Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 13 Οκτ 2014
ΧΥΤΑ ΑΙΓΕΙΡΑΣ  Τοξική διαρροή στραγγιδίων Ανεξέλεγκτες υπερβάσεις Κακή λειτουργία
Κλίκ για μεγέθυνση
ΧΥΤΑ ΑΙΓΕΙΡΑΣ  Τοξική διαρροή στραγγιδίων Ανεξέλεγκτες υπερβάσεις Κακή λειτουργίαΧΥΤΑ ΑΙΓΕΙΡΑΣ  Τοξική διαρροή στραγγιδίων Ανεξέλεγκτες υπερβάσεις Κακή λειτουργία

 

 

 

Ο ΧΥΤΑ Αιγείρας ξεκίνησε την λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2006 για τις τρεις Δημοτικές ενότητες Αιγείρας, Ακράτας ,Διακοπτού, που έχουν πληθυσμό 16.500 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001.

Η διάρκεια χρόνου ζωής του ΧΥΤΑ είναι 11 χρόνια. Η χωρητικότητα ανέρχεται σε 137. 343 τόνους αστικών απορριμμάτων με εναπόθεση 7.600 τόνων ετησίως . Ο ΧΥΤΑ λειτουργεί για χρονικό διάστημα 8 ετών ( με απορρίμματα 7 ετών) και έχει διάρκεια ζωής 11έτη (σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες και άδειες). Άρα ο υπολειπόμενος χρόνος ζωής είναι τουλάχιστον 3 έτη( έως Οκτώβριο 2017).

Οι ποσότητες των εισερχομένων απορριμμάτων γέμισαν σχεδόν πρόωρα το κύτταρο του ΧΥΤΑ Ανατολικής Αιγιάλειας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της δημοτικής αρχής. Η γεφυροπλάστιγγα δεν λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια και η καταμέτρηση των εισερχομένων απορριμματοφόρων στο χώρο του ΧΥΤΑ, δεν έχει ανακοινωθεί από ιδρύσεως και λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Η δεξαμενή συγκέντρωσης των στραγγιδίων είναι κατεστραμμένη εδώ και κάμποσα χρόνια. Μετρήσεις ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών των επεξεργασμένων στραγγιδίων δεν υπάρχουν. Υπάρχει διαρροή των στραγγιδίων στον παρακείμενο χείμαρρο που διακρίνεται δια γυμνού οφθαλμού εξ αποστάσεως. Ο ΧΥΤΑ λειτουργεί με πολλές κακοτεχνίες. Η τοπογραφική έρευνα για την εκτίμηση της εναπομένουσας χωρητικότητας του ΧΥΤΑ παραμένει πάντοτε κρυφό χαρτί του εκάστοτε αντιδημάρχου καθαριότητας. Παρά την έκθεση ομάδας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας του τμήματος Δυτικής Ελλάδας στις 30 Μαρτίου 2011, που αποτίμησε την υφιστάμενη κατάσταση της διαχείρισης των απορριμμάτων και των παρατηρηθέντων δυσλειτουργιών, τίποτα μέχρι σήμερα δεν έχει διορθωθεί.

Πιθανότατα, οι αστοχίες αυτές στη διαμόρφωση του κυττάρου να έγιναν μετά την πυρκαγιά του Ιουλίου του 2007, όπου μεγάλο μέρος του κυττάρου (γεωμεμβράνες, γεωυφάσματα κ.α.) μαζί με απορρίμματα κάηκαν ολοσχερώς.

Καταγράφηκαν οι καθυστερήσεις σε υποδομές προκειμένου η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

Η μονάδα επεξεργασίας των στραγγισμάτων του ΧΥΤΑ αποτελείται από:

Δεξαμενή συλλογής στραγγισμάτων (αυτήν την περίοδο έχει χαλάσει). Δεξαμενή υπερχείλισης. Κύρια μονάδα βιολογικού καθαρισμού που περιλαμβάνει 3 δεξαμενές αερισμού. Δεξαμενή συγκέντρωσης επεξεργασμένων για την διάθεσή τους πάλι στο ΧΥΤΑ.

Τα τελευταία χρόνια η μονάδα επεξεργασίας των στραγγιδίων βρισκεται εκτός λειτουργίας στο σύνολό της. Παρατηρούνται διαρροές στραγγισμάτων σε πολλά σημεία περιμετρικά και κατάντη του χώρου απόθεσης. Το σύστημα συλλογής των στραγγισμάτων δεν είναι σε καλή κατάσταση (αγωγοί που δεν καταλήγουν σε συλλεκτήριο αγωγό, αλλά στο ενεργό σώμα του ΧΥΤΑ, αγωγοί φραγμένοι από απορρίμματα).

Δεν έχουν ανοιχτεί γεωτρήσεις βιοαερίου. Υπάρχει ένας πυρσός καύσης, ο οποίος δεν έχει τεθεί ποτέ σε λειτουργία και είναι αυτονόητο εφόσον δεν έχει κατασκευαστεί το σύστημα συλλογής του παραγόμενου βιοαερίου. Στο άνω τμήμα του κυττάρου αλλά και κοντά στην μονάδα συλλογής των στραγγισμάτων παρατηρήθηκε σημαντική οσμή, που υποδηλώνει την παρουσία βιοαερίου.

Υπάρχουν 3 γεωτρήσεις για έλεγχο ποιότητας των υπόγειων υδάτων. Σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας κάθε χρόνο πρέπει να αποστέλλονται στοιχεία μετρήσεων στην Περιφέρεια (αδειοδοτούσα αρχή).

Επικίνδυνες καταπτώσεις και προβλήματα κατολισθήσεων στην εξωτερική οδοποιία δημιουργούν δυσκολία στην πρόσβαση, ιδιαίτερα από την πλευρά της Δ.Ε. Ακράτας.

Η νέα δημοτική αρχή οφείλει να προβεί στη στεγανοποίηση των δεξαμενών όπου χρειάζεται και στην άμεση επαναλειτουργία του βιολογικού καθαρισμού.

Στην άρση των κακοτεχνιών, όπου είναι εφικτό, στο σύστημα στεγάνωσης και στο σύστημα συλλογής στραγγισμάτων. Στην κατασκευή σωστής περιμετρικής του κυττάρου τάφρου ομβρίων και παροχέτευσή τους εκτός της δεξαμενής συλλογής στραγγισμάτων. Επιπλέον, να ληφθεί μέριμνα για την συλλογή των στραγγισμάτων που διαφεύγουν από το απορριμματικό ανάγλυφο.

Χρειάζεται επίσης άμεση ανάπτυξη του συστήματος συλλογής-απαγωγής του βιοαερίου και καύση του στον πυρσό. Επισκευή και συντήρηση του οδικού δικτύου.

Επισκευή, γεφυροπλάστιγγας, και αντλιών του βιολογικού καθαρισμού. B.A.

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου