Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 13 Ιαν 2021
Το σκάνδαλο Νοβάρτις δεν έκλεισε – Η αρχειοθέτηση, η παραπομπή και η ανοιχτή έρευνα -Δικαστικές αποφάσεις και πολιτικοί χειρισμοί που προκαλούν συνειρμούς
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Του Γ. Λακόπουλου

Πριν από όλα να σημειώσουμε τέσσερα ξεχωριστά γεγονότα των τελευταίων ημερών:

Πρώτο:
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με  γνωμοδότηση-κόλαφο , που αναγνωρίζει το σκάνδαλο στην υπόθεση Novartis, υπογραμμίζει  ότι υπέστη ζημία το Δημόσιο και ανοίγει τον δρόμο για αγωγές κατά της εταιρείας προς διεκδίκηση αποζημιώσεων.

 

Δεύτερο: Η  Εισαγγελία Διαφθοράς άσκησε διώξεις για το κακούργημα της νομιμοποίησης βρώμικου χρήματος μέσω δωροδοκίας γιατρών σε πρώην στελέχη της Novartis Hellas -μεταξύ τους και  Κωνσταντίνος Φρουζής.

Τρίτο: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης – παρά την εκ των υστέρων δήλωση, στον ΑΝΤ1 , οτι δεν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών-  στον ανασχηματισμό περιθωριοποίησε και άλλο τον Άδωνι  Γεωργιάδη και δεν υπουργοποίησε τον Δημ. Αβραμόπουλο και για τους οποίους η  εισαγγελική έρευνα δεν έχει καταλήξει.

 Τέταρτο: Η Φώφη Γεννηματά ξήλωσε -αιφνιδίως και χωρίς καμια εξήγηση -από κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπο τον Ανδρέα Λοβέρδο,  για τον οποίο έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη και αναμένεται η απόφαση του  Δικαστικού Συμβουλίου που είτε θα κηρύξει παραγραφείσα την πράξη της δωροδοκίας, είτε θα στείλει τον διωχθέντα στο ακροατήριο.

Αν προσπαθήσουμε να συνδέσουμε αυτά τα τέσσερα διαφορετικά στοιχεία της επικαιρότητας θα καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα που είχε αναδείξει το Α.Π. προ καιρού: το σκάνδαλο Νοβάρτις δεν τέλειωσε.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι προαναφερθείσες εξελίξεις συνδέονται με το σκάνδαλο.  Οι δυο δικαστικές πράξεις ούτως  ή άλλως. Αλλά και οι δυο πολιτικές αποφάσεις Μητσοτάκη και Γεννηματά δεν δείχνουν εντελώς άσχετες.

 Τα δυο κόμματα φαίνεται σαν να παίρνουν τα μέτρα τους για την περίπτωση που- ο μη γένοιτο- τα στελέχη τους  χρειαστεί να υπερασπιστούν τον εαυτό τους- χωρίς την εύκολη προσφυγή στη θεωρία της σκευωρίας.

Αν μη τι άλλο, μετά από 18 μήνες με τη ΝΔ στην κυβέρνηση οι γνωστοί «συμμορίτες»  Τσίπρας- Τουλουπάκη- Παπαγγελόπουλος, δεν έχουν τρόπο να στρέψουν τη Δικαιοσύνη κατά των πολιτικών αντιπάλων τους.

 Ότι εκ παράλληλου εξελίσσεται και η ανάκριση για τη δίωξη Παπαγγελόπουλου ουδόλως επηρεάζει τον προηγούμενο συλλογισμό. Η συγκεκριμένη δίωξη στέκεται τυπικά -αφού  η Βουλή που την αποφάσισε ασκούσε προανακριτικό ρόλο νομίμως- αλλά δεν μπορεί να παραλείψει κανείς ότι ελήφθη από τους πολιτικούς αντιπάλους του πρώην υπουργού.

Ή ότι στηρίχθηκε πρωτίστως στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος – του οποίου τα μέλη στην Επιτροπή δεν άφησαν δικονομική αρχή που να μην παραβιάσουν.

Δεν επηρεάζεται ο ίδιος συλλογισμός ούτε από την αρχειοθέτηση των ερευνών για εφτά ακόμη πολιτικά πρόσωπα.

 Η Εισαγγελία Διαφθοράς, αφού ερεύνησε καταγγελίες, μαρτυρίες και  ενδείξεις που είχε στη διάθεσή της έκρινε -λόγω και της σοβαρότητας της υπόθεσης- ότι δεν βρήκε στοιχεία ικανά να απολήξουν σε κατηγορίες που θα μπορούσε να υποστηρίξει η εισαγγελία στο δικαστήριο και -ορθώς- τις αρχειοθέτησε.

Δεν απάλλαξε κανένα, γιατί κανείς δεν είχε κατηγορηθεί κανένας, για οτιδήποτε. Εισαγγελική έρευνα έγινε, όχι μόνο με όλες τις διασφαλίσεις για τον ερευνηθέντες, αλλά και σε πρωτοφανές κλίμα τρομοκρατίας των εισαγγελέων,  που προκάλεσαν οι ίδιοι, τα κόμματά τους και  φιλικά  τους ΜΜΕ.

 Η αρχειοθέτηση είναι νόμιμη και συνήθως απόληξη εισαγγελικών ερευνών που δεν τις καθιστά κακώς γενόμενες.

 Ότι τα ονόματα των συγκεκριμένων προσώπων έγιναν γνωστά δεν  προκύπτει από υπαιτιότητα της  Τουλουπάκη, αλλά από την πανάθλια ρύθμιση των κομμάτων να αποστέλλονται στη Βουλή οι υποθέσεις πολιτικών χωρίς να ερευνηθούν στο παραμικρό.

Χωρίς αυτή τη ρύθμιση ή θα υπήρχαν κατηγορίες ή δεν θα έπαιρνε κανείς είδηση ότι ερευνήθηκαν.

Όπως σε όλες τις υποθέσεις η προσκόμιση νέων στοιχείων ανασύρει από το αρχείο οποιαδήποτε υπόθεση.  Επίσης σε όλες τις υποθέσεις αυτοί που κρίνουν είναι οι εισαγγελίες, οι ανακριτές και αν υπάρχει λόγος οι δικαστές.    

Πάντως όχι οι ίδιοι οι ερευνώμενοι  -ή παραπεμπόμενοι-  και τα κόμματα τους.

Γιατί αυτά τα κόμματα προβαίνουν σε κινήσεις που επιδέχονται συνειρμούς με γνωστές -ή εν αναμονή- εισαγγελικές αποφάσεις, είναι κάτι που θα κριθεί σύντομα.

Πάντως δεν είναι φρόνιμο να μπαίνουν στοιχήματα ότι σκάνδαλο Νοβάρτις δεν υπήρξε και όλα ήταν σκευωρία, ότι η «υπόθεση έκλεισε και το μόνο που μένει είναι σε ποια φυλακή θα περάσουν το υπόλοιπο του βίου τους οι «σκευωροί».

πηγη:https://www.anoixtoparathyro.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου