Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 07 Οκτ 2023
ΑΑΔΕ / Σαφάρι κατασχέσεων για χρέη πάνω από 500 ευρώ
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Σε μπαράζ κατασχέσεων πρόκειται να επιδοθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), κάτι που θα αφορά προοδευτικά πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες. Σύμφωνα με το σχέδιο της ΑΑΔΕ, στο στόχαστρο των εισπρακτικών υπηρεσιών της εφορίας μπαίνουν οι 541.864 φορολογούμενοι που έχουν αρρύθμιστες οφειλές προς το Δημόσιο, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 500 ευρώ ανά ΑΦΜ. Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι δεν γίνεται προσπάθεια αναζήτησης του χρέους από μεγαλοοφειλέτες, καθότι 9.045 ΑΦΜ χρωστούν 81,62 δισ. ευρώ. Και μάλιστα, οι συγκεκριμένοι οφειλέτες (άνω του 1 εκατ. ευρώ) αυξήθηκαν, καθότι πέρυσι ήταν 8.862 άτομα. Αξίζει να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένοι οφειλέτες κινδυνεύουν με κατασχέσεις σε κινητά ή ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους, καθώς υπερβαίνουν το όριο οφειλής που είναι τα 500 ευρώ, προκειμένου να εφαρμοστούν τα σκληρά εισπρακτικά μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ της 31ης Ιουλίου 2023 προκύπτει πως 3.984.904 φορολογούμενοι είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση. Από αυτούς οι 2.005.499 βρίσκονται στην περιοχή κινδύνου των κατασχέσεων, καθώς ηεφορία μπορεί ανά πάσα στιγμή να λάβει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Αναγκαστικά μέτρα είσπραξης

Ωστόσο, σε 1.463.635 από αυτούς, ήτοι 73%, έχουν ήδη επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Τα αναγκαστικά μέτρα εναντίον των οφειλετών κλιμακώνονται ανάλογα με το ύψος του χρέους και τη συμπεριφορά του οφειλέτη, και φτάνουν μέχρι και σε πλειστηριασμούς ακινήτων. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το όριο οφειλής για να ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων κατά των οφειλετών είναι το ποσό των 30 ευρώ. Πάνω από αυτό η εφορία μπορεί να κατασχέσει χρήματα από τους οφειλέτες, ενώ αν η οφειλή είναι πάνω από 500 ευρώ, είναι σε θέση να κατασχέσει ακίνητο οφειλέτη.

Παράλληλα, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος οφείλει στο Δημόσιο ένα ποσό άνω των 500 ευρώ και δεν έχει καταθέσεις στις τράπεζες ούτε εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, τα οποία μπορούν να κατασχεθούν άμεσα, τότε η εφορία προχωρεί σε κατάσχεση ακινήτων που είναι δηλωμένα στο Ε9. Η ΑΑΔΕ μπορεί να προχωρήσει και σε κατάσχεση αυτοκινήτου, σκάφους ή οποιουδήποτε άλλου κινητού περιουσιακού στοιχείου του οφειλέτη για χρέος άνω 500 ευρώ.

Πώς γίνονται οι κατασχέσεις χρημάτων

Από εκεί και πέρα, για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο η εφορία έχει το δικαίωμα να κατασχέσει τα ακόλουθα χρήματα:

- Για μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα άνω των 1.000 και έως 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού.

- Το 25% οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.

- Το 20% των καταβαλλόμενων ημερομισθίων.

- Εως και το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.

- Εως και το 100% των πάσης φύσεως αποζημιώσεων (όπως για απόλυση του οφειλέτη από την εργασία ή για ζημιά που υπέστη κάποιο ασφαλισμένο περιουσιακό στοιχείο του κ.λπ.).

- Εως και το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων ή οποιωνδήποτε άλλων πραγμάτων.

- Ολόκληρα τα ποσά των οικογενειακών επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ.

Τα στοιχεία

Εξετάζοντας την ποιοτική διάρθρωση του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, διαπιστώνεται ότι μόνο το 59% αυτού, που αντιστοιχεί σε 46,5 δισ. ευρώ, πηγάζει από φορολογικές οφειλές (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, φόροι στην περιουσία, ΦΠΑ, Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης κ.λπ.). Το υπόλοιπο των πραγματικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προέρχεται από άλλες κατηγορίες οφειλής, οι οποίες παρουσιάζουν χαμηλό ποσοστό είσπραξης. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε αυτές περιλαμβάνονται τα πρόστιμα (φορολογικά και μη φορολογικά), τα οποία αποτελούν το 30,8% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, καθώς αγγίζουν τα 24,2 δισ. ευρώ, και οι μη φορολογικές οφειλές (δάνεια, δικαστικά έξοδα, καταλογισμοί κ.λπ.), οι οποίες αποτελούν το 10,3% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 8,1 δισ. ευρώ.

www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου