Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 05 Μάρ 2021
Lockdown / SOS της αγοράς για μία καραντίνα χωρίς τέλος
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Σε ακόμη μεγαλύτερες περιπέτειες, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις, εμπλέκεται η ελληνική οικονομία με τη συνεχιζόμενη παράταση του lockdown και την περαιτέρω αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων, που θα βαρύνει επιπλέον την κατανάλωση.

Πέραν των «λογιστικώς» κοστολογηθέντων επιπτώσεων, που, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, ανέρχονται στα 1,2 δισ. ευρώ μετά την παράταση των μέτρων έως 16 Μαρτίου, η επιβάρυνση ενισχύεται από την κάκιστη ψυχολογία πολιτών, καταναλωτών, επιχειρηματιών και αγορών. Και τούτο λόγω απροσδιοριστίας και συνεπαγόμενης ανασφάλειας, καθώς, παράταση στην παράταση, το lockdown των «τριών εβδομάδων» της 7ης Νοεμβρίου, που θα διαρκούσε, υποτίθεται, έως την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου του 2020, θα φτάσει τουλάχιστον τους 4,5 μήνες, διάστημα υπερεξαπλάσιο του αρχικώς εξαγγελθέντος, ενώ παραμένει άγνωστη η ημερομηνία λήξης των σκληρών μέτρων.

Το κόστος στήριξης

Μιλώντας στο συνέδριο «Fin Forum 2021, Shaping the future of banking and finance», ο υπουργός Οικονομικών προσδιόρισε το φετινό κόστος στήριξης από τον προϋπολογισμό σε 11,6 δισ. ευρώ, έναντι αρχικής πρόβλεψης 7,5 δισ. ευρώ, εξαιτίας των αρνητικών επιδημιολογικών δεδομένων. Υπολόγισε ότι κάθε εβδομάδα lockdown κοστίζει 750 εκατ. ευρώ και ότι η επιβάρυνση του προϋπολογισμού από τη νέα παράταση μέτρων έως 16 Μαρτίου θα ανέλθει σε 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 520 εκατ. ευρώ για στήριξη του εμπορίου.

 

Πρόσθεσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα είναι 34 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι οι διαθέσιμοι πόροι δεν είναι απεριόριστοι. Αναφορικά με τις ανοδικές αποδόσεις στις αγορές ομολόγων δήλωσε ότι είναι μόνο μία παράμετρος που λαμβάνεται υπόψη από το υπουργείο Οικονομικών. «Υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες και αβεβαιότητες» είπε. «Για τους λόγους αυτούς», πρόσθεσε, «υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια». Παραδέχτηκε ότι υπάρχει πίεση στα διαθέσιμα της χώρας, αναμένει πάντως στο προσεχές διάστημα ομαλοποίηση λόγω βελτίωσης των επιδημιολογικών δεδομένων και εμβολιασμών. Σημειώνεται ότι στη δευτερογενή αγορά το ελληνικό δεκαετές κυμαίνεται σταθερά γύρω στο 1%, με spread έναντι του γερμανικού πέριξ των 130 μονάδων βάσης.  Όπως προειδοποιούν παράγοντες της κεφαλαιαγοράς, εάν δεν «τρέξει» εντός των επιθυμητών χρονοδιαγραμμάτων το πρόγραμμα εμβολιασμού, τα spreads θα διευρυνθούν, με την απόδοση να αυξάνεται στο 1,20% με 1,30%.

Απειλή για χιλιάδες λουκέτα

Στο μεταξύ, πληθαίνουν καθημερινώς τα SOS που εκπέμπονται από την πολύπαθη πραγματική οικονομία. Αυτή τη φορά από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), που ζητάει με επιστολή του προς στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων  Άδωνι Γεωργιάδη την απαλλαγή και του χονδρικού εμπορίου ενδυμάτων και υποδημάτων από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, οι τομεάρχες Οικονομικών  Έφη Αχτσιόγλου, Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «ανοίγει τον δρόμο για χιλιάδες λουκέτα και έκρηξη της ανεργίας». Επισημαίνουν τον αποκλεισμό του 60% των επιχειρήσεων από την επιστρεπτέα προκαταβολή 6 και τον περιορισμό ένταξης των εργαζομένων μόνο εφόσον δεν παρουσιάζουν αυξημένο τζίρο μεταξύ 1.4.2020 και 31.12.2020. Καλούν επίσης την κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της και να προχωρήσει στα αναγκαία μέτρα στήριξης πραγματικής οικονομίας και εργαζομένων.

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου