Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 29 Σεπ 2011

 

Πέμπτη 29 Σεπ 2011

 

 

 

 

 

 

 

Επιστολή απέστειλε σήμερα η ΕΚΠΟΙΖΩ στους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Δικαιοσύνης, ζητώντας τους να επεκταθεί για 3 έτη η αναστολή των πλειστηριασμών και να τροποποιηθεί ο Ν. 3869/2010, ώστε να αναστέλλονται τα καταδιωκτικά μέτρα αυτοδίκαια από την κατάθεση της αίτησης στο Ειρηνοδικείο.

 

 

 

Έχει συμπληρωθεί ήδη ένα έτος από την έναρξη της ισχύος του Ν. 3869/2010 για τη «Ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων» και τα διαδικαστικά προβλήματα που εντοπίζονται στα Ειρηνοδικεία είναι τεράστια. Τόσο οι Ειρηνοδίκες όσο και οι δικαστικοί υπάλληλοι δεν επαρκούν στον αριθμό, με αποτέλεσμα την αργή προώθηση των αιτήσεων και την υπέρβαση ορισμένες φορές του νόμου με ορισμούς δικασίμων σε διάστημα που υπερβαίνει το προβλεπόμενο εξάμηνο. Δεδομένου ότι οι καταθέσεις αιτήσεων αυξάνονται ραγδαία, είναι προφανές ότι η συμφόρηση που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα Ειρηνοδικεία θα είναι τεράστια.

 

Αν με τα προβλήματα αυτά συνυπολογιστούν:

 

1. το κόστος άσκησης ασφαλιστικών μέτρων για την προστασία της κύριας κατοικίας, καθώς η κατάθεση της αίτησης δεν επιφέρει αυτοδικαίως αναστολή,

 

2. η επιθετική συμπεριφορά των τραπεζών, που έχουν προσδιορίσει εσπευσμένα πλειστηριασμούς, ήδη από τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου,

 

3. οι συνεχείς συρρικνώσεις που υφίστανται οι Έλληνες πολίτες στα εισοδήματά τους, τους τελευταίους μήνες,

 

η αναστολή των πλειστηριασμών ακινήτων καθίσταται όχι μόνο εύλογη αλλά και ε π ι τ α κ τ ι κ ή.

 

 

 

Τον περασμένο Ιούνιο η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στην έκκληση που απευθύναμε για αναστολή πλειστηριασμών, μεταξύ άλλων και για την κύρια κατοικία των εμπόρων, οι οποίοι αποκλείονται από τις διατάξεις του Ν. 3869/2010. Η εξάμηνη όμως αναστολή που δόθηκε, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2011, δίνει μόνο μια πρόσκαιρη ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες υπερχρεωμένους Έλληνες.

 

Δυστυχώς, τα τραπεζικά ιδρύματα δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα των οφειλετών, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν για να πείσουν την κοινή γνώμη για το αντίθετο. Η ΕΚΠΟΙΖΩ (Αθήνας - Θεσσαλονίκης - Πάτρας) έχει αποστείλει μέχρι σήμερα 14.000 αιτήματα εξωδικαστικού συμβιβασμού προς τράπεζες, για 3.600 μεμονωμένους οφειλέτες - μέλη της και δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής κανένας εξωδικαστικός συμβιβασμός. Αντιθέτως, κοινοποιούνται προγράμματα πλειστηριασμών για το 2012, οπότε και λήγει η υφιστάμενη αναστολή.

 

 

 

Επιπροσθέτως, παρότι ο νόμος τροποποιήθηκε, προβλέποντας πλέον τη δυνατότητα έκδοσης προσωρινής διαταγής για την αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης, παραμένει δυσεφάρμοστος, καθώς και πάλι επιβαρύνει τόσο τον οφειλέτη με πρόσθετα έξοδα, όσο και τη Δικαιοσύνη με επιπλέον διαδικασίες.

 

 

 

Κατόπιν όλων των παραπάνω, και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί τους συναρμόδιους Υπουργούς να προβούν σε όλες τις δυνατές ενέργειες προκειμένου:

 

1. Να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων από 1η Ιανουαρίου του 2012 για τρία έτη

 

2. Να τροποποιηθεί ο Ν. 3869/2010 ώστε να αναστέλλονται τα καταδιωκτικά και ασφαλιστικά μέτρα αυτοδίκαια από την κατάθεση της αίτησης στο Ειρηνοδικείο.

 

Η ΕΚΠΟΙΖΩ θα συνεχίσει με κάθε δυνατό μέσο τον αγώνα της, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα δίκαια αυτά αιτήματα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες : Aθήνα τηλ. 210 330.44.44, e-mail: [email protected]

 

Θεσσαλονίκη τηλ. 2310 257776, e-mail: [email protected]

 

Πάτρα τηλ. 2610 222626, e-mail: [email protected]

 

Ιστοσελίδα :www.ekpizo.gr

 

 

 

Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2011

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου