Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 12 Ιαν 2021
Πλήρης αδιαφάνεια στη σύμβαση για τα Rafale - Επεισοδιακή η συζήτηση του ν/σ στην Επιτροπή της Βουλής
Κλίκ για μεγέθυνση

22:49 | 12.01.2021

 

 

 

 

Ξεκίνησε το απόγευμα η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής επί του σ/ν του υπ. Εθνικής 'Αμυνας με τα 3 σχέδια συμβάσεων για την απόκτηση έξι καινούργιων και δώδεκα μεταχειρισμένων μαχητικών Rafale, έναντι 2,65 δισ. ευρώ- Διακοπή μετά τον άγριο καυγά μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ Γκιουλέκα και Δαβάκη - Την Πέμπτη 15/1 εισάγεται στην Ολομέλεια - Θ. Δρίτσας - Γ. Τσίπρας: «Πλήρης αδιαφάνεια σε μια προβληματική σύμβαση - Τι έχουν να κρύψουν;»

Επεισοδιακά εκτυλίχθηκε η συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας με τίτλο «Έγκριση σχεδίων συμβάσεων στον τομέα της άμυνας», που αφορά τα 3 σχέδια συμβάσεων για την απόκτηση έξι καινούργιων και των δώδεκα μεταχειρισμένων μαχητικών Rafale την υποστήριξη τους και το νέο οπλισμό τους.

Η επιτροπή ενέκρινε κατά πλειοψηφία, να διεξαχθεί η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την απόκτηση των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, με την κοινοβουλευτική διαδικασία του «επείγοντος», παρά τις σφοδρές αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης. Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα διεξαχθεί την Πέμπτη.

Σφαγή βουλευτών της ΝΔ - «Λείπουν κρίσιμες παράμετροι για το όπλο»

Συγκεκριμένα, ξέσπασε πρωτοφανής καυγάς ανάμεσα στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Γκιούλεκα και Αθανάσιο Δαβάκη που εκτελούν χρέη προέδρου της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων αντίστοιχα ξέσπασε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, με αποτέλεσμα να υπάρξει ολιγόλεπτη διακοπή.

Η συζήτηση διακόπηκε άρον άρον μετά από καταγγελίες του βουλευτή της ΝΔ και προέδρου της επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, Θανάση Δαβάκη, περί απαράδεκτης και πρωτοφανούς διαδικασίας που δεν έχει καλύψει τα τεχνικά ζητήματα του όπλου συμπεριλαμβανομένων «κρίσιμων παραμέτρων».

Θ. Δρίτσας - Γ.  Τσίπρας: «Πλήρης αδιαφάνεια σε μια προβληματική σύμβαση - Τι έχουν να κρύψουν;»

Σε κοινή τους δήλωση ο Θοδωρής Δρίτσας, Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας, και Γιώργος Τσίπρα, Αν. Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας  της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, επισημαίνουν ότι «καταστρατηγώντας τις διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής, η Κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία, συνεπικουρούμενες από τον εκπρόσωπο του ΚΙΝ.ΑΛ., επιβάλει πλήρη αδιαφάνεια στη διαδικασία της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων για τα γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη Rafale, με μία άκρως προβληματική, διάτρητη και ετεροβαρή Σύμβαση, των γαλλικών εταιρειών με το ΥΠ.ΕΘ.Α».

«Σε δυόμιση μέρες, ως "επείγον" και χωρίς προηγούμενη γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, άρον-άρον, κάνουν νόμο μία Σύμβαση, την οποία δεν μπορεί, επί της ουσίας, να βελτιώσει η Βουλή! Ούτε και να την ελέγξει», προσθέτουν ο Θ. Δρίτσας και ο Γ. Τσίπρας και θέτουν το ερώτημα: «Γιατί άραγε τα κάνουν αυτά; Έχουν κάτι να κρύψουν;».

Πυρ για το «επείγον»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, εισηγούμενος την διαδικασία του «επείγοντος», ανέφερε πως κατανοεί τις ενστάσεις ορισμένων κομμάτων για τη διαδικασία, προσθέτοντας πως και ο ίδιος θα ήθελε να υπήρχε περισσότερος χρόνος για την συζήτηση του νομοσχεδίου. ΕΠικαλέστηκε στη συνέχεια «εθνικούς λόγους», λέγοντας πως "νομίζω ότι είναι από όλους κατανοητοί οι εθνικοί λόγοι που επιβάλλουν να έχουμε μια τέτοια ταχύτητα για θέματα που αφορούν την αποτρεπτική μας δύναμη". Ο υπουργός σημείωσε ότι μέσα σε 4 μήνες, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία καταφέραμε και έχουμε έτοιμες στην τελική τους διαμόρφωση αυτές τις περίπλοκες συμβάσεις. Θεωρώ είπε, ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συζητήσουμε το νομοσχέδιο αυτό με την διαδικασία του επείγοντος, και όχι με την διαδικασία του «κατεπείγοντος», παρέχοντας μια ακόμα μεγαλύτερη ευχέρεια για να συζητηθούν ακόμα πιο διεξοδικά ορισμένα θέματα .

Με την θέση του υπουργού, συμφώνησε και ο εισηγητής της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης, λέγοντας πως μέχρι την εισαγωγή του νομοσχεδίου στην ολομέλεια για ψήφιση, θα υπάρξουν σίγουρα στην επιτροπή και άλλες δύο συνεδριάσεις, που θα μας δώσουν την δυνατότητα να αναλύσουμε πλήρως την προμήθεια των 18 Rafale και των όπλων τους και να αναδειχθεί η ταχύτητα που πρέπει να κινηθούμε σε σχέση και με τις εξελίξεις την περιοχή.

Θ. Δρίτσας: Μη πειστικές οι εξηγήσεις Παναγιωτόπουλο

 Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρος Δρίτσας, έκρινε ως «μη πειστικές» τις εξηγήσεις που έδωσε ο υπουργός, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας προφανής λόγος από όσα ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος, που να αιτιολογεί αυτή την διαδικασία, εκτός και αν υπάρχει κάποιος άλλος λόγος, που ο υπουργός μπορεί να μας τον εξηγήσει, έστω και κεκλεισμένων των θυρών». Τόνισε πως όσο κι εάν είναι κρίσιμες οι στιγμές, δεν μπορεί να λέμε πως δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε μια εβδομάδα, όταν πρόκειται για θέματα στρατηγικού σχεδιασμού και ανάπτυξης των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Υπογράμμισε ότι όλοι οι βουλευτές θα πρέπει να έχουν δυνατότητα να ενημερωθούν για όλες τις πτυχές των συμβάσεων αυτών, και όχι μόνο ένας βουλευτής από κάθε κόμμα, ενώ πρόσθεσε πως δεν έγινε ποτέ η δεύτερη συνεδρίαση της επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, προκειμένου να εκφράσει γνωμοδότηση επί των συμβάσεων - και αυτή η διαδικασία μας γυρίζει πίσω στην δεκαετία του ΄80 και '90.

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας απάντησε πως από τον Δεκέμβριο είχε περιγράψει στην Βουλή τον οδικό χάρτη και δεν είχε προαναγγείλει δεύτερη συνεδρίαση της επιτροπής Εξοπλιστικών, γιατί είχαμε πει ότι οι συμβάσεις αυτές θα έρθουν με νόμο και δεν θα αποτελέσουν εξοπλιστικό υποπρόγραμμα. Ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει κάποιος άλλος εμπιστευτικός λόγος. Το απόρρητο μέρος αυτής της συμφωνίας θα μπορέσουμε να το συζητήσουμε αύριο σε μια από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις, ώστε να δοθούν όλες οι εξηγήσεις για κάποια ειδικά τεχνικά σημεία της προμήθειας που αφορούν τα όπλα και τις τιμές…».

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «εδώ οι καιροί δεν είναι για αναβολές, αλλά για επισπεύσεις. Πρόσβαση ενημέρωσης στα στοιχεία υπάρχει για όλους, όπως έγινε εκτενώς και τον Δεκέμβριο, έτσι θα γίνει εκτενώς και σήμερα και αύριο και μεθαύριο στην ολομέλεια. Όλα γίνονται για να τρέχουμε και να ολοκληρώσουμε και αυτό το εξοπλιστικό πρόγραμμα, με όρους βέβαια διαφάνειας και όχι συσκότισης. Δεν κρύβουμε τίποτα από κανένα και όλες οι εξηγήσεις θα παρασχεθούν επί όλων». Θα μπορούσαμε, πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, να φέρναμε ένα νόμο με δύο άρθρα και να έχουμε 4.000 σελίδες παραρτήματα, αλλά εμείς επιλέγουμε μια διαφορετική οδό: να φέρουμε ένα νόμο που περιέχει σε κάθε άρθρο τις εγκριτικές συμβάσεις, τουλάχιστον στο μη απόρρητο μέρος τους, προκειμένου να υπάρχει και το στοιχείο της διαφάνειας. Πρόσθεσε δε, πως ο προσυμβατικός έλεγχος ξεκινάει από το Ελεγκτικό Συνέδριο την Πέμπτη με την ψήφιση του νόμου, και μόλις αυτός ολοκληρωθεί, θα γίνει η υπογραφή με την κατασκευάστρια εταιρεία σε μια εκδήλωση που μπορεί να έρθει και να παραστεί και η γαλλίδα υπουργός 'Αμυνας.

   Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, είπε ότι για τα κοινοβουλευτικά διαδικαστικά θέματα συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου, δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο, «για αυτό βάλτε 'κατά πλειοψηφία' για να μην χάνεται χρόνος από την συζήτηση των πολιτικών ζητημάτων που αφορούν την ουσία των συμβάσεων, όσο και για την γενικότερη διαδικασία σχεδιασμού της αμυντικής θωράκισης της χώρας - αλλά αυτά θα τα πούμε αναλυτικά στις τοποθετήσεις μας.

   Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, από την δική του πλευρά συμφώνησε πως η κοινοβουλευτική αυτή διαδικασία είναι απαράδεκτη, καθώς, ειδικά για τις μικρές κοινοβουλευτικές ομάδες υπάρχει ασφυξία νομοθετικού έργου. Πρόσθεσε πως εάν αυτό το νομοσχέδιο ερχόταν μια εβδομάδα αργότερα δεν θα υπήρχε κάποια καταστροφή - «άλλο» τόνισε υπαινικτικά, «εάν υπάρχουν άλλοι λόγοι, οι οποίοι διαψεύδονται για να υπάρχουν… και όλοι αυτούς τους λόγους τους αντιλαμβανόμαστε, ασχέτως εάν ο καθένας μας συμφωνεί ή διαφωνεί με αυτούς και απλά δεν τους λέμε λόγω δημόσιας συζήτησης, αλλά τι κάνει νιάου - νιάου στα κεραμίδια… ». Η ουσία είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, είναι εάν υπάρχουν, όχι διαφωνίες για τις διαδικασίες, αλλά για την ουσία των συμφωνιών αυτών, και τόνισε πως «εμείς λέμε ότι είμαστε υπέρ της στήριξης της εθνικής άμυνας και όχι της ΝΑΤΟϊκής».

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25 Σοφία Σακοράφα ανέφερε πως «το νομοσχέδιο είναι εδώ και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως κατεπείγον, αλλά δεν με πείσατε κ. υπουργέ πως δεν υπάρχει άλλος λόγος, γιατί εάν δεν υπήρχε, ας το πηγαίναμε για τη Δευτέρα, ώστε οι βουλευτές να έχουν τον χρόνο να ενημερωθούν, καθώς ο όγκος των απορρήτων στοιχείων είναι τεράστιος».

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, επέμεινε να οριστεί μία από τις επόμενες συνεδριάσεις της επιτροπής, τμήμα της τουλάχιστον να είναι κεκλεισμένων των θυρών, ώστε να αναλυθούν στους βουλευτές και στα κόμματα απόρρητα θέματα επί των συμβάσεων.

 Τελικά, αυτό που αποφασίστηκε, ήταν αύριο το πρωί, η δεύτερη συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου όσοι βουλευτές θέλουν θα μπορούν να μετάσχουν για να ενημερωθούν και να τους αναλυθούν όλα τα τεχνικά και απόρρητα θέματα των συμβάσεων και στις 4 το απόγευμα να πραγματοποιηθεί στην Βουλή, η τρίτη και τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής.

Τι προβλέπει η σύμβαση

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους:

«Από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλείται σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού δαπάνη για τα έτη 2021-2025 από την υλοποίηση των 3 προαναφερομένων συμβάσεων.

Η εν λόγω δαπάνη, σύμφωνα με στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου, ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 2.490 εκατ. ευρώ περίπου και αναλύεται κατ'έτος ως εξής:

   1.509 εκατ. ευρώ, περίπου, για το 2021

   472 εκατ. ευρώ, περίπου, για το 2022

   408 εκατ. ευρώ, περίπου, για το 2023 

   67 εκατ. ευρώ, περίπου, για το 2024 και 

   34 εκατ. ευρώ, περίπου, για το 2025».

Με το εν λόγω νομοσχέδιο «παρέχεται στον γενικό διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας (ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ) η εξουσιοδότηση να υπογράψει ως εκπρόσωπος του υπουργείου τις εγκεκριμένες συμβάσεις των άρθρων 1 έως 3, καθώς και κάθε σύμβαση με την οποία τροποποιούνται αυτές, εφόσον ληφθεί αρμοδίως σχετική απόφαση».   

Αναλυτικότερα:

Με το άρθρο 1 προτείνεται η έγκριση του σχεδίου σύμβασης για την προμήθεια έξι καινούργιων και δώδεκα μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών (Α/Φ) τύπου «RAFALE» και συναφών ειδών και υπηρεσιών, μεταξύ του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας και της κατασκευάστριας εταιρείας με την επωνυμία «DASSAULT AVIATION».

Πρόκειται για 4 μονοθέσια καινούργια αεροσκάφη και 2 διθέσια καινούργια αεροσκάφη, 10 μονοθέσια μεταχειρισμένα αεροσκάφη και 2 διθέσια μεταχειρισμένα αεροσκάφη μαζί με την εφοδιαστική υποστήριξη, τα ανταλλακτικά, τον επίγειο εξοπλισμό υποστήριξης, την εκπαίδευση κά.

Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους με ρυθμό ενός ανά μήνα.

Τα έξι καινούργια αεροσκάφη θα παραληφθούν την άνοιξη του 2022, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα θα παραληφθούν στις αρχές του 2023

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, «οι λόγοι που οδήγησαν στη συγκεκριμένη επιλογή που περιλαμβάνει και μεταχειρισμένα αεροσκάφη, ήταν η δυνατότητα άμεσης παράδοσης αριθμού αυτών, προκειμένου να αυξηθεί σε μικρό χρονικό διάστημα κατακόρυφα η επιχειρησιακή δυνατότητα της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και η συμπίεση του κόστους προκειμένου να διατεθούν πόροι και σε άλλα οπλικά συστήματα των τριών κλάδων που είναι αναγκαία».

Προστίθεται δε ότι «η γαλλική πλευρά ικανοποίησε τις απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ως προς την κατάσταση των μεταχειρισμένων αεροσκαφών, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία «DASSAULT AVIATION», παρέχει την εγγύηση καλής λειτουργίας τους. Αμέσως μετά την έγκριση και την υπογραφή της σύμβασης, οι πρώτοι πιλότοι και τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας ταξιδεύουν στη Γαλλία για εκπαίδευση». 

Σημειώνεται δε ότι το αεροσκάφος «RAFALE» «είναι ένα αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, με δυνατότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης ποικιλίας αποστολών και αποτελεί ό,τι πιο σύγχρονο και αξιόμαχο διαθέτει η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, ενώ παράλληλα μπορεί να μεταφέρει τα ειδικά όπλα που ήδη υπάρχουν στο ελληνικό οπλοστάσιο, χωρίς να είναι αναγκαίες νέες επενδύσεις σε υποδομές και τεχνικές δυνατότητες». 

Με το δεύτερο σχέδιο σύμβασης προτείνεται η έγκριση για την εν συνεχεία υποστήριξη των αεροσκαφών τύπου «RAFALE», μεταξύ του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας και της εταιρείας με την επωνυμία «DASSAULT AVIATION» για τα δομικά μέρη, της εταιρείας με την επωνυμία «THALES DMS FRANCE» για τα ηλεκτρονικά μέρη και της εταιρείας με την επωνυμία «SAFRAN AIRCRAFT ENGINES» για τους κινητήρες των αεροσκαφών (Α/Φ). 

Με το τρίτο σχέδιο σύμβασης προτείνεται η έγκριση για την προμήθεια εξοπλισμού (όπλων) των αεροσκαφών (Α/Φ) τύπου «RAFALE», τη συντήρηση-τροποποίηση όπλων των αεροσκαφών (Α/Φ) τύπου «M 2000/5» για χρήση από τα αεροσκάφη (Α/Φ) τύπου «RAFALE» και για συναφείς υπηρεσίες, μεταξύ του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας και της κατασκευάστριας εταιρείας με την επωνυμία «ΜBDA FRANCE» Τα όπλα περιλαμβάνουν κατευθυνόμενα βλήματα «METEOR», καθώς και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις υπαρχόντων βλημάτων, προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα αεροσκάφη («MICA», «SCALP», «EXOCET»). 

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση την ερχόμενη Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου.

Από τη Βουλή θα περάσει η προέγκριση των συμβάσεων και αφού ψηφιστούν από την Ολομέλεια και δημοσιευθούν σε ΦΕΚ, θα προωθηθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο. Στη συνέχεια αναμένονται οι σχετικές υπογραφές και η επικύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή. 

πηγη:https://left.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου