Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 19 Δεκ 2012

 

 

Σε εκδήλωση για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, που διοργάνωσε στο Χαλάνδρι η δημοτική συνεργασία «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου», συμμετείχε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου.

 

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με την ευκαιρία της κυκλοφορίας των βιβλίων «Υπαρκτός καινούργιος κόσμος. Κοινωνική/αλληλέγγυα και συνεργατική οικονομία» του Γιώργου Λιερού και «Εισαγωγή στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Το μετέωρο βήμα μιας δυνατότητας» του Τάκη Νικολόπουλου και του Δημήτρη Καπογιάννη (Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων). Άλλοι ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Γιώργος Σταθάκης (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ), ο Νώντας Σκυφτούλης (Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας) καθώς και οι συγγραφείς των δυο βιβλίων Γιώργος Λιερός και Τάκης Νικολόπουλος. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Αφροδίτη Πολίτη («Εφημερίδα των Συντακτών). Η προσέλευση και το ενδιαφέρον των πολιτών ήταν τεράστια, η αίθουσα γέμισε ασφυκτικά, και η εκδήλωση συνεχίστηκε με πολλούς από τους παρευρισκόμενους όρθιους ή έξω από την αίθουσα. Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η πρωτοβουλία γονιών που συγκρότησαν “συνεταιρισμό γονιών” στο Χαλάνδρι για να αντιμετωπίσουν μαζί με τους άλλους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας τα προβλήματα στα σχολεία.

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος επικέντρωσε την ομιλία του στην εμπειρία των κοινωνικών επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τα υπάρχοντα δίκτυα συνεργασίας. Επεσήμανε τις ευκαιρίες που προσφέρει η κοινωνική οικονομία και οι κοινωνικές επιχειρήσεις για τις βαθιές αλλαγές που απαιτούνται στη χώρας μας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αναζωογόνηση αλλά και μεταρρύθμιση της οικονομίας, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής σε μια περίοδο που διαλύεται ο κοινωνικός ιστός. Συνέδεσε την άνθιση σχετικών πρωτοβουλιών με την εμφάνιση δημιουργικών δυνάμεων στην κοινωνία ως απάντηση στις εφαρμοζόμενες αποτυχημένες πολιτικές, την ρητορική και πρακτικές λαϊκιστικών, φοβικών και ρατσιστικών δυνάμεων. Έδωσε στοιχεία για τρόπους χρηματοδότησης παρόμοιων πρωτοβουλιών μέσα από δίκτυα αλληλοβοήθειας, συνεταιριστικές τράπεζες, υπεύθυνα funds και χρηματοδοτικούς μηχανισμούς που υπάρχουν σε άλλες χώρες αλλά και μέσα από επαναπρογραμματισμό και ιεράρχηση προτεραιοτήτων των αδιάθετων ευρωπαϊκών πόρων και την τοπικοποίηση της οικονομίας. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη να υπάρξει αυτοθέσμιση και θεσμοί συμβουλευτικής αλλά και συνεχούς αξιολόγησης των προσπαθειών ώστε να αποφευχθούν περιπτώσεις που θα δυσφημίσουν γενικότερα την έννοια “κοινωνικές επιχειρήσεις”.

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

 

«Η κοινωνική οικονομία και ιδιαίτερα η δημιουργία επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας, ανεξάρτητα από το νομικό τους σχήμα, προσφέρουν σημαντικές δυνατότητες για δημιουργία θέσεων εργασίας και κοινωνικά υπεύθυνων οικονομικών δραστηριοτήτων. Σήμερα αποτελούν διέξοδο απέναντι στην κρίση μέσω της αναζωογόνησης της οικονομίας σε τοπικό επίπεδο, ενεργοποίησης των πολιτών και αντιμετώπισης της κατάθλιψης που διακατέχει μεγάλο τμήμα της κοινωνίας. Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, οι κοινωνικές επιχειρήσεις και η κοινωνική οικονομία αποτελούν εργαλείο για να αλλάξουμε βασικούς τομείς της οικονομίας και να τους στρέψουμε προς οικολογικά και κοινωνικά υπεύθυνες κατευθύνσεις, να φέρουμε τη δημοκρατία μέσα στον χώρο της οικονομίας, να συνδέσουμε την αναγέννηση της κοινωνίας με την αντιμετώπιση βασικών ελλείψεων σε κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς τομείς, να προωθήσουμε την κοινωνική και περιβαλλοντική καινοτομία και επιχειρηματικότητα».

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου