτερ αλλά και με την πάροδο του χρόνου χάνουν τη στεγανότητά τους και έτσι τα τοξικά στραγγίσματα εισχωρούν και ρυπαίνουν ανεπανόρθωτα το έδαφος, το υπέδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα σε τεράστιες εκτάσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγματης τεράστια ρύπανσης που προκαλούν οι ΧΥΤΑ αποτελεί ο παλιός ΧΥΤΑ των Άνω Λιοσίων στη Δυτική Αττική:

 

«το... μαύρο υγρό των αποστραγγισμάτων των σκουπιδιών ... εξαπλώνεται με εντυπωσιακό τρόπο. Από την Ελευσίνα και τον Ασπρόπυργο ως τις παρυφές της Φυλής και των Αχαρνών όλες οι μετρήσεις σε βάθος 20, 50, 70 και 100 μέτρων ανίχνευσαν κάδμιο, αρσενικό, κυάνιο, μόλυβδο και ψευδάργυρο... Σε όλη αυτή την έκταση δεν μπορεί να γίνει καμία γεώτρηση, ενώ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η επιφάνεια για καλλιέργειες... Εντοπίσαμε τοξικά και βαρέα μέταλλα λίγα μέτρα κάτω από τον πυθμένα, στη θαλάσσια περιοχή του Ασπροπύργου. Αν αυτά ανέβουν προς τα πάνω... και εκβάλουν στον πυθμένα, τότε ο κόλπος ουσιαστικά θα νεκρωθεί... Η κατάσταση είναι τόσο επιβαρημένη, που ακόμα και τώρα που δεν εναποτίθενται σκουπίδια στον «παλαιό» ΧΥΤΑ των Άνω Λιοσίων, η μόλυνση στο υπέδαφος θα υπάρχει για άλλα 50 ή 60 χρόνια.»

Ε. Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου