Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 21 Δεκ 2020
O αργός θάνατος του υπαίθριου εμπορίου
Κλίκ για μεγέθυνση
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

21.12.2020, 12:25

 

 

Μπορεί εν μέσω πανδημίας το λιανεμπόριο, πλην τροφίμων και σουπερμάρκετ, να στενάζει και οι μικρομεσαίοι έμποροι να τρέμουν τα λουκέτα της επόμενης μέρας, όμως ακόμα και στην κρίση κάποιοι είναι πιο ριγμένοι και από τους ριγμένους.

Εκείνοι που κυριολεκτικά δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίνη είναι οι πλανόδιοι και υπαίθριοι μικροπωλητές και λιανέμποροι. Σε αντίθεση ωστόσο με τους «στεγασμένους» συναδέλφους τους, σπάνια βρίσκουν βήμα να ακουστούν. Είναι ίσως ο μοναδικός κλάδος του λιανεμπορίου που ενώ οι άνθρωποί του έχουν να δουλέψουν από πέρυσι τον Φεβρουάριο, με εξαίρεση ελάχιστα μεροκάματα το καλοκαίρι, δεν συμπερίληφθηκαν σχεδόν σε κανένα από τα μέτρα για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Η οικονομική ενίσχυση που έλαβαν για το τρίμηνο του πρώτου λοκντάουν ισοδυναμεί με 146 ευρώ τον μήνα, αφού παρά τις εκκλήσεις τους δεν έγινε καμία ελάφρυνση στις ασφαλιστικές εισφορές που οφείλουν να πληρώνουν, έχουν δεν έχουν δουλειά. Ανεργοι αλλά όχι άπραγοι, οι μικροπωλητές οργανώνονται σε σωματεία, διεκδικώντας όπως μας λένε «να μη μας θεωρούν παιδιά ενός κατώτερου Θεού επειδή δουλεύουμε στον δρόμο και μας θρέφει ο άγιος πάγκος».

Κι ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης σε συνάντηση μαζί τους αναγνώρισε ότι ο κλάδος τους έχει κατακρεουργηθεί, στην πράξη αδιαφορεί. Τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να συμπεριληφθούν οι υπαίθριοι μικροπωλητές στα μέτρα στήριξης για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, απορρίφθηκε. Αντίστοιχα, οι σχετικές ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης απαντήθηκαν με το λακωνικό «εκφεύγει των αρμοδιοτήτων μας» από τον κατά τα άλλα λαλίστατο υπουργό Ανάπτυξης. Αν δεν υπήρχε κορονοϊός, τέτοιες μέρες θα τους έβρισκαν στα υπαίθρια χριστουγεννιάτικα χωριά. Τώρα, τους βρίσκουν στα σπίτια τους, να αγωνιούν πώς θα βγάλουν την επόμενη μέρα.

«Δεν είμαστε παιδιά ενός κατώτερου θεού»

Πέτρος Χατζίρης, πρόεδρος της Ενωσης Υπαίθριων και Πλανόδιων Μικροπωλητών και Λιανεμπόρων

Ο Πέτρος Χατζίρης ξετυλίγει στην «Εφ.Συν.» την ιστορία ενός κλάδου που αριθμεί πανελλαδικά περίπου 12.000 επαγγελματίες. Οργώνουν όλη την Ελλάδα, γνωρίζουν απέξω κι ανακατωτά το ορθόδοξο εορτολόγιο που τους εξασφαλίζει τον άρτο τον επιούσιο και έχουν γνωρίσει κυριολεκτικά από το πεζοδρόμιο τα σκαμπανεβάσματα της ελληνικής μικρο-επιχειρηματικότητας και τις αλλαγές της ελληνικής κοινωνίας.

• Γιατί στα πανηγύρια δεν πουλάτε πια τοπικά προϊόντα, αλλά σχεδόν αποκλειστικά κινέζικα;

Γιατί τα κινέζικα έχουν κατακλύσει την αγορά. Οι βιοτεχνίες με ελληνικά προϊόντα είναι μειονότητα, το πολύ να εισάγει κανείς από την Τουρκία. Κάποιες βιοτεχνίες από τις οποίες προμηθευόμασταν για παράδειγμα είδη ένδυσης, κυρίως από τη Θεσσαλονίκη, έχουν κλείσει. Δεν μπορείς να ανταγωνιστείς τους Κινέζους.

• Πώς γίνεται κανείς υπαίθριος λιανέμπορος;

Δεν γνωρίζω κανέναν που να λέει αυτό είναι το επάγγελμα που θέλω να κάνω στη ζωή μου. Οι περισσότεροι έκαναν άλλες δουλειές, π.χ. βιοτεχνίες που έκλεισαν ή εργάτες που έμειναν άνεργοι και στράφηκαν στο υπαίθριο λιανεμπόριο για το μεροκάματο. Είναι ελεύθερο επάγγελμα, εγγράφεσαι σε επαγγελματική ένωση, κάνεις έναρξη στον ΕΦΚΑ, παίρνεις ταμειακή και ξεκινάς. Για να δουλέψεις στα πανηγύρια κάνεις αίτηση στους δήμους και σε επιλέγουν με μοριοδότηση είτε με κλήρωση. Θεωρούμε την κλήρωση άδικη, δεν γίνεται να μπαίνει στον κουβά το δικαίωμα στην εργασία.

• Ποια η διαφορά σας από όσους πουλάνε διαρκή αγαθά στις λαϊκές;

Οι λαϊκές από τον νόμο μπορούν να διαθέτουν το 20% των πάγκων για τα λεγόμενα βιομηχανικά αγαθά. Λίγοι όμως από όσους πάνε στα πανηγύρια έχουν άδεια και για λαϊκή. Οι συνάδελφοι στις λαϊκές πλήττονται επίσης, αφού απαγορεύτηκαν από 7 Νοέμβρη τα βιομηχανικά είδη. Εμείς είμαστε σε ακόμα χειρότερη θέση, αφού τα πανηγύρια απαγορεύτηκαν από 1η Σεπτεμβρίου, ενώ το καλοκαίρι πραγματοποιήθηκαν ελάχιστα.

• Πώς δουλεύετε συνήθως τα Χριστούγεννα;

Για μας τα χριστουγεννιάτικα χωριά είναι μεγάλη ευκαιρία γιατί δουλεύουμε ώς και 20 μέρες συνεχώς, ενώ το πανηγύρι κρατάει το πολύ δυο μέρες. Ο υπαίθριος λιανέμπορας περιμένει να δουλέψει από τα Χριστούγεννα μέχρι των Φώτων, για να τη βγάλει μέχρι το επόμενο μεγάλο πανηγύρι του Ευαγγελισμού, 24-25 Μαρτίου. Αν δεν δουλέψεις τα Χριστούγεννα τα χειμωνιάτικα και τα εποχικά σου μένουν στο χέρι.

• Ποια η σχέση σας με τους αγίους της Εκκλησίας;

Γνωρίζουμε τους αγίους από τις ενορίες τους. Υπάρχουν φτωχοί και πλούσιοι άγιοι. Για παράδειγμα, ο Αϊ-Γιάννης ο Θεολόγος που γιορτάζει στην πλατεία Μπουρναζίου, είναι φτωχός άγιος. Η είσπραξη που κάνεις φτάνει ίσα ίσα για το σουπερμάρκετ. Ενώ ο Αγιος Αντώνιος, λίγο πιο κάτω είναι πλούσιος άγιος. Πιο πλούσιοι είναι οι άγιοι σε μητροπολιτικά πανηγύρια, ο Εσταυρωμένος και η Αγία Βαρβάρα στο Αιγάλεω, ο Αγιος Ταξιάρχης στον Κορυδαλλό, ο Αγιος Κωνσταντίνος στη Γλυφάδα, η Παναγία στο Μαρούσι...

• Ολοι θυμόμαστε τις ρατσιστικές επιθέσεις των χρυσαυγιτών κατά μεταναστών μικροπωλητών σε πανηγύρια ή σε λαϊκές. Σε ποιο βαθμό υπάρχει ρατσισμός στον κλάδο σας;

Σε μας δεν υπάρχουν άσπροι, μαύροι και κίτρινοι. Υπάρχει ο επαγγελματίας που είναι συνάδελφος και ο παρα-έμπορος. Εχουμε σωματείο που λέγεται «Δεύτερη Πατρίδα» και είναι Αλβανοί. Η Χρυσή Αυγή δεν είχε ποτέ διείσδυση στα πανηγύρια, μόνο μεμονωμένα. Μοναδικός μας αντίπαλος είναι η ύφεση και η ανεργία που μας μαστίζει...

• Πώς κρίνετε το γεγονός ότι τα καταστήματα με εποχικά άνοιξαν αλλά εσείς παραμένετε κλειστοί;

Είναι κατάφωρη αδικία γιατί κι εμείς εποχικά θα πουλάγαμε. Ούτε καταλαβαίνουμε γιατί πρέπει να επιτρέπεται στα τραστ και στα σουπερμάρκετ να πουλάνε χριστουγεννιάτικα, ακόμα και γλάστρες με αλεξανδρινά, ενώ οι υπαίθριοι ανθοπώλες δεν μπορούσαν να πουλήσουν ούτε ένα λουλούδι. Ούτε υγειονομικά στέκει, αφού σε υπαίθριο χώρο, κρατώντας αποστάσεις ο κίνδυνος μετάδοσης είναι πολύ μικρότερος από τους κλειστούς χώρους.

• Τι ζητάτε από την πολιτεία;

Να μας δοθεί η ευκαιρία να ζήσουμε ανθρώπινα. Κάθε μέρα μου τηλεφωνούν συνάδελφοι που βρίσκονται σε απόγνωση. Στο Αιγάλεω που ζω πολλές οικογένειες επιβιώνουν με τα τρόφιμα της πρόνοιας του δήμου. Αλλοι έχουν πουλήσει τη γεννήτρια, ακόμα και το φορτηγάκι ή εκποιούν τα εμπορεύματα. Πάνε να μας τελειώσουν σαν κλάδο και να υπάρχουν μόνο τα mall και οι πολυεθνικές αλυσίδες.

πηγη:https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου