Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 23 Νοέ 2023
Δημήτρης Βερβεσός / Έχουμε φοροτυφώνα Kostis - Εξαπάτησαν προεκλογικά την μεσαία τάξη
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Κεραυνούς κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη εξαπέλυσε μιλώντας στο Kontra ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, με αφορμή το νέο φοροεισπρακτικό νομοσχέδιο, που είναι ταυτόχρονα αντισυνταγματικό, αντίθετο σε κάθε φιλελεύθερη οικονομική πολιτική και στοχοποιεί συλλήνδην τους ελεύθερους επαγγελματίες ως φοροφυγάδες χωρίς να εξετάζει τα πραγματικά οικονομικά τους μεγέθη, αλλά μέσους όρους.

Ο κ. Βερβεσός θύμισε ότι την περασμένη Άνοιξη η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκμεταλλεύτηκαν προεκλογικά δήλωση του πρώην υπουργού Γ. Κατρούγκαλου, αλλά «δεν είπαν τίποτα για φόρους, για αντικειμενικά τεκμήρια φορολόγησης, για κυνήγι σε μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες ... έκλεψαν την ψήφο αυτών των ανθρώπων ... τώρα τους διώκουν απηνώς ενώ αφήνουν στο απυρόβλητο τον μεγάλο πλούτο». Σημείωσε επίσης ότι με βάση τον προϋπολογισμό του 2024 που κατατέθηκε, «ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου, από 0,5% πάει στο 0,2%, ο φόρος στα μερίσματα παραμένει ο ίδιος, ταυτόχρονα ο ΦΠΑ παραμένει ο ίδιος στην έμμεση φορολογία των καυσίμων και των διάφορων άλλων έμμεσων φόρων που επιβάλλονται».

«Τουλάχιστον ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Τσίπρας μάζεψαν ένα "μαξιλάρι" δισεκατομμυρίων ευρώ, εδώ ο κ. Χατζηδάκης θέλει να μαζέψει 606 εκατ. ευρώ. Τόσα του λείπουν, όταν σύμφωνα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη η φοροδιαφυγή είναι 10 δισ. ευρώ και σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας 40 δισ. ευρώ», όπως σχολίασε χαρακτηριστικά. 

«Λέει η κυβέρνηση Μητσοτάκη πώς μπορεί να ζει ένας επαγγελματίας με 7.000 ευρώ, με 10.000 ευρώ το χρόνο. Πώς μπορεί να επιβιώνει το 70% των εταιρειών με 10 χρόνια ζημίες; Γιατί εκεί δεν εφαρμόζονται τεκμήρια; Είναι ομολογία αποτυχίας κυβερνητικής πολιτικής, όταν έχουν διαφημίσει τόσο πολύ τις άμεσες τεχνικές ελέγχου, το mydata, τα POS, την ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών, την ΑΑΔΕ. Γιατί με όλα αυτά τα εργαλεία στα χέρια της "βγάζει από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας" μεθόδους που εφάρμοζε ο κ. Παλαιοκρασάς (1990-1992), ο κ. Τσοβόλας (1985-1989), ο κ. Γεννηματάς (1993-1994) με τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης; Γιατί είναι χειρότερος ο Κατρούγκαλος όταν κυνηγούσε αυτούς που είναι πάνω από τις 15.000 ευρώ και η κυβέρνηση Μητσοτάκη "παίρνει μπάλα" όσους είναι από το πρώτο ευρώ μέχρι τις 50.000 ευρώ με τον περιβόητο "μέσο όρο του ετήσιου ΚΑΔ" ... δηλαδή δεν θα φορολογούμαι με βάση το τι βγάζω εγώ, αλλά με το τι βγάζει κατά μέσο όρο ο κλάδος μου. Δηλαδή, ένας που έβγαζε 32.000 ευρώ τζίρο, με μέσο όρο ΚΑΔ τις 15.000 ευρώ και είχε 50% έξοδα, άρα φορολογείτο για τα 16.000 ευρώ. Πλήρωνε 2.207 ευρώ φόρο (τον απλό, χωρίς προκαταβολή του επόμενου έτους). Τώρα, με το αντικειμενικό κριτήριο και επειδή υπερβαίνει τον μέσο όρο του ΚΑΛ κατά 100%, θα φορολογηθεί για 28.000 τεκμαρτό εισόδημα. Θα πληρώσει φόρο 6.037 ευρώ, τρεις φορές επάνω. Και αυτό πλέον της προκαταβολής φόρου του 50% της επόμενης χρονιάς, πλέον των 3.900 ευρώ ασφαλιστικής εισφοράς αν καταβάλλει την πρώτη ασφαλιστική κλάση».

«Έχουμε ραγδαία φοροεπιδρομή, ένα νέο "φοροτυφώνα Χατζηδάκη", τον Kostis, όπως ο Daniel, για να μιλήσουμε με όρους μετεωρολογικούς, που επέρχεται επί της μεσαίας τάξης, που δεν γνώριζε προεκλογικά ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα εφαρμόσει αντικειμενικά, τεκμαρτά κριτήρια φορολόγησης», υπογράμμισε ο κ. Βερβεσός. «Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του ΕΦΚΑ, 33% όσων οφείλουν είναι σε ρύθμιση 120 δόσεων, αυτοί είναι οι "φοροφυγάδες", δεν έχουν να πληρώσουν το ΕΦΚΑ, δεν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα, για να την πάρουν πρέπει να πληρώνουν τη μηνιαία δόση. "Φοροφυγάδες" είναι αυτοί που έχουν τα σπίτια τους για γραφεία, μόνο στην Αθήνα 12.987 δικηγόροι, "φοροφυγάδες" που δεν έχουν να πληρώσουν νοίκι και κοινόχρηστα, ρεύμα, βλέπουν τους πελάτες στο σπίτι τους ή σε καφετέριες. Όλοι αυτοί είναι φοροφυγάδες οι φίλοι των υπουργών και των κολλητών τους που κάθε βράδυ τρώνε και πίνουν μαζί. Δηλώνουν πάνω από 30.000-35.000 ευρώ, ή έχουν εταιρείες που δηλώνουν κάθε χρόνο ζημίες. Η εταιρεία μπορεί να δηλώνει ζημία, ο ελεύθερος επαγγελματίας όχι. Υπάρχει καπιταλιστική χώρα του νεοφιλελεύθερου μπλοκ που ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του ευαγγελίζονται, όπου μπορεί να δηλώνει κάθε χρόνο κέρδη ο ελεύθερος επαγγελματίας. Εκεί δεν υπάρχουν ζημίες. Στην εταιρεία, μονοπρόσωπη, πολυπρόσωπη, ΕΙ, ΑΕ, ΕΠΕ, μπορούν να υπάρχουν ζημίες. Σε εμάς δεν μπορούν, πρέπει κάθε χρόνο να κερδίζουμε κάτι».

Όπως περιέγραψε, «Για μία γυναίκα ελεύθερη επαγγελματίας που μεγαλώνει το παιδί της ... την κυβέρνηση δεν την νοιάζει αν μπορεί να ζήσει από το εισόδημα του άντρα της, είναι φοροφυγάς. Για έναν ελεύθερο επαγγελματία που εισπράττει και ενοίκια και δεν έχει ανάγκη ίδιου τζίρου με κάποιον άλλον, είναι φοροφυγάς. Για κάποιον που σπουδάζει μεταπτυχιακά, είναι φοροφυγάς. Ένας με γραφείο που έμεινε κλειστό όπως στον κορωνοϊό που δεν μπορούσε να δικάσει, που έβγαλε π.χ. 7.000 ευρώ, είναι φοροφυγάς ... Δεν μετράει το εισόδημα των προηγούμενων χρόνων, μετράει το εισόδημα του τελευταίου χρόνου. Αν εγώ είχα έσοδα 30.000 ευρώ πρόπερσι και 50.000 ευρώ παραπρόπερσι, αλλά αν φέτος είχα 5.000, θα πληρώσω σαν να είχα τα ίδια με πέρυσι, ή πρόπερσι. Μιλάμε για τον απόλυτο παραλογισμό ... Με φορολογεί με τον μέσο όρο του περυσινού μέσου ετήσιου όρου του ΚΑΔ, όχι το τι έβγαλα εγώ, αλλά τι έβγαλε ο μέσος όρος όλων μας. Είναι κατά παράβαση του άρ. 4 παρ. 5 του Συντάγματος ("Oι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους") ... Με το νέο νόμο, όποιος βγάζει 10.920 ευρώ θα πληρώνει 1.900 ευρώ φόρο. Αν ήταν μισθωτός με 10.920 ευρώ, θα πλήρωνε 700 ευρώ φόρο, γιατί έχει αφορολόγητο 9.000 ευρώ. Είναι αυτό ισότητα;».

www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου