Το πρώτο και σημαντικότερο από αυτά που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, είναι ότι η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ αφορά σε φυσικά πρόσωπα που έχουν την κύρια κατοικία τους στις περιοχές αυτές και με αυτή την προϋπόθεση καλύπτεται η συνολική περιουσία που κατέχουν στις εν λόγω περιοχές. 

Συγκεκριμένα, απαλλάσσονται από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, για το έτος 2020 και εφεξής, οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που έχουν την κύρια κατοικία τους σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 1.200 κατοίκων, που βρίσκονται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στις Περιφερειακές Ενότητες Καλύμνου, Καρπάθου - Ηρωϊκής Νήσου Κάσου, Κω και Ρόδου, στον δήμο Γαύδου και στο σύμπλεγμα διαπόντιων νήσων. Το μέτρο αυτό περιλαμβάνει σήμερα κατοίκους 28 μικρών ακριτικών νησιών.

Τα νησιά αυτά είναι: Φούρνοι, Άγιος Μηνάς και Θύμαινα της Περιφερειακής Ενότητας Ικαρίας, Άγιος Ευστράτιος της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου, Σαμιοπούλα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, Οινούσσες, Ψαρά και Αντίψαρα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, Αγαθονήσι, Καλόλιμνος, Πλάτη, Τέλενδος, Ψέριμος, Λειψοί, Φαρμακονήσι, Αρκοί και Μαράθι ή Μάραθος της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου, Σαρία και Κάσος της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου, Μεγίστη (Καστελόριζο), Τήλος και Χάλκη της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου, Γυαλί και Νίσυρος της Περιφερειακής Ενότητας Κω, Γαύδος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και Ερεικούσσα, Μαθράκι και Οθωνοί της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας.

Δεν έχει σπίτια άρα δεν έχει και… ΕΝΦΙΑ

Μεταξύ των νησιών πάντως ξεχωρίζουν τα Αντίψαρα τα οποία δεν έχουν ούτε σπίτια, ούτε και κατοίκους. Ο ΕΝΦΙΑ πάντως καταργήθηκε.