Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 18 Δεκ 2020
Στην αναμονή του ΣτΕ ακόμη το Ελληνικό
Κλίκ για μεγέθυνση
18.12.2020, 14:21

 

 
Ενώ η Lamda αποφεύγει να δεσμευτεί με χρονοδιάγραμμα εκκίνησης των έργων, η Επιτροπή Υπεράσπισης του Ελληνικού χαρακτηρίζει πολεοδομικά παράνομο το ένα από τα δύο ξενοδοχεία που σκοπεύει να αναπτύξει η εταιρεία μαζί με την ΤΕΜΕΣ.

Οι συντάκτες των κρατικών προϋπολογισμών των τελευταίων πέντε ετών, ιδιαίτερα εκείνοι που επιφορτίζονται με το κεφάλαιο των αποκρατικοποιήσεων, πρέπει να έχουν βαρεθεί να κάνουν copy-paste. Από τον προϋπολογισμό του 2017 μέχρι και αυτόν του 2021, στη στήλη των προσδοκώμενων εσόδων από αποκρατικοποιήσεις αναφέρεται σταθερά το μέγεθος 300 εκατ. ευρώ. Είναι η πρώτη δόση του τιμήματος από το 1 δισ. ευρώ που οφείλει να καταβάλει η Lamda Development μόλις της μεταβιβαστεί το Ελληνικό με όλα του τα ακίνητα.

Κάθε χρόνο προβλέπεται η καταβολή του, το ίδιο προέβλεψε ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη πέρσι, και μάλιστα για το πρώτο τρίμηνο του 2020, το ίδιο ακριβώς αναφέρεται και στον νέο προϋπολογισμό. Ωστόσο, τα πράγματα αποδεικνύονται πολύ πιο περίπλοκα από «τις δυο-τρεις υπουργικές αποφάσεις που θα έβαζαν τις μπουλντόζες στο Ελληνικό τρεις εβδομάδες μετά την εκλογική νίκη της Ν.Δ.».

Είναι εντελώς αμφίβολο αν και το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα είναι «τυχερό» ώστε να έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του Ελληνικού στη Lamda και να καταβληθούν τα 300 εκατ. ευρώ. Κι αυτό γιατί μεταξύ άλλων εκκρεμούν οι αποφάσεις του ΣτΕ επί των προσφυγών της Επιτροπής Υπεράσπισης του Ελληνικού κατά των ΚΥΑ του 2019 που θα ξεμπλόκαραν το έργο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Οδυσσέας Αθανασίου όσο και ο πρόεδρος της Mohegan Μάριος Κοντομέρκος, που μαζί με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει πάρει την άδεια για το καζίνο, στις παρεμβάσεις τους σε διαδικτυακά συνέδρια (του Capital Link ο πρώτος, του Φόρουμ των Δελφών ο δεύτερος) απέφυγαν οποιαδήποτε αναφορά σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα εκκίνησης των κατασκευαστικών έργων στο μητροπολιτικό πάρκο.

Ο μεν κ. Κοντομέρκος, με συνομιλητή του τον Αδωνι Γεωργιάδη, είπε ότι «έχουμε ένα μεγάλο έργο μπροστά μας να παραδώσουμε και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε». Ο δε κ. Αθανασίου περιορίστηκε σε «οραματικές» αναφορές για το Ελληνικό ως «πρώτη έξυπνη πόλη στην Ελλάδα» και στη στρατηγική συνεργασία της Lamda με την ΤΕΜΕΣ για τα δύο μεγάλα ξενοδοχεία που φιλοδοξούν να αναπτύξουν στην περιοχή, επένδυση ύψους 300 εκατ.

Παρανομίες

Ωστόσο, κατά την Επιτροπή Υπεράσπισης του Ελληνικού, το ένα από τα δύο ξενοδοχεία που θέλει να αναπτύξει η Lamda είναι παράνομο. Οπως αναφέρει σε εκτενή ανακοίνωσή της, «σύμφωνα με το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) που εγκρίθηκε με Π.Δ. (ΦΕΚ 35 ΑΑΠ 2018), η χρήση ξενοδοχείων επιτρέπεται στη μαρίνα, όχι όμως στο παραλιακό μέτωπο, το οποίο με βάση τη σύμβαση (ν. 4422/2016 ) πρέπει να μείνει άκτιστο».

«Η κυβέρνηση έσπευσε προς βοήθεια και στις 4.12.2020 ψηφίστηκε από τη Βουλή ότι επιτρέπονται στις Ζώνες Ανάπτυξης του Ελληνικού τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας (condohotels), παραβιάζοντας την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία που απαγορεύει τη σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας στις εκτός σχεδίου περιοχές.

Σύμφωνα με τον ν.4276/14, το 40% της δομήσιμης επιφάνειας του ξενοδοχείου συνιδιοκτησίας μπορεί να διαμορφωθεί σε δωμάτια, διαμερίσματα ή μικρές βίλες με δικό τους οικόπεδο, προς πώληση ή μακροχρόνια μίσθωση, καθώς επιτρέπεται η σύσταση οριζόντιας αλλά και κάθετης ιδιοκτησίας», αναφέρει η ανακοίνωση της επιτροπής, η οποία απαριθμεί και άλλες παραβιάσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας στο Ελληνικό, όπως η πολεοδόμηση και κατάτμηση των εκτός σχεδίου περιοχών προκειμένου να πουληθούν ως οικόπεδα. «Αποτελούν αντικείμενο των τριών προσφυγών που κατατέθηκαν από μέλη της Επιτροπής Υπεράσπισης του Ελληνικού, μέλη της οικολογικής ομάδας του ΜέΡΑ25 και τον βουλευτή Κρίτωνα Αρσένη και εκδικάστηκαν στις 4 Νοεμβρίου 2020 από το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ. Ελπίζουμε να δικαιωθούμε», αναφέρει η ανακοίνωση της επιτροπής.

Τέλος, η επιτροπή καταγγέλλει τη μεθοδευόμενη πλήρη εμπορευματοποίηση του μητροπολιτικού πάρκου, με την προσθήκη δεκάδων εμπορικών χρήσεων, για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των οποίων παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

πηγη:https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου