Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 17 Ιαν 2015
«Οδοντωτός», και «Παπαγιαννόπουλος»  η ραχοκοκαλιά του   πενταετούς του  «Business Plan»  του  Διακοπτού
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ κατοίκων, και φορέων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 4 Ιανουαρίου στο κτήριο του π. Δημαρχείου Διακοπτού μετά από πρόσκληση του πρόεδρου της Δ.Κ. κ. Δ. Αρμπή και του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας (Δ.Κ.) Διακοπτού.

Ακολούθησε διάλογος ανάμεσα σε δημότες φορείς και το Τοπικό Συμβούλιο όπου καταγράφηκαν οι βασικές ανάγκες της περιοχής πάνω στους τέσσερις βασικούς άξονες το επιχειρησιακού πενταετούς προγράμματος των ΟΤΑ που αφορούν, 1)Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής, 2) Κοινωνική πολιτική, Υγεία , Παιδεία, Πολιτισμός και Αθλητισμός, 3) Τοπική Οικονομία και απασχόληση και 4) βελτίωση της διοικητικής ικανότητας του Δήμου.

Για το περιβάλλον, από τον πρόεδρο του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ανατολικής Αιγιάλειας και δημότες, επισημάνθηκε ο κίνδυνος της διάβρωσης των ακτών από τις αμμοληψίες στα τοπικά ποτάμια και χείμαρρους, που έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στον τουρισμό. Συνεχίζει και η παρούσα δημοτική αρχή την πολιτική της αδιαφορίας όπως και η προηγούμενη, χρονοτριβώντας και κωλυσιεργώντας την προστριβή στο Σ.τ.Ε. για τις αμμοληψίες.

Ο Βουραϊκός ποταμός συνεχίζει να μολύνεται από τα λύματα της πόλης των Καλαβρύτων και δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στην ποιότητα ζωής των δημοτών.

Επισημάνθηκε επίσης ότι τα απορρίμματα αποτελούν επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα καθώς ο ΧΥΤΑ Ανατ. Αιγιάλειας έχει σχεδόν μετατραπεί σε μεγάλη χωματερή, δεχόμενη τα απορρίμματα άλλων περιοχών πέραν από τις Δ.Ε. για τις οποίες έχει κατασκευαστεί να λειτουργεί. Ο δήμαρχος Αιγιάλειας τρέχει για το Αίγιο και πρέπει όλοι να το καταλάβετε αυτό, τόνισε, ο κ. Δ. Αρμπής.

Με αφορμή την τοποθέτηση του κ. Αρμπή, μέλη της Ανεξάρτητης Κίνησης Ανατολικής Αιγιάλειας τόνισαν την συνέχιση του αγώνα για τον υπεσχημένο Κααλικρατικό Δήμο Ανατολικής Αιγιάλειας, κατηγορώντας την εκάστοτε Αιγιώτική πλειοψηφία των εκλεγμένων Δημοτικών Συμβούλων για την Αιγιοκεντρική τους πολιτική και την περιθωριοποίηση των περιφερειακών Δημοιτικών ενοτήτων.

Η έλευση του νέου τρένου και η ανάδειξη του Οδοντωτού μονοπώλησαν σχεδόν την

Έντονος ο προβληματισμός των δημοτών και του συμβουλίου της Δ.Κ. για τα οδικά έργα που έχουν πάψει να εξυπηρετούν τους κατοίκους του Διακοπτού από την έναρξη των εργασιών για την Νέα Σιδηροδρομική Γραμμή Υψηλών ταχυτήτων (Ν.Σ.Γ.Υ.Τ.) και το Σταθμό του Τρένου. Δρόμοι που λειτουργούσαν πριν, τώρα μένουν αδιάνοικτοι. Δεν πρέπει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να παραλάβει τη Νέα σιδηροδρομική Γραμμή και το Σταθμό του τρένου στο Διακοπτό χωρίς να έχει συμφωνήσει και η Δημοτική Κοινότητα Διακοπτού.

Αίτημα των κατοίκων καθώς του Ποδηλατικού Συλλόγου, παραμένει η απόδοση της παλαιάς σιδηροδρομικής Γραμμής στη Δ.Ε Διακοπτού για χρήση ποδηλατόδρομου και χώρους αναψυχής.

Τα περιβόητα συμφωνηθέντα 17 αντισταθμιστικά έργα, μεταξύ των οποίων δρόμοι, πάρκινγκ, εξωραϊσμοί, για τη Ν.Σ.Γ.Υ.Τ. ύψους 1,5 εκατομ. ευρώ, πάνε στις καλένδες… Είναι η ώρα της επαναδραστηριοποίησης και ζητείται η συνδρομή όλων των δημοτώντης Δ.Κ. Διακοπτού.

 

Πάγιο αίτημα των κατοίκων είναι η ανάδειξη και η προβολή του οδοντωτού. Η παλαιά ατμομηχανή του Οδοντωτού επισκευάζεται και θα είναι έτοιμη τέλος Ιανουαρίου για να λειτουργήσει στην πεδινή περιοχή του Διακοπτού. Είναι καιρός πλέον, να συνεργαστούν Δ.Κ. Διακοπτού και Καλάβρυτα με ίσους όρους για τον Οδοντωτό Διακοπτού-Καλαβρύτων.

Στον τουριστικό χάρτη του ΕΟΤ, στα αεροδρόμια και τα λιμάνια να προβάλλεται με αφίσα διαφημιστική ο Οδοντωτός καθώς και το διεθνές Ε4 μονοπάτι του Βουραϊκού Διακοπτό-Ζαχλωρού.

 

Εκ μέρους του Συλλόγου Φίλων του Οδοντωτού προτάθηκαν τα εξής:

Το Διακοπτό οφείλει να δημιουργήσει τις αναγκαίες υποδομές για το μεγάλο του ατού που είναι ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος. Δημιουργείται μια σημαντική έλευση επισκεπτών, που πρέπει να την εκμεταλλευτεί. Σε συνεργασία με το Δήμο επιτεύχθηκε η δημιουργία του Κέντρου Πληροφόρησης σε κτήριο του ΟΣΕ που έχει μισθωμένο ο Σύλλογος Φίλων του Οδοντωτού. Σε αυτό το Κέντρο ο επισκέπτης θα έχει μια σφαιρική εικόνα για τον οδοντωτό και την ιστορία του Διακοπτού. Έχει προταθεί στη ΓΑΙΟΣΕ και τον ΟΣΕ η μετατροπή της αποθήκης σε Κέντρο Πληροφόρησης.

Υπάρχει πρόταση από το Φλεβάρη του 2014 του Συλλόγου Φίλων του Οδοντωτού που συνοδεύεται από αρχιτεκτονική μελέτη, για την όλη διαμόρφωση του χώρου καθώς και τη μεταφορά των μηχανών με κατηγορία συρμών , ατμομηχανών (1896) και ενδιάμεσης γενιάς (εως1966), όπου ο επισκέπτης θα μπορεί πληροφορηθεί πως μετακινιόταν ο κόσμος εκείνες τις εποχές καθώς και την τεχνολογία των τρένων του οδοντωτού.

Επίσης έχει προταθεί στον ΟΣΕ το τελευταίο διατηρητέο σπιτάκι να μετασχηματιστεί σε ένα μικρό Σταθμό της εποχής του ατμού με παραδοσιακό Ρολόι, Καμπάνα κλπ.

Ξεκίνησε ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ατμομηχανή και την κατασκευή της ατμομηχανής. Η επισκευή θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου 2015. Οφείλουμε να ζητήσουμε από τη Δημοτική Αρχή και το Τοπικό Συμβούλιο να βοηθήσει στην τεχνική υποστήριξη και συντήρηση, ώστε με αξιοπιστία και ασφάλεια να πραγματοποιείται κάθε δρομολόγιο της ατμομηχανής.

Η δημιουργία Μουσείου οδοντωτού είναι δύσκολο έργο και προϋποθέτει άλλες προδιαγραφές.

Οι Σύλλογοι, «Φίλοι του Οδοντωτού» και «Νέα Πνοή», προτείνουν την αξιοποίηση του μεγάλου ατού του Διακοπτού που λέγεται «Διονύσης Παπαγιαννόπουλος», σε ένα «μουσείο» μέσα σε βαγόνια, για να βλέπουν οι επισκέπτες την ζωή και του δράση του «Νιόνιου», βαγόνια που θα παραχωρήσει ο ΟΣΕ στην περιοχή ανάμεσα Πλατείας και Δημαρχείου, συνδυάζοντας Οδοντωτό και Παπαγιαννόπουλο.

Επίσης υπάρχει και η πρόταση να μετατραπεί το πατρικό σπίτι του Παπαγιαννόπουλου σε μουσείο Παπαγιανόπουλου αρκεί να βρεθούν τα απαιτούμενα χρήματα.

 

Επίσης προτάθηκαν:

Πεζοδρόμηση και φωτισμός στην ΠΕΟ για να γνωρίζει ο περαστικός ότι υπάρχει το Διακοπτό.

Δημιουργία, θέσεων στο κέντρο της πόλης για την προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων.

Σύνταξη μελέτης για το κυκλοφοριακό μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών της Ν.Σ.Γ.Υ.Τ. και του σταθμού. Ζητείται η άνετη είσοδος και έξοδος οχημάτων και ιδιαίτερα των λεωφορείων στο κέντρο του Διακοπτού.

Δημιουργία του κεντρικού Πάρκινγκ με τη διάνοιξη των ήδη κλειστών οδών, αφού προηγηθούν οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις για την κυκλοφορία μικρών και μεγάλων οχημάτων.

Αξιοποίηση των εκβολών του ποταμού ως περιοχή φυσικού κάλλους.

Όλα αυτά τα προτεινόμενα και άλλα θα υποβληθούν προς έγκριση, στην επιτροπή διαβούλευσης του Δήμου Αιγιάλειας στις 15 Ιανουααρίου 2015. Β.Α.

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου