Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 10 Δεκ 2014
Άρον-άρον στον Υπουργό   Τον υπεσχημένο Δήμο Ανατ. Αιγιάλειας ζητούν κάτοικοι και φορείς
Κλίκ για μεγέθυνση
Άρον-άρον στον Υπουργό   Τον υπεσχημένο Δήμο Ανατ. Αιγιάλειας ζητούν κάτοικοι και φορείς

 

 

Υπόμνημα παρέδωσαν στον υπουργό κ. Αργύρη Ντινόπουλο (φωτό τρίτος από δεξιά) στις 15 Νοεμβρίου η συντονιστική επιτροπή της Ανεξάρτ. Ανοικτής Κίν. Ανατ. Αιγιάλειας και δημότες της Ανατ. Αιγιάλειας μεταξύ των οποίων και ο π. Δήμαρχος Διακοπτού Τάκης Βασιλείου.

Η επίσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών της συντονιστικής επιτροπής από την Ανατ. Αιγιάλεια που ζητά την ίδρυση του υπεσχημένου Καλλικρατικού δήμου Ανατολικής Αιγιάλειας, αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη όπως δήλωσε ο κ. Ντινόπουλος από πολίτες οι οποίοι ενδιαφέρονται για το κοινωνικό σύνολο και όχι για προσωπικούς λόγους. Όπως δήλωσε ο υπουργός τον επισκέφθηκαν με το ίδιο αίτημα αντιπροσωπία από το Βελβεντό που ζητά επίσης την απόσχισή του από το Δήμο Σερβίων Κοζάνης και την Μυτιλήνη.

Ο υπουργός κ. Αργ. Ντινόπουλος ενημερώθηκε για όλα τα ζητήματα που αφορούν τους τρεις π. δήμους της Αιγιάλειας, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και παρεκάλεσε την επιτροπή να φέρει το θέμα στη βουλή μέσω των βουλευτών του νομού για ν’ αρχίσει ο διάλογος , να γίνει η σχετική συζήτηση με τη δημοτική αρχή, και να επισκεφθεί στο προσεχές διάστημα την περιοχή της Ανατολικής Αιγιάλειας.

 

Η συντονιστική επιτροπή απέστειλε το υπόμνημα στους βουλευτές του νομού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια.

 

Ακολούθως τα μέλη της επιτροπής πραγματοποίησαν συνάντηση στην Ακράτα με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας κ. Β.Χατζηλάμπρου (φωτό παραπλεύρως) για τη δημιουργία του νέου Καλλικρατικού Δήμου Αιγιάλειας το Σάββατο 22 Νοεμβρίου. Ενημέρωσαν το βουλευτή για την υπεσχημένη διαβούλευση που περιλαμβάνεται στον προτεινόμενο από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχεδιασμό των 11 νέων Καλλικρατικών Δήμων.

 

Απαντώντας στα σχετικά ρωτήματα ο Β. Χατζηλάμπρου επεσήμανε:

Ο «Καλλικράτης» χρησιμοποιήθηκε σαν κύριος μοχλός των μνημονιακών πολιτικών στην Τ.Α. Από την πρώτη ώρα που σχεδιάστηκε και ρυθμίστηκε, είπαμε ότι αποτελεί λανθασμένο σχεδιασμό μια τέτοια μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, που κινείται στη λογική απόσπασης της αυτοδιοίκησης από τους πολίτες. Φτιάξαμε την μικρή Ελλάδα με την πιο συμπαγή διοικητική ρύθμιση, που έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει.

Οι δήμαρχοι ομολογούν ότι οι δήμοι σήμερα δεν μπορούν να λειτουργήσουν, όπως για παράδειγμα οι νησιωτικοί δήμοι, Μυτιλήνης Ρόδου, Κέρκυρας.

Ο δήμος Αιγιάλειας θα μπορούσε να κρίνει εάν μπορούσε να λειτουργήσει ένα δήμο σε τέτοια μεγάλη έκταση.

Πέρα από την κρίση ενός δημοτικού Συμβουλίου που κρίνει βάσει ψηφοθηρικών κ.ά. στοιχείων, θα έπρεπε να υπάρχει ένας σχεδιασμός να επανακαθοριστεί ο Καλλικράτης μες πρώτη προτεραιότητα αλλαγή σε αρμοδιότητες, πόρους, και σε δεύτερη φάση μέσα από μια ουσιαστική συζήτηση να προκύψουν διοικητικές διαιρέσεις.

 

Σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση του Καλλικράτη (ήταν ένας από του τους 4 πυλώνες που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, μιλώντας για τις αναγκαίες πολιτικές αλλαγές), θα έλεγα ότι με πρωτοβουλία μιας νέας προοδευτικής κυβέρνησης θα πρέπει να τεθεί το θέμα του «Καλλικράτη».

Υποστηρίζω την πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα υλοποιήσει μια προοδευτική κυβέρνηση για τις 11 περιπτώσεις που περιλαμβάνουν και τη δημιουργία δήμου Ανατ. Αιγιάλειας.

 

Το θέμα του νέου Καλλικρατρικού δήμου στη Βουλή και στους αρμοδίους υπουργούς

 

Ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ανατροπής κ. Νικόλαος Ι. Νικολόπουλος μετά από την παραλαβή του υπομνήματος αναφέρει:

“Έλαβα το μήνυμά σας και με κοινοβουλευτική μου παρέμβαση έφερα το θέμα στη Βουλή στους αρμοδίους υπουργούς. Όταν λάβω απάντησή τους θα σας την κοινοποιήσω.”

ΥΠΟΜΝΗΜΑ – ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2014                                                           

Εμείς  που  κομίζουμε  σε  σας  κ. Υπουργέ  αυτό  το  υπόμνημα-αίτημα  είμαστε  μέλη  της  συντονιστικής  επιτροπής  της  Ανεξάρτητης  Ανοικτής  Κίνησης Ανατ.  Αιγιάλειας  και  εκπροσωπούμε  Ανατολικοαιγιαλείς συνδημότες μας  από Αιγείρα –Ακράτα - Διακοπτό.

 

Είμαστε  εκλεγμένοι  από  τις κατά  τόπους  συνελεύσεις  του  2014  και  αποτελούμε  την  συνέχεια  των  επιτροπών που δημιουργήθηκαν  το  2010,  τότε  που  εντελώς  απροσχημάτιστα κατά  την  κατάθεση  του  ν.3852 (Καλλικράτη)  στις  αρχές  Ιουνίου   απορρίφθηκε υπό  όρους,  ο  Δήμος  Ανατολικής  Αιγιάλειας  όπως  υπήρχε  άλλωστε  από  τα  τέλη  Απριλίου  στο  προσχέδιο  του  συγκεκριμένου  νόμου.

Στο  μεσοδιάστημα  αυτό  η  δημιουργία  του  υπό  ίδρυση  Δήμου  Ανατ.  Αιγιάλειας  μετετράπη  σε  πρόταση  διαβούλευσης    και  εζητήθη  από  την  τότε  ηγεσία  του  ΥΠ.ΕΣ. η  σύμφωνη  απόφαση  των  τριών  τότε  Δημοτ.  Συμβουλίων  ως αναγκαία  καθοριστική.  Και  ενώ  οι  αποφάσεις  τους  εξεδόθησαν  τότε  με  συντριπτική  πλειοψηφία  και  στα  τρια  Δημ.  Συμβούλια υπέρ  της  δημιουργίας  του  Δήμου  Ανατ. Αιγιάλειας  αλλά  και πλειάδα  φορέων και  προσωπικοτήτων  της  δημόσιας  ζωής  του  τόπου  μας  και  όχι  μόνο (Ι.Τ.Α.-Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. κ.ά.) πήραν  ξεκάθαρα,  σύμφωνη  θέση. Τελικά   ενταχθήκαμε  στον  ενιαίο  και  απέραντο  Δήμο  Αιγιάλειας. Δυστυχώς  για  μας  αλλά  και  τους  υπόλοιπους  Αιγιαλείς  οι  φόβοι  μας  για  το  « δυσδιοίκητο» αυτού  του νέου Δήμου Αιγιάλειας επιβεβαιώθηκαν.

Πιστεύουμε  λοιπόν  ακράδαντα  ότι:

Πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος με τον κατάλληλο μηχανισμό και πρόσωπα να υποστηρίξουν την  υπεσχημένη  ίδρυση  του   Δήμου Ανατ. Αιγιάλειας  με  βάση  την  εμπεριστατωμένη  και  τεκμηριωμένη  μελέτη  του   Ινστιτούτου  Τοπικής  Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α.). Αυτό  θα  ωφελήσει   και  τους  Δυτικοαιγιαλείς. Έχουμε και κοινά προβλήματα αλλά οι ιδιομορφίες μας είναι εμφανείς.

Εχουμε  ως  τόπος:

-     Χ.Υ.Τ.Α  (4η  Δ.Ε.)-Συμμετοχή  στο  διαδημοτικό έργο Βιολογικού  Καθαρ. Αιγιάλειας

-         Ιστορικούς τόπους και μνημεία  .

-         Τουριστική επισκεψιμότητα πολύ μεγαλύτερη.(Οδοντωτός, λίμνη  Τσιβλού  κ.α.)

-         Μόνιμο  τουρισμό που υπερδιπλασιάζει τον πληθυσμό,  ιδίως το καλοκαίρι.

-         Μεγάλη  οικοδομική ανάπτυξη     με παράπλευρες  δραστηριότητες  που  δίνουν   διαφορετική  οικονομική ταυτότητα.

-      Μικρές  βιοτεχνίες, οικοτεχνίες  με  παράλληλη  προώθηση  τοπικών  προϊόντων

-      Εντονη  αγροκτηνοτροφική  ενασχόληση.

-      Δυσανάλογα ανταποδοτικά τέλη ειδικά για τα απορρίμματα. Η Ανατολική Αιγιάλεια διαθέτει ΧΥΤΑ και τα τέλη θα έπρεπε να χρεώνονται στην τιμή των 45ευρώ/τόνο, ενώ χρεώνονται με 120ευρώ/τόνο περίπου.

    Όλες αυτές τις θέσεις η Α.Α.Κ.Α.Α. τις υποστηρίζει σε κάθε περίπτωση και συμμετέχει ενεργά σε αρκετούς φορείς(Εμπορικός και Τουριστικός Σύλλογος Ανατ. Αιγιάλειας, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ανατ. Αιγιάλειας κ.α.)όπως επίσης συμμετείχε και στις δύο προηγούμενες εκλογές της Τ.Α..

     Αισθανόμαστε  την  ανάγκη  Κε  Υπουργέ  ειδικά  σε  σας  που  έχετε  θητεύσει  επιτυχώς  στην  Τ.Α. να  σας  αναφέρουμε  μερικά  σημαντικά  κατά  την  άποψή μας  στοιχεία  ληφθέντα   από το  Υπουργείο  σας.

 

ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΟΜΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ  ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Νομός Αιτωλ/νίας         Δήμοι  7  πληθ.  210802   Μ.Ο/Δήμου ≈ 30.000

Νομός  Αχα'ί'ας  Δήμοι  5  πληθ.  309694   Μ.Ο/Δήμου ≈ 61.500

Νομός  Ηλείας    Δήμοι  7  πληθ.  159300    Μ.Ο/Δήμου ≈ 23.800

Νομός  Αργολίδας  Δήμοι  4  πληθ. 97044   Μ.Ο/Δήμου ≈ 25.000

Νομός  Αρκαδίας  Δήμοι  5  πληθ.  86685    Μ.Ο/Δήμου ≈ 17.000

Νομός  Κορινθίας  Δήμοι  6  πληθ. 145082  Μ.Ο/Δήμου ≈ 25.000

Νομός  Μεσσηνίας Δήμοι  6  πληθ  159955  Μ.Ο/Δήμου ≈ 27.000

Νομός  Λακωνίας  Δήμοι  5  πληθ  89138    Μ.Ο/Δήμου ≈ 18.000

 

   Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο μέσος όρος των δήμων των νομών της Δυτικής Ελλάδας είναι περίπου 23.000 εκτός του νομού Αχαΐας που είναι 61.500.Σας υπενθυμίζουμε ότι ο μέσος Καλλικρατικός δήμος είναι περίπου 32.000 κάτοικοι και 400 τετρ.χλμ. και ο μέσος ευρωπαϊκός δήμος εκτείνεται σε 50 τετρ.χλμ. και κατοικείται από 6.000 περίπου κατοίκους. Εάν δικαιωθεί το αίτημά μας για την ίδρυση του Δήμου Ανατ. Αιγιάλειας ο ήδη υπάρχων Δήμος Αιγιάλειας που εκτείνεται σε 1.050 τετρ.χλμ. και κατοικείται από 50.000 κατοίκους θα χωριστεί περίπου στα μισά τετρ.χλμ. με 18.000 κατοίκους περίπου στην Ανατολική Αιγιάλεια. Πράγμα που θα τον κατατάσσει περίπου στην 175 θέση των δήμων της Ελλάδας πληθυσμιακά. Είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμα και η επαρχία Κυνουρίας με περίπου 18.000 κατοίκους χωρίστηκε στον δήμο Βόρειας Κυνουρίας (10.100 κάτοικοι) και έδρα το Λεωνίδιο και Νότιας Κυνουρίας(8.200 κατ.) και έδρα το Άστρος. Μας γεννιέται εύλογο ερώτημα για αυτή τη χωροταξική και διοικητική αδικία στον νομό μας.

      Επίσης κύριε Υπουργέ αν ανατρέξετε στους χάρτες (12ος/2013) της τουριστικής, βιομηχανικής και βιοτεχνικής ανάπτυξης αλλά και εκμετάλλευσης με ήπιας μορφής Α.Π.Ε. των ανάλογων υπουργείων θα αντιληφθείτε με σαφήνεια τη διαφορά την επαρχίας Αιγιάλειας από τον ποταμό Σελινούντα και δυτικότερα. Εμείς πιστεύουμε ότι ο δήμος Αιγιάλειας έχει δυσκαμψία και ο απαιτούμενος διαχωρισμός του θα βελτιώσει τις εσωτερικές διοικητικές λειτουργίες, δομές και  θα αυξήσει τον έλεγχο στη βιώσιμη χωρική ανάπτυξη των τόπων μας, κάτι που αυτή τη στιγμή απουσιάζει.

     Εμείς πιστεύουμε ότι η τόνωση των τουριστικών προσπαθειών στον τόπο μας σε συνδυασμό με την προώθηση των αγροκτηνοτροφικών δραστηριοτήτων θα δώσουν άλλη πνοή. Επίσης η τόνωση της βιοτεχνικής δραστηριότητας και της οικοτεχνίας αλλά και της δημιουργίας Α.Π.Ε. όπου το επιτρέπει η αισθητική του τοπίου που πανθομολογουμένως έχει τα χαρακτηριστικά περιοχής υψίστου φυσικού κάλους μπορεί να βελτιώσει αρκετά την καθημερινότητά μας. Απαιτείται παράλληλα προσοχή στην αισθητική των συντελούμενων μεγάλων έργων ( Προαστιακός – Ολυμπία Οδός ) από τις δημοτικές υπηρεσίες και κλιμάκια κάτι που αυτή τη στιγμή απουσιάζει με συνέπεια την υποβάθμιση του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι προτεραιότητα έχει η βελτίωση των εσωτερικών διοικητικών λειτουργιών καθώς και ο έλεγχος για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τον νέο Δήμο Ανατ.Αιγιάλειας που θα χαρακτηρίζεται από τη συνοχή του πληθυσμού του, των ομοιογενών ασχολιών και της νοικοκυρεμένης και ευέλικτης διοίκησης που αυτή τη στιγμή είναι αδύνατον να υλοποιηθεί επιτυχώς από τον ετεροβαρή δήμο Αιγιάλειας που προκρίνει τις ανάγκες της έδρας του(Αίγιο) εις βάρος της περιφέρειας. Γι’ αυτό άλλωστε είχαμε παρέμβει και στους δύο προκατόχους σας στο ΥΠ.ΕΣ. (κ.Αθανασίου και κ.Μιχελάκης)και θα παρεμβαίνουμε και στους διαδόχους σας παρότι σας ευχόμεθα να παραμείνετε με επιτυχία σε αυτό το υπουργικό σας αξίωμα.

Ανατ.Αιγιάλεια   14 / 11 / 2014

 

Για την  Α. Α .Κ . Α . Α.                                                           

Απόστολος  Φώτης,    Συλιβαινιώτικα - Ακράτας

Κώστας  Νικολάου ,  Ακράτα                        

Οδυσσέας Καλύβας,   Κράθιο - Ακράτας

Κώστας  Οικονόμου,  Διακοπτό

Γιάννης  Ψαράκος ,     Αιγείρα

 

 

Β.Α.

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου