Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 17 Μάρ 2021
Συντάξεις / Ανοιχτή ρήξη για επανυπολογισμό και προκαταβολή
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου με το οποίο οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων θα μπαίνουν (από 1.1.2022) σε "ατομικό κουμπαρά" και θα τις διαχειρίζονται ασφαλιστικά και τραπεζικά funds κυρίως του εξωτερικού, στα άκρα οδηγείται η σχέση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη με τους εργαζόμενους του υπουργείου Εργασίας.

Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου αφενός αρνούνται να υπογράψουν την υπουργική απόφαση για την προκαταβολή σύνταξης (υπεγράφη τελικά μόνο από τον υπουργό και την γ.γ. του υπουργείου), αφετέρου υπογραμμίζουν τα σοβαρότατα λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων, που θα έχουν ως αποτέλεσμα νέες προσφυγές των δικαιούχων συνταξιούχων στη Δικαιοσύνη. Μάλιστα, εντοπίζοντας τον κίνδυνο ο επανυπολογισμός να «κρύβει» λάθη και μπροστά στο ενδεχόμενο να αναζητηθούν μελλοντικά ευθύνες από τους ίδιους, υπέγραψαν την υπουργική απόφαση με επιφυλάξεις!

Η κυριότερη διαφωνία που εκφράζουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας είναι ότι μια βασική πρόβλεψη της Υπουργικής Απόφασης διαπιστώνουν ότι είναι «εκτός νόμου». Ειδικότερα, για περιπτώσεις αναπροσαρμογής περισσότερων της μίας κύριων συντάξεων, οι οποίες είχαν χορηγηθεί πριν από τη 13η Μαΐου 2016, δηλαδή πριν από τη έναρξη ισχύος του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν.4387/2016), διαπιστώθηκε ότι η Υ.Α. κινείται εκτός των διατάξεων του νόμου, όπως αυτές τροποποιήθηκαν και με τον «νόμο Βρούτση» (ν.4670/2020). Επίσης νομιμοποιείται από την Υ.Α., πέρα από τις προβλέψεις του νόμου, η ορθότητα του επανυπολογισμού, ακόμα και στην περίπτωση χορήγησης περισσότερων από μία εθνικών συντάξεων (από διαφορετική αιτία). Έτσι, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να γίνει λάθος στον αρχικό επανυπολογισμό, άρα η όποια αναπροσαρμογή να πραγματοποιηθεί επί εσφαλμένων στοιχείων, αναφέρουν υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο "τζόγος" με τις εισφορές

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Π. Τσακλόγλου παραδέχθηκε, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, πως οι επενδύσεις των αποθεματικών των επικουρικών ταμείων προκειμένου να έχουν αποδόσεις ενέχουν και κίνδυνο. Ο υφυπουργός Εργασίας αναρωτήθηκε ρητορικά: «Έχει κίνδυνο αγορών; Ναι, βεβαίως έχει. Δεν υπάρχει κανένα πράγμα το οποίο να είναι χωρίς κινδύνους στη ζωή μας", ομολογώντας έτσι εμμέσως ότι οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων παραδίδονται στον... τζόγο.

Το σημαντικό είναι ότι του κ. Τσακλόγλου προηγήθηκε ο καθηγητής Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Μιλτιάδης Νεκτάριος, ο οποίος σημείωσε ότι η ασφαλιστική παρέμβαση είναι απαραίτητη δεδομένου ότι ο προηγούμενος νόμος Βρούτση (4770) ήταν ήσσονος σημασίας καθώς δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα της βιωσιμότητας.

 

Διορθώνοντας προσωρινά την κατάσταση ο κ. Τσακλόγλου επανήλθε τονίζοντας ότι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος είναι εξασφαλισμένη μέχρι το 2070, ωστόσο, όπως υπογράμμισε, η παρέμβαση της κυβέρνησης στην επικουρική ασφάλιση είναι επιβεβλημένη για λόγους... συμβολής στην ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας!

Επίσης παραδέχθηκε σχετικά με τη μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο πως θα υπάρχει κόστος μετάβασης, γιατί οι συντάξεις των νυν συνταξιούχων, δηλαδή των παλαιών με το παλαιό σύστημα, δεν πρόκειται να θιγούν καθόλου.

Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου: Μην διανοηθείτε

"Η απάντηση του κ. Τσακλόγλου ήταν αποκαλυπτική", σχολίασε η τομεάρχης Εργασίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου, προσθέτοντας: "Δεν ανέφερε πόσο θα κοστίσει η μετάβαση. Παραδέχτηκε ότι δεν τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος μέχρι το 2070, αλλά αιτιολόγησε την κυβερνητική επιλογή λέγοντας ότι αποσκοπεί στην εκμετάλλευση των αποθεμάτων της κοινωνικής ασφάλισης για επενδύσεις για την ανάπτυξη, δηλώνοντας όμως ότι δεν μπορεί να τεθούν προϋποθέσεις στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και στα funds που να αποκλείουν τη μεταφορά και επένδυσή τους εκτός Ελλάδας εξαιτίας του Ευρωπαϊκού Δικαίου!

Καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ., στο πνεύμα και της έκθεσης Πισσαρίδη, εφαρμόζει μια ακραία, παρωχημένη και αποτυχημένη νεοφιλελεύθερη πολιτική, σε παραφωνία με τη γενική τάση στην Ευρώπη, που έχει στραφεί σε μια κεϋνσιανή πολιτική εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας".

Να σημειωθεί ότι από χθες, Τρίτη, ξεκίνησε η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ σε περίπου 45.000 δικαιούχους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες, με τους συλλόγους εργαζομένων και τις συνδικαλιστικές τους ενώσεις να σημειώνουν ότι τα χρήματα αυτά δεν θα τα πάρει ούτε ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες εξαιτίας των κριτηρίων (οικογενειακό εισόδημα, τζίρος) που έθεσε το υπουργείο Εργασίας.

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου