Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 07 Μάρ 2019
ΕΕ: Ελεύθερη κυκλοφορία εργαζομένων και Κοινωνική Ασφάλιση
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
 
 

Έχετε σκεφτεί ποτέ να πάτε για δουλειά σε μια άλλη χώρα; Οι πολίτες της ΕΕ όχι μόνο μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα, αλλά μπορούν και να μετακινηθούν οπουδήποτε θέλουν μέσα στην περιοχή.

Κι αν αποφασίσω να μετακινηθώ, τι θα συμβεί στα προνόμια κοινωνικής ασφάλισής μου; Πώς μπορώ να νιώθω εξίσου ασφαλής και προστατευμένος σε μια άλλη χώρα;

 

Η εκπομπή Real Economy σας εξηγεί τι ακριβώς ισχύει.

17 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ ζουν ή εργάζονται σήμερα στο εξωτερικό.

12,4 εκατομμύρια απ’ αυτούς είναι σε ηλικία που εργάζονται. Συνεπώς, το 4% του πληθυσμού της ΕΕ που είναι σε ηλικία απασχόλησης ζει σε κάποια άλλη χώρα της ΕΕ.

Είναι προστατευμένοι με όρους Κοινωνικής Ασφάλισης κατά τον ίδιο τρόπο σε σύγκριση με εκείνους που εργάζονται στη χώρα καταγωγής τους;

Υπάρχουν τέσσερις βασικοί τομείς παροχών κοινωνικής ασφάλισης: Υγειονομική περίθαλψη, παροχές μητρότητας / πατρότητας, ανεργία και συνταξιοδοτικά δικαιώματα ...

...και υπάρχουν Τέσσερις Αρχές:

  • Έχετε κάλυψη από τη νομοθεσία μιας χώρας κάθε φορά, συνεπώς πληρώνετε εισφορές μόνο σε μία χώρα.
  • Έχετε τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους υπηκόους της χώρας όπου έχετε κάλυψη.
  • Όταν ζητάτε παροχές, λαμβάνονται υπόψη οι προηγούμενες περίοδοι ασφάλισης, εργασίας ή διαμονής σε άλλες χώρες, εάν είναι απαραίτητο.
  • Εάν δικαιούστε χρηματικές παροχές από μία χώρα, μπορείτε γενικά να τις λάβετε ακόμα και αν ζείτε σε διαφορετική χώρα.

Οι μισοί από εκείνους που μετακινούνται μέσα στην ΕΕ έφτασαν στη τωρινή χώρα διαμονής τους πριν από δέκα χρόνια. Τι συμβαίνει όμως με εκείνους που πρέπει να περνούν καθημερινά τα σύνορα για να πάνε στη δουλειά τους; Για να το μάθει αυτό, η ανταποκρίτρια του Euronews, Φανί Γκορέ, ταξίδεψε στο Βέλγιο.

«Κατευθύνομαι στην εξοχή στο Βέλγιο, νωρίς το πρωί, για να συναντήσω την Βινσιάν και την κόρη της», λέει η Φανί Γκορέ. «Για τα τελευταία 18 χρόνια, κάθε μέρα ταξιδεύει 65 χιλιόμετρα για να πάει στη δουλειά στην άλλη μεριά των συνόρων, στο Λουξεμβούργο».

Η Βινσιάν Τομάς, εργοθεραπεύτρια στο επάγγελμα, εξηγεί στο Euronews: «Είναι μέρος των συνηθειών της περιοχής. Ξέρουμε ότι πέρα από τα σύνορα η φορολογία είναι διαφορετική, υπάρχουν προνόμια. Έχω έναν διευθυντή που μου επιτρέπει να κάνω ό,τι θέλω, έχω έναν μισθό που μου επιτρέπει να έχω μια ποιότητα ζωής καλή για την οικογένειά μου και για μένα».

Το Λουξεμβούργο είναι χώρα που υποδέχεται τους περισσότερους Ευρωπαίους σε σχέση με τον πληθυσμό του. Ποσοστό 44%, ενώ ακολουθούν η Ελβετία, η Κύπρος και η Ιρλανδία.

Είναι επίσης η ευρωπαϊκή χώρα με το υψηλότερο ποσοστό διασυνοριακών εργαζομένων, κυρίως από τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο.

180 χιλιάδες άνθρωποι στο Λουξεμβούργο, όπως η Βινσιάν, ζουν κι εργάζονται ανάμεσα σε δύο χώρες. Πώς λειτουργεί αυτό, σε ό,τι αφορά την κοινωνική ασφάλιση; Η Βινσιάν εξηγεί:

«Υπάρχει μια σύμβαση μετξά Βελγίου και Λουξεμβούργου που κάνει τα πράγματα εύκολα. Συνεπώς αν πάω στον ιατρό μου, έχω το πιστοποιητικό υγείας, το στέλνω στο ταμείο και το ίδιο το ταμείο μου στο Βέλγιο θα το προωθήσει στο ταμείο υγείας στο Λουξεμβούργο.

Αποφάσισα να γίνω μέλος σε ένα συνδικάτο. Λαμβάνω όλες τις πληροφορίες σχετικά με τους φόρους, το ταμείο για τις ασθένειες, τις πιθανές νομοθετικές αλλαγές που μας αφορούν. Μου επιτρέπει να μην έχω προβλήματα».

Η απασχόληση είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ωθεί τους Ευρωπαίους να αλλάξουν χώρα. Λόγω της έλλειψης προσωπικού σε όλους τους τομείς, στο Λουξεμβούργο βρίσκουμε τους περισσότερους ξένους που έρχονται εδώ για να εργαστούν.

Αλλά τι θα συμβεί αν χάσει κάποιος την εργασία του;

«Αν έχετε αναρρωτική άδεια πέραν των 52 εβδομάδων σε διάστημα 2 ετών, μπορεί να απολυθείτε», σημειώνει η Βινσιάν και προσθέτει:

«Εάν κάποιος απολυθεί στο Λουξεμβούργο, επιστρέφει στην ανεργία στη χώρα καταγωγής τους. Συνεπώς δεν είναι οι ίδιες συνθήκες. Μπορεί να είναι πιο λεπτό ζήτημα και πιο δύσκολο».

Παρά τις ανησυχίες αυτές, η Βινσιάν δεν έχει να επιλέξει μεταξύ της καριέρας της και της ευημερίας της οικογένειάς της. Ισχύει το ίδιο για όλα τα άτομα που μετακινούνται στην ΕΕ;

Το Euronews και η δημοσιογράφος Σάσα Βακουλίνα επισκέφτηκαν το Μετζ, κοντά στα γαλλικά σύνορα με το Λουξεμβούργο, για να κάνει στον Ζουλιάν Νταουέρ αυτήν την ερώτηση.

Ο Ζουλιάν Νταουέρ, δικαστικός εμπειρογνώμονας στη διασυνοριακή κινητικότητα εργαζομένων, απάντησε:

«Όταν περνάτε τα σύνορα, κάνετε πολλές ερωτήσεις. Λέτε, η νομοθεσία θα αλλάξει, αυτό με φοβίζει και τελικά ανάμεσα στο δικαίωμα εργασίας, την κοινωνική ασφάλιση και τη φορολογία, ο τομέας που είναι ο πιο εύκολος και ο πιο εναρμονισμένος, είναι η κοινωνική ασφάλιση.

Επειδή εν τέλει έχετε πολύ λίγα πράγματα να κάνετε και από τη στιγμή που μετακομίζετε σε μια χώρα, είτε είναι για να αναζητήσετε απασχόληση είτε για να επιστρέψετε στη χώρα διαμονής σας, η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι πολύ σχηματοποιημένη. Οι διοικήσεις συντονίζονται μεταξύ τους και έτσι οι πληροφορίες ρέουν εύκολα, κι έτσι οι άνθρωποι νιώθουν ελάχιστα χαμένοι στο τέλος από τη στιγμή που ξέρουν πού να απευθυνθούν».

Η ελεύθερη κυκλοφορία επιτρέπει στους Ευρωπαίους όχι μόνο να ταξιδεύουν και να εργάζονται, αλλά και να πάρουν σύνταξη σε μια άλλη χώρα. Το Euronews συνάντησε τον Ντανιέλ Φρεντς που δουλεύει στην αεροπορία σε όλον τον κόσμο, κυρίως για εταιρίες στο Βέλγιο, τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο και ο οποίος υπογράμμισε:

«Συνταξιοδοτούμε σε μερικούς μήνες. Ο τρόπος είναι πολύ απλός, καθώς ο τελευταίος εργοδότης μου είναι στο Λουξεμβούργο, το γραφείο συνταξιοδότησης στο Λουξεμβούργο θα είναι υπεύθυνο να συλλέξει όλα τα στοιχεία από τις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες όπου δούλεψα για να βγάλει τη σύνταξή μου».

«Όταν συνταξιοδοτηθώ, θα ήθελα να πετάξω προς νέους ευρωπαϊκούς ορίζοντες». Αλλά προς το παρόν, ο αριθμός εργαζομένων άνω των 50 ετών έχει διπλασιαστεί κατά τα τελευταία 20 χρόνια, Ποιος είναι ο αντίκτυπος σε ευρωπαϊκές χώρες όπως το Λουξεμβούργο;

Για να λάβει απαντήσεις, το Euronews κατευθύνθηκε στο Μπελβάλ, όπου έχει έδρα το Ινστιτούτο Κοινωνικο-Οικονομικής Έρευνας του Λουξεμβούργου.

Ο Δρ. Φρανζ Κλέμεντ είναι στο Τμήμα Αγοράς Εργασίας στο Ινστιτούτο μίλησε στο Euronews για την αύξηση του αριθμού εργαζομένων άνω των 50 ετών:

«Θα μπορούσε να είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα όχι μόνο για το Λουξεμβούργο ή για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να το αναφέρουμε, γιατί αυτό το πρόβλημα θα αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες - όλοι μας φυσικά θα εκφράσουμε ανησυχία γι’ αυτό.

Σε σχέση με τους κανονισμούς συντονισμού - θα αφορούν όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καμία χώρα δεν θα μπορούσε να κάνει τη δική της πολιτική στο πλαίσιο αυτό στο μέλλον».

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα από την κυκλοφορία εργαζομένων για τους πολίτες της ΕΕ και για τις επιχειρήσεις στην ΕΕ;

«Υπάρχουν μόνο πλεονεκτήματα φυσικά. Πρέπει να είμαστε πολύ συνειδητοποιημένοι ότι ζούμε εδώ στην Ευρώπη εν ειρήνη τα τελευταία 70 χρόνια. Και είναι μια μοναδική περίπτωση, σίγουρα στον κόσμο. Και αυτό είναι το επίκεντρο της ευκαιρίας που έχουμε να μετακινούμαστε από τη μία χώρα στην άλλη, να σπουδάζουμε, να δουλεύουμε, να κάνουμε επιχειρήσεις, να ταξιδεύουμε - είναι πραγματικά το επίκεντρο ολόκληρου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο», τονίζει ο Δρ. Κλέμεντ.

Είτε ταξιδεύετε 50 χιλιόμετρα δύο φορές την ημέρα για να πάτε στη δουλειά σε μια άλλη χώρα, είτε επιστρέφετε στη γενέτειά σας μετά από 20 χρόνια για να συνταξιοδοτηθείτε, ή διασχίζετε τα σύνορα για να αναζητήσετε νέες ευκαιρίες...εκείνο που είναι παρόμοιο σε όλες τις περιπτώσεις είναι ότι η ελεύθερη κυκλοφορία δεν θα ήταν δυνατή, αν δεν προστατεύονταν τα δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης για τους εργαζόμενους που μετακινούνται στην ΕΕ και τις οικογένειές τους.

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου