Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 07 Απρ 2015
«ΝΙΠΤΟΥΝ ΤΑ ΧΕΙΡΑΣ ΤΩΝ» ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ  ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ...  ΚΡΥΒΕΤΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ
Κλίκ για μεγέθυνση
«ΝΙΠΤΟΥΝ ΤΑ ΧΕΙΡΑΣ ΤΩΝ» ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ  ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ...  ΚΡΥΒΕΤΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ«ΝΙΠΤΟΥΝ ΤΑ ΧΕΙΡΑΣ ΤΩΝ» ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ  ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ...  ΚΡΥΒΕΤΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ

 

Χρόνο, χρήμα, αγώνες και υπομονή χρειάζονται τα σοβαρά προβλήματα του Πλατάνου τονίζει η βουλευτής Μαρία Κανελλοπούλου, επισημαίνοντας με νόημα ότι ανήκουμε στους εργολάβους...

 

Οι επικίνδυνες ρωγμώσεις που άρχιζαν να εμφανίζονται και να επηρεάζουν τη στατικότητα του κτηρίου της αιθούσης του πολιτιστικού Συλλόγου «Πήγασος», σε σχέση με τις πολλές άλλες παρόμοιες ζημιές κτηρίων και οικιών της Τ.Κ. Πλατάνου Αιγιαλείας, ήταν το μοναδικό θέμα συζήτησης της Γενικής Συνέλευσης των μελών του πολιτιστικού συλλόγου που πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου.

Μεγάλος και έντονος ο προβληματισμός των κατοίκων του Πλατάνου για τις ρωγμές και τις ζημιές στα κτήρια και στα σπίτια του χωριού που αυξάνονται με την πρόοδο των εργασιών της Νέας Εθνικής Οδού Κορίνθου – Πατρών στο ύψος του Πλατάνου. Ο κίνδυνος της κατάρρευσης των κτηρίων είτε από κατολισθητικά φαινόμενα είτε από μελλοντικό σεισμό προβληματίζει έντονα τους κατοίκους. Στη γενική συνέλευση παραβρέθηκαν τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου, ο π. Σπυρίδων Σιαφλάς εκ μέρους του εκκλησιαστικού συμβουλίου, ο πρόεδρος του ΤΕΒ Πλατάνου κ. Ηλ. Μακρής, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού κ. Ζαφειρόπουλος, ο πρόεδρος των Εθελοντών Πυροσβεστών κ. Διον. Μαντάς, πολλοί κάτοικοι Πλατάνου, η βουλευτής Αχαΐας κα Μαρία Κανελλοπούλου, συνοδευόμενη από την συνεργάτη του γραφείου της κ. Μιχ. Σιδηρόπουλου, ο οποίος τυγχάνει να είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτ. Ελλάδας, ο τοπικός Αντιδήμαρχος Ανατολ. Αιγιάλειας κ. Θεοφ. Σταυρόπουλος, ο δημοτικός Σύμβουλος Αιγιάλειας κ. Δ. Μπούρδος και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Πλατάνου κ. Ανδρ. Ρεκούτης.

Εκ μέρους του πολιτιστικού Συλλόγου η κα Μάτα Χριστοδουλοπούλου, σε ένα σύντομο ιστορικό, ανατρέχοντας στις αποφάσεις του Δ.Σ του πολιτιστικού συλλόγου από το 1990 μέχρι σήμερα επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Ζούμε καθημερινά έναν εφιάλτη, για το τι θα συναντήσουμε όταν ανοίγουμε την πόρτα της αίθουσας του συλλόγου.

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1903. Περίπου το 1923 –1927 κατασκευάστηκε η αίθουσα με πάρα πολύ προσωπική εργασία των Πλατανιωτών.

Από το 1990-1993, δεν υπάρχει καμιά απολύτως αναφορά για ζημιές . Μέχρι το 1996 υπάρχει ένα κενό λόγω αδράνειας του συλλόγου. Το 1995 έγινε ο μεγάλος καταστροφικός σεισμός του Αιγίου. Από το 1996 έως σήμερα ο σύλλογος λειτουργεί κανονικά. Στις αρχές του 1997 και του 1998, από το πρωτόκολλο του συλλόγου αποδεικνύεται ότι έχουν σταλεί αιτήσεις για οικονομική ενίσχυση της αιθούσης, στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο Υπουργείο Αθλητισμού, στα ΕΛΤΑ, στον ΟΠΑΠ, στη Νομαρχία και σε λοιπές Οργανώσεις και Συλλόγους. Στο μεγάλο σεισμό του 1995 η αίθουσα είχε κάποιες ζημιές. Σεπτέμβριος 1997: αποδοχή 1εκατομ. δραχμ. Από το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω ΟΠΑΠ για αποκατάσταση των ζημιών του κτηρίου. Νοέμβριος 1997: απόφαση για να πέσουν κολώνες και σενάζι στο κτήριο στο κάτω μέρος και την οροφή και να γίνει αρμολόϊ η πρόσοψη. Το Μάρτιο του 1998 βάσει εξερχόμενου εγγράφου αναφέρεται η αίτηση προς το ΤΑΣ( Ταμείο Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων) Αιγίου για οικονομική ενίσχυση της αιθούσης. Απρίλιος του 1998 απόφαση του Δ.Σ. για να γίνει αρμολόϊ όλη η εξωτερική όψη της αιθούσης (σοβάδες). Το Μάρτιο του 1999 παίρνεται απόφαση για έρανο στους κατοίκους για να βοηθήσουν οικονομικά λόγω της έναρξης των εργασιών, αποκατάστασης της στέγης και της οροφής διότι η πολιτεία δεν κάλυπτε εξ ολοκλήρου τα έξοδα. Τον Ιούνιο του 1999 ο εργολάβος της νομαρχίας είχε διορίσει συνεργείο που θα έφτιαχνε τη στέγη. Επίσης λαμβάνεται απόφαση να σκαφτούν οι εσωτερικοί σοβάδες της αίθουσας. Ιούλιος 1999: ανάθεση με την καλύτερη προσφορά για την κατασκευή των σοβάδων. Απρίλιος 2000: είναι οι τελευταίες εργασίας που φαίνεται να έχουν γίνει. Στις 10 Νοεμβρίου 2000 παίρνεται απόφαση να γίνουν τα εγκαίνια στις 18 – 11ου, στο ριζικά ανακαινισμένο κτήριο του συλλόγου, πράγμα που έγινε με πλήθος επισήμων και μελών του Συλλόγου.

 

Το Σεπτέμβριο του 2001, μετά από τρεισήμισι χρόνια, έρχεται η απάντηση για αποδοχή του αιτήματος από το ΤΑΣ για κάποιο δάνειο. Η αίθουσα ήταν πλέον έτοιμη και δεν λήφθηκε δάνειο με απόφαση της γενικής συνέλευσης. Το Μάιο του 2003 οι Πλατανιώτες γιορτάζουν πανηγυρικά τα 100 χρόνια πολιτισμού στην ανακαινισμένη αίθουσα. Από το 2000 έως τα μέσα του 2010, δεν αναφέρεται πουθενά και σε κανένα πρακτικό του Δ.Σ. και σε καμία συνέλευση των μελών, οτιδήποτε να αφορά σε προβλήματα που να αφορούν την αίθουσα, πλην πολιτιστικών εκδηλώσεων, χορών , εκθέσεων και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες.

Το 2010 και αρχές του 2011 άρχισαν να εμφανίζονται τα προβλήματα. Με έγγραφο στις 5 Μαρτίου 2011 προς το Δήμο Αιγιαλείας και την πολεοδομία Αιγίου, ζητούμε να διενεργηθεί αυτοψία, και να βεβαιώσουν αν η αίθουσα είναι κατάλληλη για χρήση. Μετά από 15 μέρες έρχεται στον Πλάτανο κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας και μαζί με την πρόεδρο του χωριού κα Χασάπη, κάνουν αυτοψία στους δρόμους, στα σπίτια, πήραν δείγματα νερού, λόγω της καταστροφής του δικτύου ύδρευσης, καθώς είδαν και την αίθουσα του συλλόγου.

Τρεις μέρες μετά η Πολιτική Προστασία στέλνει έγγραφο στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και στην πρόεδρο του χωριού. Ο πολιτιστικός σύλλογος δεν παίρνει καμιά απάντηση.

Τα αποτελέσματα της αυτοψίας της Πολιτικής Προστασίας όπως τα πληροφορηθήκαμε αργότερα, αναφέρουν:

1. Παρατηρήθηκαν παρατεταμένες ρωγμές και αποκολλήσεις σε αρκετές οικίες του χωριού.

2. Ο ερπυσμός που παρατηρείται έχει καταστρέψει αρκετούς βόθρους με εμφανή τα σημάδια στον κύριο δρόμο του οικισμού.

3. Πιθανότατα έχει καταστραφεί μέρος των αγωγών ύδρευσης.

4. Το οδικό δίκτυο εμφανίσει ρηγματώσεις και καθιζήσεις.

5. Σε όλο τον οικισμό είναι διάχυτα τα προβλήματα της αστάθειας και του συνεχούς ερπυσμού που γίνονται ακόμα πιο εμφανείς στην πλατεία.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τη τη σεισμικότητα της περιοχής δημιουργούν ένα επικίνδυνο περιβάλλον με έντονη κοινωνική ανησυχία.

Μπαίνει ο χειμώνας του 2011. Η αδιαφορία της δημοτικής αρχής είναι καταφανής. Το Δ. Σ του συλλόγου στις 14 Σεπτεμβρίου 2011 αποφασίζει να επισκευάσει όλες τις ζημιές (γκρέμισμα σοβάδων όπου υπήρχαν ρωγμές στους τοίχους, κατασκευή νέων με πλέγμα, γέμισμα με τσιμέντο των ρωγμών των τοίχων και του δαπέδου, αρμολόγηση των μασκών της οροφής που είναι έργο του αείμνηστου γλύπτη Γακέλα, τσιμεντόστρωση του δαπέδου της σκηνής με τοποθέτηση νέου πατώματος, βάψιμο της αιθούσης). Η αίθουσα ήταν έτοιμη την 28η Οκτωβρίου 2011 για την επέτειο του ΟΧΙ.

Η περίοδος της μεγάλης κρίσης 2012-2013: Αναστολή έργου στη ΝΕΟ, έρημα τα εργοτάξια. Κανένα φαινόμενο ρωγμών αυτό το χρονικό διάστημα. Η επισκευασμένη αίθουσα το 2011 μέσα στο 2012 και 2013 δεν παρουσίασε κανένα φαινόμενο ρωγμών.

17 Απριλίου 2013: Έγγραφο προς την Τ. Κ. Πλατάνου από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, της Γ. Γραμματεία Δημοσίων έργων με θέμα «Προβλήματα αστάθειας στην περιοχή Πλατάνου Αχαΐας» από την έκθεση του καθηγ. του ΕΜΠ κ. Μιχ. Καββαδά, που διαπιστώνει ότι, μετά από μετρήσεις και σχετική μελέτη, υπάρχουν ερπυστικά φαινόμενα από μισό χιλιοστό έως 2 χιλιοστά το μήνα και μόνο στον επιφανειακό μανδύα βάθους 5-10μ.

Τέλη 2013 αρχές 2014: Ξαναρχίζουν τα μεγάλα οδικά έργα.

30 Ιουνίου 2014: η πρόεδρος του χωριού κα Χασάπη, μετά από το συμβάν της καθίζησης της οικίας του Γ. Σιαφλά στέλνει έγγραφο εξαιρετικά επείγον, λόγω της επικινδυνότητας για να ληφθούν μέτρα, στον αντιπεριφερειάρχη την Πολιτική Προστασία, Δήμαρχο Αιγιαλείας, νομική υπηρεσία του Δήμου, Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, με κοινοποίηση στον αντιδήμαρχο Ακράτας και στο Α.Τ. Ακράτας. Το αποτέλεσμα ήταν να έρθει κάποιο συνεργείο, που διόρθωσε κάποιο από τα πολλά και συνεχή προβλήματα στην ύδρευση και έκλεισε τις ρηγματώσεις του δρόμου με τσιμέντο.

30 Ιουλίου 2014: Το Δ.Σ του συλλόγου λαμβάνει απόφαση να αλλάξει τον κεντρικό σωλήνα ύδρευσης της αιθούσης, από εσωτερικό σε επιφανειακό, λόγω του προβλήματος της καθίζησης και μετακίνησης του κτηρίου.

Άρχισαν τα προβλήματα στην αίθουσα.

7 Σεπτεμβρίου 2014: Κοινή επιστολή του πολιτιστικού Συλλόγου , του Συλλόγου Εθελοντών Πυροσβεστών, του Αγροτικού Συνεταιρισμού στο νέο Δήμαρχο Αιγιαλείας, για τα συνεχή προβλήματα που εμφανίστηκαν σοβαρότερα σε δρόμους, οικίες στην αίθουσα του Συλλόγου, στο δίκτυο ύδρευσης και στο Οδικό δίκτυο. με την επανέναρξη των εργασιών των σηράγγων της ΝΕΟ Κορίνθου Πατρών κάτω από τον Πλάτανο.

Έχουν παρέλθει 5 μήνες και δεν έχουμε λάβει καμιά απάντηση από καμιά υπηρεσία. Αυτό λέγεται ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.

Χειμώνας 2015: Έντονες ρωγμές στο δάπεδο με καθιζήσεις που δημιουργούν διαφορά επιπέδου. Ρωγμές στους τοίχους που μεγαλώνουν σχεδόν καθημερινά . πόρτες ξύλινες δεν ανοίγουν. Το δάπεδο έχει ανοίξει και τα πλακάκια στους τοίχους αρχίζουν να πέφτουν. Η οροφή δημιουργεί κενά στις άκρες. Η θεατρική σκηνή που φτιάχτηκε το 2011, φέτος έχει υποστεί κάτω από το πάτωμα καθίζηση. Εξωτερικά ο τοίχος του κτηρίου απέχει από τα σκαλοπάτια μερικά εκατοστά.

Στις 4 Φεβρουαρίου 2015 με απόφαση του συλλόγου ζητήσαμε από τον πρόεδρο της Τ.Κ. Πλατάνου να εισάγει το θέμα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιάλειας, αφού δεν έχουμε πάρει απάντηση από το δήμο. Στη συνεδρίαση της 18ης Φεβρουαρίου ο Δήμαρχος απαντώντας στον πρόεδρο της Τ.Κ. Πλατάνου κ. Ανδρ. Ρεκούτη, επισήμανε ότι έχει απευθυνθεί στον προϊστάμενο του Τεχν. Επιμελητηρίου Δυτ. Ελλάδος για σύνταξη πραγματογνωμοσύνης και σχετικού πορίσματος για τα κατολισθητικά φαινόμενα του Πλατάνου που θα είναι έτοιμο στα τέλη Φεβρουαρίου προς ενημέρωση των κατοίκων.

Πολλά τα ερωτήματα:

Γιατί μετά από τις επισκευές για το μεγάλο σεισμό του 1995 του Αιγίου και συγκεκριμένα από το 2000 έως το 2010 δεν έγινε καμία ρωγμή;

Γιατί από το 2010-2011 έχουμε ρωγμές σε τοίχους και δάπεδα αλλά καθιζήσεις;

Γιατί 2012-2013 περίοδο μεγάλης κρίσης που είχαν σταματήσει τα εργοτάξια δεν είχαμε κανένα φαινόμενο ρωγμών;

Γιατί το 2014 επανήλθαν τα περισσότερα φαινόμενα και άκρως ανησυχητικά;

Αν συμβεί «ό μη γένοιτο» κάτι, ποιος θα είναι υπεύθυνος;

Ανήκουμε, σε Δήμο(;), σε Νομό(;), σε Περιφέρεια(;), στο Ελληνικό κράτος, ή είμαστε μόνοι μας εδώ στον Πλάτανο;».

 

Μαρία Κανελλοπούλου, βουλευτής Αχαΐας:

Ανήκουμε στους εργολάβους!

Δυστυχώς είναι μια πολύ πικρή παραδοχή. Αυτή τη στιγμή είμαστε όλοι παραδομένοι σ’ αυτό το αμαρτωλό τρίγωνο που είναι εργολάβοι, Μέσα… κλπ. Είναι τρομακτικό δύσκολο να τα βάλει κανείς με τον Μπόμπολα:

Αν αποκόψουμε το κτήριο από το χωριό, κανείς δεν θα είναι κερδισμένος. Ούτε ο σύλλογός ούτε το χωριό. Αν τα σπίτια των κατοίκων καταστραφούν, τότε τι νόημα έχει η ύπαρξη του πολιτιστικού Συλλόγου; Στην ίδια πλευρά πρέπει να βρίσκονται όλοι, Σύλλογοι, Κοινότητα, Δήμος, όταν κάθονται στο τραπέζι των διεκδικήσεων!

 

Μιχ. Σιδηρόπουλος (μέλος του Τεχν. Επιμελητηρίου):

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυο πραγματογνωμοσύνες ιδιωτών ( Σιαφλά, Παλαιολόγου). Πρέπει να υπάρχει και η πραγματογνωμοσύνη για την αίθουσα του Συλλόγου (θα χρειαστεί περίπου έξι μήνες). Ουσιαστική είναι και η πραγματογνωμοσύνη που ζητά ο Δήμος Αιγιάλειας για το κοινοτικό κατάστημα και τους δρόμους του χω ριου. Αυτές οι πραγματογνωμοσύνες, απέναντι στη μελέτη του κ. Καββαδά δεν είναι της ίδιας βαρύτητας και αποτελεί όντως σοβαρό πρόβλημα.

Αυτές οι τέσσερις πραγματογνωμοσύνες μπορούν να πείσουν το δήμο την Περιφέρεια το Υπουργείο για να δουν το φαινόμενο του Πλατάνου. Ίσως με πίεση στην Περιφέρεια και το Δήμο να δημιουργηθεί ένα τεχνικό κλιμάκιο από το Υπουργείο, το ΤΕΕ, το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, για να συντάξει μια επιστημονική μελέτη άρτια τεκμηριωμένη για τα γεωλογικά του Πλατάνου. Αυτό όμως απαιτεί χρόνο και χρήμα! Ακόμα και να τελειώσουν τα έργα οι ευθύνες θα καταλογισθούν αν συμβεί κάτι. Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια επιτροπή που θα φέρει εις πέρας αυτό το δύσκολο έργο.

Το θέμα πρέπει να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στη βουλή με μια ερώτηση για να έχουμε και την άποψη του αρμόδιου Υπουργείου.

 

Θεοφ. Σταυρόπουλος, αντιδήμαρχος Ανατ. Αιγιάλειας:

Γνωρίζουμε τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα του Πλατάνου. Ο δήμος δεν μπορεί να πληρώσει στο ΤΕΕ την πραγματογνωμοσύνη για τα σπίτια των ιδιωτών, παρά μόνο για τους δρόμους, την πλατεία και το κοινοτικό κατάστημα για τα οποία περιμένουμε την πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ.

 

Ανδρέας Ρεκούτης, πρόεδρος Κοινότητας Πλατάνου:

Σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιάλειας , γίνεται συνεχής αναφορά, με προτάσεις, για τα σοβαρά προβλήματα του Πλατάνου. Στην τελευταία συνεδρίαση , ο δήμαρχος κ. Αθ. Παναγόπουλος ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιάλειας και εμένα , ότι ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιανναδάκης έκανε λάθος για την πραγματογνωμοσύνη και αυτή θα γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα.

 

Π. Θεοδώρου πολιτικός μηχανικός : «Είναι άδικο να τα βάζουν μεμονωμένοι φτωχοί άνθρωποι με τα θηρία…»

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, υπήρξε τηλε-ενημέρωση από τον Πλατανιώτη κ. Π. Θεοδώρου πολιτικό μηχανικό, που ζει στην Αγγλία.

Όπως είναι γνωστό ο κ. Π. Θεοδώρου ήταν ο εισηγητής του θέματος των κατολισθητικών φαινομένων του Πλατάνου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιάλειας, το 2011 τεκμηριώνοντας εμπεριστατωμένα, ότι όλα τα προβλήματα των ρωγμώσεων και κατολισθητικών φαινομένων στο κέντρο του χωριού προέρχονται από την κατασκευή των σηράγγων της ΝΕΟ Κορίνθου Πατρών που διανοίγονται κάτω από τον Πλάτανο. Β.Α.

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου