Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 09 Σεπ 2020
Πώς χάθηκε οριστικά το στοίχημα του τουρισμού
Κλίκ για μεγέθυνση
 
10:37 | 09 Σεπ. 2020

Μαρίνα Αλεξανδρή

Η Βρετανία βάζει πρόωρο τέλος στην – ήδη χαμένη – τουριστική σεζόν με την απόφαση να θέτει σε καραντίνα 14 ημερών όσους επιστρέφουν από 7 ελληνικά νησιά, η TUI ακυρώνει τα πακέτα κρατήσεων του Σεπτεμβρίου για Κρήτη, Σαντορίνη, Μύκονο και Ζάκυνθο, και ο Χάρης Θεοχάρης εκθέτει (για μια ακόμη φορά) διεθνώς την χώρα εγκαλώντας, μέσω BBC, την κυβέρνηση του Λονδίνου για την πολιτική της καραντίνας αλλά δηλώνοντας… άγνοια στο ερώτημα πόσα κρούσματα έχουν καταγραφεί στα επίμαχα νησιά.

Θα μπορούσε να είναι μια ακόμη στιγμή γραφικότητας από έναν εκ των πιο αποτυχημένων υπουργών της κυβέρνησης, πρόκειται όμως για το τραγικό υστερόγραφο στο μεγάλο φιάσκο του τουρισμού – ένα φιάσκο που ξεκίνησε με το… state of mind διάγγελμα Μητσοτάκη στο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, πέρασε από το άνευ όρων και ελέγχου άνοιγμα των συνόρων, δέχθηκε χωρίς συζήτηση τον εκβιασμό των tour operators για αφίξεις τουριστών χωρίς αρνητικό τεστ στον κορονοϊό, και κλείνει με τουλάχιστον δύο από τις μεγαλύτερες αγορές στις οποίες απευθύνεται η Ελλάδα να βάζουν σε «κόκκινη λίστα» επικινδυνότητας τα νησιά.

Σήμερα, μετά την Βρετανία, και η Ολλανδία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για όσους τουρίστες επιστρέφουν από τα ελληνικά νησιά, οδηγία που ουσιαστικά αποθαρρύνει τους υπηκόους της να τα επισκεφθούν, λόγω της αύξησης της διασποράς του κορονοϊου. Η οδηγία προβλέπει ότι από σήμερα, Τρίτη, όλοι όσοι επιστρέφουν στην Ολλανδία από τα ελληνικά νησιά θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα για δέκα μέρες, ενώ καλούνται όλοι όσοι εμφανίζουν συμπτώματα σχετικά με την Covid-19, όπως πυρετός, δύσπνοια, βήχας και συνάχι να επικοινωνούν με τις υγειονομικές Αρχές.

Επίσης σήμερα έγινε γνωστό ότι οι ταξιδιωτικές εταιρείες TUI και Jet2 ακυρώνουν τα πακέτα κρατήσεων του Σεπτεμβρίου για Κρήτη, Σαντορίνη, Ζάκυνθο και Μύκονο λόγω των νέων κανόνων για καραντίνα όσων επιστρέφουν στην Αγγλία από αυτούς τους προορισμούς. Ειδικότερα, η TUI σταματάει τις διακοπές σε Κρήτη, Σαντορίνη, Ζάκυνθο και Μύκονο, ενώ η Jet 2 σταματάει σε Κρήτη, μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης οι περίπου 60.000 Βρετανοί τουρίστες που βρίσκονταν έως χθες στα 7 «κόκκινα» νησιά - Κρήτη, Ζάκυνθος, Λέσβος, Μύκονος, Σαντορίνη, Τήνος και  Σέριφος - σπεύδουν να φύγουν ακυρώνοντας το υπόλοιπο των κρατήσεών τους και αναζητώντας εισιτήρια ακόμη και σε διπλάσιες τιμές, προκειμένου να αποφύγουν την καραντίνα στην χώρα τους που θα ισχύει από αύριο.

Το μέγεθος του πλήγματος από την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης αποτυπώνεται στα στοιχεία που έδωσε νωρίτερα η Fraport για τις διεθνείς αφίξεις στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της εταιρίας. Σ’ αυτά τα αεροδρόμια οι Βρετανοί τουρίστες ήταν οι πρώτοι σε αφίξεις τον Αύγουστο, ακολουθούμενοι από τους Γερμανούς.

Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο στα 14 αεροδρόμια της Fraport έφθασαν 315.840 βρετανοί τουρίστες και ακολούθησαν οι γερμανοί με 205.959 αφίξεις. Στην  τρίτη θέση ήταν οι πολωνοί με 81.859 αφίξεις, στην τέταρτη οι ιταλοί με 70.525 αφίξεις και στην πέμπτη θέση οι ολλανδοί με 52.299 αφίξεις.

Συνολικά, από τα στοιχεία της Fraport προκύπτει πτώση των διεθνών αφίξεων κατά 56,7% τον Αύγουστο στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, ενώ στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου η πτώση στις διεθνείς αφίξεις έφθασε στο 78,9%.

πηγη:https://tvxs.gr

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου