Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 02 Ιούν 2023
Η οικονομία κερδίζει τις εκλογές
Κλίκ για μεγέθυνση

 


Τα πρόσφατα αποτελέσματα των Εθνικών εκλογών απέδειξαν με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι οι κοινωνικές παροχές είτε με την μορφή επιδομάτων, είτε ως αύξηση του κατώτατου μισθού, είτε με την μεσοσταθμική μείωση φόρων και την επιστρεπτέα προκαταβολή κατά την πανδημία, τελικά υπερτερούν στην πλειοψηφία της κοινωνίας και κάνουν τη διαφορά. Τα διαδοχικά σκάνδαλα της κυβέρνησης όπως οι υποκλοπές, η αδιαφάνεια στις κρατικές χρηματοδοτήσεις, η ελεγχόμενη ενημέρωση, η καταστρατήγηση των δικαιωμάτων και οι εξωχώριες εταιρείες είναι ήσσονος σημασίας κυρίως για τα μεσαία και χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Δυστυχώς ακόμη και η τραγωδία του δυστυχήματος των Τεμπών που αρχικά μας συντάραξε όλους δεν κράτησε πολύ, ώστε να εκφραστεί μαζικά η λαϊκή δυσαρέσκεια και στην κάλπη εκτός από τους δρόμους. Σε αντιδιαστολή τα 37 δις. πλεόνασμα που άφησε στα κρατικά ταμεία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ουδόλως συγκίνησε τους περισσότερους, ακόμη και εάν αυτά τα χρήματα αποτέλεσαν την κύρια δεξαμενή χρηματοδότησης των παροχών της σημερινής κυβέρνησης. Τα επιδόματα όμως αυτά τελειώνουν σύντομα, με την επαναφορά των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να λύσει μία πολύ δύσκολη οικονομική εξίσωση.

Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δομήθηκε στη βάση ικανοποίησης των βασικών αιτημάτων των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, εμπεριέχοντας αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, μειώσεις φόρων, αυξήσεις δαπανών για τη δημόσια υγεία και παιδεία και πολλές προσλήψεις. Η διγλωσσία όμως ορισμένων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε να το επικοινωνήσουν ορθά σε συνδυασμό με την ακριβή κοστολόγηση του, αποτέλεσε κόλαφο για την ίδια και πλεονέκτημα για τη ΝΔ. Τα συνεχή ερωτήματα στελεχών της κυβέρνησης για το ακριβές κόστος του προγράμματος παρέμεναν αναπάντητα και οι αναφορές για δημοσιονομικό εκτροχιασμό και νέα επιτροπεία πλήθαιναν, φοβίζοντας τελικά τον κόσμο. Μια συνήθης δηλαδή τεχνική της δεξιάς, να τρομοκρατεί την κοινωνία ώστε να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της επιβίωσης. Εν τέλει το μήνυμα για σταθερότητα από την κυβέρνηση, επικράτησε κατά κράτος του μηνύματος για δικαιοσύνη παντού.

Η μάχη μπορεί να χάθηκε αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. μπορεί να ανακάμψει όπως και το 2019, όπου μέσα σ’ ένα μήνα κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό του κατά 8 μονάδες και να κερδίσει 450.000 ψηφοφόρους. Ο επαναπροσδιορισμός της στρατηγικής του και η συντεταγμένη προώθηση του προγράμματος του στην κοινωνία, αποτελούν τα βασικά συστατικά για την μερική ή και ολική επαναφορά. Τα «λάθη» της προεκλογικής εκστρατείας, όπως αυτό των δηλώσεων Κατρούγκαλου παραμονή των εκλογών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, δεν επιτρέπονται και οι προσωπικές απόψεις των στελεχών που τοποθετούνται δημόσια δεν πρέπει να δημιουργούν σύγχυση. Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. με ξεκάθαρες προγραμματικές θέσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας που μαστίζει την Ελληνική κοινωνία, αλλά και με συνετή προσέγγιση των οικονομικών προβλημάτων των νοικοκυριών, μπορεί να ξανακερδίσει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους. Εν’ κατακλείδι δεν χρειάζονται κινήσεις πανικού και πολύ περισσότερο εσωστρέφεια αλλά ενότητα και αποφασιστικότητα για τη νέα μάχη, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. να παραμείνει ο βασικός πόλος του προοδευτικού χώρου, ο οποίος θα συνεχίζει εκφράζει την ελπίδα για την αναγέννηση της χώρας. 

*Ο Ξυλομένους Κωνσταντίνος είναι Διπλ. Πολιτικού Μηχανικού Α.Π.Θ., MSc – Ανεξάρτητου Δημοτικού συμβούλου, πρ. Αντιδημάρχου και υποψ. Δημάρχου Καρδίτσας.

πηγη: https://www.documentonews.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου