Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 23 Δεκ 2012

 

Με αφορμή τη σημερινή έναρξη της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, ο Άγγελος Τσιγκρής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το μόνο νέο που φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο είναι φορολογικά βάρη 2 δις ευρώ για το 2013, που θα φορτωθούν στις πλάτες μας, μαζί με το χαράτσι της ΔΕΗ, το τέλος επιτηδεύματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Το φορολογικό νομοσχέδιο θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί βαθύτατα αντικοινωνικό. Το προσχέδιό του αποσύρθηκε πρόσφατα, ύστερα από την παλλαϊκή κοινωνική αντίδραση που προκάλεσαν οι προβλέψεις για κατάργηση του αφορολόγητου των τέκνων και φορολόγηση των εισοδημάτων άνω των 26.000 ευρώ με 45%.

Η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης θα οδηγήσει σε αύξηση της φοροδιαφυγής και της μη συμμόρφωσης των φορολογούμενων στις φορολογικές τους υποχρεώσεις με συνέπειες δραματικές για τα δημόσια οικονομικά.

Μολονότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής συνιστά έναν απόλυτα θεμιτό σκοπό, ωστόσο τα υιοθετούμενα μέτρα δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το αναγκαίο μέτρο για την επίτευξη του σκοπού αυτού παραβιάζοντας με τον τρόπο αυτό τα συνταγματικώς προστατευόμενα δικαιώματα των φορολογουμένων.

H έξοδος της χώρας από τα δημοσιονομικά της αδιέξοδα δεν μπορεί να αναζητηθεί σε πρόσθετα φορολογικά μέτρα αποκλειστικά ταμιευτικού χαρακτήρα που αυξάνουν τη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών, ιδιαίτερα υπό τις παρούσες συνθήκες της οικονομικής κρίσης.

Κατά τη θέσπιση φορολογικών νόμων, ο νομοθέτης οφείλει να σέβεται τόσο τις φορολογικές αρχές που πηγάζουν από το Σύνταγμα, όπως κυρίως τις θεμελιώδεις αρχές της φοροδοτικής ικανότητας και της αναλογικότητας.

Η εκάστοτε κυβέρνηση οφείλει να καθορίζει το δημόσιο συμφέρον μόνο στο πλαίσιο του Συντάγματος, καθώς δεν επιτρέπεται η απορρόφηση των συνταγματικά κατοχυρωμένων ατομικών δικαιωμάτων από το δημόσιο συμφέρον.

Η φορολογία ασφαλώς και πρέπει να δίνει στο κράτος τα απαραίτητα δημόσια έσοδα για τη χρηματοδότηση των δημοσίων δαπανών, ιδίως για την υγεία, την παιδεία και γενικά την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη της χώρας, στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και στην ευημερία των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση η φορολογική πολιτική θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και να σχεδιάζεται με γνώμονα και επιδίωξη την κοινωνική δικαιοσύνη…»._

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου