Δεν πρόκειται να ισχύσει τον Ιούνιο η γενικευμένη μείωση των ενοικίων, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι οποίοι υποστηρίζουν παράλληλα ότι το μέτρο αυτό πρόκειται να επανεξετασθεί σε νέα βάση.

Ειδικότερα, αναφέρουν ότι δεν θα συνεχιστεί η γενικευμένη εφαρμογή του μέτρου και θα εξετασθεί αν και σε ποιές περιπτώσεις πληττόμενων θα παραμείνει.

 

Επίσης, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, χωρίς την έκπτωση του 25% θα πληρωθούν αυτόν τον Μάιο οι οφειλές προς την εφορία που καταβάλλονται εμπρόθεσμα. Έτσι, ο Απρίλιος ήταν ο τελευταίος μήνας κατά τον οποίο ίσχυσε εκτάκτως το συγκεκριμένο μέτρο ως κίνητρο προς τους φορολογούμενους για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους και να αποφευχθεί μιάαμεγάλη μείωση εισπράξεων - εσόδων στα κρατικά ταμεία.

Ο εμπαιγμός των εμπόρων από τον Άδωνι για το μειωμένο ενοίκιο

Όλα αυτά έρχονται στον απόηχο των αντιδράσεων που προκάλεσαν οι αντικρουόμενες δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη αναφορικά με την συνέχιση της καταβολής μειωμένου ενοικίου από τους εμπόρους, με πολλούς να κάνουν λόγο για εμπαιγμό των επαγγελματιών από τον υπουργό Ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή προέδρων Επιμελητηρίων από διάφορα σημεία της Ελλάδας και εκπροσώπων των κυριότερων επαγγελματικών κλάδων, ο υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε ρύθμιση για το θέμα των ενοικίων, προκειμένου να στηριχθούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. «Θα υπάρχει ρύθμιση για τα ενοίκια μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί θεσμικά από το υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε να υπάρχει ταυτόχρονα και το κομμάτι το φορολογικό, που πρέπει να αφορά στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, για να μπορεί να είναι δίκαιο. Θα υπάρχει, δηλαδή, ένας επιμερισμός της ζημιάς μεταξύ όλων μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Αυτή ακριβώς την δήλωση ήρθε να αναιρέσει λίγες ώρες αργότερα μιλώντας στον Σκάι, αναφέροντας ότι δύσκολα θα ικανοποιηθεί το αίτημα των εμπορικών συλλόγων για μειωμένα ενοίκια μέχρι το τέλος του έτους.
Υποστήριξε μάλιστα πως ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις ακόμα και στις τιμές των ακινήτων αλλά και των δανείων.

«Το να πας και να κάνεις -40% μέχρι το τέλος του χρόνου οδηγεί σε μεγάλη βλάβη στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Μπορεί να επηρεάσει πολύ τις αξίες των ακινήτων και τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα πάνω στα ακίνητα. Άρα δεν είναι τόσο απλό για την οικονομία κάτι τέτοιο» σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως σε αντίθεση με το αίτημα των επαγγελματικών φορέων στο εμπόρια για έκπτωση ενοικίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι ο μόνος τρόπος ενίσχυση των επιχειρήσεων είναι η επιδότηση ενοικίου για τα επαγγελματικά μισθώματα.

πηγη:https://tvxs.gr