Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 23 Οκτ 2023
Ακρίβεια στα τρόφιμα / Σοκάρουν οι διαφορές τιμών στα ράφια Ελλάδας και ΕΕ
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Δραματικά ακριβότερα πληρώνουμε στην Ελλάδα τα ίδια προϊόντα που οι Ευρωπαίοι απολαμβάνουν σε σαφώς χαμηλότερες τιμές, την ώρα που έχουν πολύ μεγαλύτερα ή και πολλαπλάσια εισοδήματα, όπως καταγράφει ρεπορτάζ του Open.

Μεταξύ των στοιχείων που παρατέθηκαν, αναφέρθηκε ότι: 

  • δημητριακά πωλούνται στην Ελλάδα 7,1-10,35 ευρώ το κιλό και στις Βρυξέλλες 6,05 ευρώ το κιλό, δηλαδή στην Ελλάδα 17% ως 70% ακριβότερα
  • βούτυρο γνωστής εταιρείας πωλείται στην Ελλάδα 13,46-17,51 ευρώ το κιλό και στο Λονδίνο 12,18 ευρώ το κιλό, δηλαδή στην Ελλάδα 10,5% ως 43,7% ακριβότερα

Πρόσφατα η Επιτροπή Ανταγωνισμού προσδιόρισε ότι τα απορρυπαντικά στην Ελλάδα πωλούνται από 114% ως και 361% ακριβότερα.

Φτηνότερο το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη

Η επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να απομυζεί τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς μέσω της ακρίβειας στα τρόφιμα ώστε να παρουσιάζει ενισχυμένα έσοδα και «ανάπτυξη» λόγω των αυξημένων τζίρων, γίνεται εύκολα ορατή με το παράδειγμα του ελαιόλαδου.

Στα ΜΜΕ κυκλοφορούν μακροσκελείς αναλύσεις για την μειωμένη παγκόσμια παραγωγή, τα οφέλη της ακρίβειας για τους παραγωγούς και άλλα σχετικά. Αυτά, ωστόσο, θα έπρεπε να αφορούν την σοδιά της ελιάς και τα ελαιόλαδα που ξεκίνησαν να παράγονται τώρα. Η περσινή σοδιά και τα περσινής παραγωγής ελαιόλαδα, δεν θα έπρεπε να ανατιμώνται. Ωστόσο, είναι ήδη σαφές ότι μικροί και μεγάλοι παραγωγοί πωλούν πολύ ακριβότερα το ίδιο ελαιόλαδο παραγωγής 2022-2023, ενώ σε κάποιες εντυπωσιακές περιπτώσεις αυτό φαίνεται να «εξαφανίζεται», όπως έγινε πρόσφατα με τους δεκάδες τόνους ελαιολάδου στην Χαλκιδική που «έκαναν φτερά» από συνεταιρισμό.

 

Είναι αυτές οι «πρακτικές» που απουσιάζουν από την κανονικά ελεγχόμενη αγορά του λιανεμπορίου στις χώρες της ΕΕ. Και ο κανονικός έλεγχος που εμποδίζει κερδοσκόπους και μεσάζοντες να θησαυρίζουν, φέρνει αποτέλεσμα για τον καταναλωτή. Οι τιμές που μπορεί να βρει κανείς, είναι εντυπωσιακές, με ελάχιστη ώρα αναζήτησης στο διαδίκτυο.

Σε όλη την ΕΕ, από την Carrefour στην Γαλλία ως την Kesko και τα Kaupat στη Φινλανδία, οι τιμές για το λίτρο του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου σε πολλές περιπτώσεις είναι κάτω από τα 10 ευρώ το λίτρο και σίγουρα χαμηλότερες αυτών που συναντάει κανείς στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ, ακόμη και στο «καλάθι του νοικοκυριού».

CARREFOUR ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ KAUPAT ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Το ίδιο ισχύει και για την -εκτός ΕΕ πλέον- Βρετανία και τα Tesco, που πουλάνε ιταλικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (πιθανότατα ελληνικό χύμα συσκευασμένο από τους γείτονες) για 8,5 λίρες ή 9,8 ευρώ το λίτρο.

TESCO ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Στη Γερμανία, εξάλλου, η αλυσίδα Kaufland μέχρι σήμερα το πρωί είχε τη δυνατότητα να πουλάει κρητικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με μόλις 8 ευρώ το λίτρο (40 ευρώ στην 5λιτρη μεταλλική συσκευασία).

KAUFLAND ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Σε αυτό το πλαίσιο είναι που έρχεται ο Κ. Σκρέκας και το υπουργείο Ανάπτυξης να «πουλήσουν» ως επιτυχία την «μόνιμη μείωση τιμής» που δεν εγγυάται καμία μικρότερη τιμή, αλλά θα γεμίσει ταμπέλες τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Για έλεγχο στην πορεία των προϊόντων από την παραγωγή ως το ράφι, ούτε συζήτηση.

Το γεγονός ότι τα σούπερ μάρκετ της ΕΕ είναι γεμάτα ελληνικά ελαιόλαδα σε καλύτερες τιμές από ότι στη χώρα μας, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι φταίει η προσφορά και η ζήτηση για την ακρίβεια στα τρόφιμα. Πόσο μάλλον τα κόστη μεταφοράς. Θα ήταν ίσως πιο ενδιαφέρον να αναζητηθεί ποιοι θησαυρίζουν πουλώντας εκτός συνόρων τα ελληνικά προϊόντα, αντί να τα κατευθύνουν στην εγχώρια αγορά, με τις ίδιες τιμές και λιγότερο κόστος μεταφοράς...

Ρίχνοντας μια ματιά στο τρέχον «καλάθι του νοικοκυριού», οι τιμές που προσφέρονται για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία πάνω από τα 10,5 ευρώ το λίτρο και αγγίζουν τα 12 ευρώ

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλαπλές αναφορές σε «παρθένο» ελαιόλαδο που μπορεί να παραπλανούν, καθώς πρόκειται για προϊόντα που όπως σαφώς αναγράφεται σε αυτά είναι «μίγμα παρθένου και εξευγενισμένου ελαιολάδου», με κοστολόγηση στα 8,9-9,1 ευρώ το λίτρο.

www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου