Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 17 Σεπ 2021
Σύγκρουση εκτός ορίων για την efood και τον νόμο Χατζηδάκη
Κλίκ για μεγέθυνση






17.09.2021, 17:07
 
Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για τις ανατροπές στα εργασιακά της efood μέσω του νόμου Χατζηδάκη ● Η κυβέρνηση επιχειρεί ψευδώς να επιρρίψει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ ● Οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης● Τι απαντά η εταιρεία.

Στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής έφτασε το θέμα με τις σκληρές αλλαγές στα εργασιακά εις βάρος των διανομέων που συνεργάζονται με την εταιρεία efood, καθώς ο σάλος που ξεκίνησε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έφερε πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Το #cancel_efood κυριαρχεί στα social media έπειτα από τη δημοσιοποίηση του θέματος από οργανώσεις διανομέων, οι οποίες καταγγέλλουν ότι η εταιρεία ζητά, χρησιμοποιώντας εκβιαστικές πρακτικές, από τους εργαζόμενους να αποδεχθούν την μετατροπή των όρων απασχόλησης, από μισθωτή εργασία σε αυτοαπασχόληση.

• Αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών - Σαββατοκύριακο» 18/9/2021 

Το υπουργείο τα ρίχνει ψευδώς στον ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τον σάλο και τις σκληρές ανακοινώσεις των κομμάτων για τις διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη που επιτρέπουν στην εταιρεία να προβεί στις συγκεκριμένες ανατροπές, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να τοποθετηθεί.

Το υπουργείο Εργασίας, όμως, μέσω ανακοίνωσης , επιχειρεί να πετάξει την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι τέτοιες συμβάσεις υπογράφονταν και επί δικής του διακυβέρνησης, και ισχυριζόμενο ότι δεν φταίει ο εργατοκτόνος νόμος Χατζηδάκη.

Επιπλέον, το υπουργείο «ξεπλένει» την εταιρεία, συντασσόμενο πλήρως με την εκδοχή της efood περί «εσφαλμένη και ατυχή επικοινωνία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τον εαυτό του για τις συνεργατικές πλατφόρμες

Η εσφαλμένη και ατυχής επικοινωνία συνεργατικής πλατφόρμας με υπαλλήλους της, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, για την αλλαγή του τρόπου απασχόλησής τους, χρησιμοποιείται από κόμματα της αντιπολίτευσης για να διαστρεβλωθεί ακόμα μια φορά το περιεχόμενο του πρόσφατου εργασιακού νόμου 4808/2021.

Ισχυρίζονται ότι δήθεν ο νόμος αυτός είναι που επέτρεψε τις συμβάσεις παροχής υπηρεσιών στο συγκεκριμένο χώρο, όταν είναι γνωστό ότι τέτοιου είδους συμβάσεις υπάρχουν σχεδόν σε όλη τη Ευρώπη και ακόμα περισσότερο ότι επιτρέπονταν και υπογράφονταν όταν κυβέρνηση ήταν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι καταγγέλλει λοιπόν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ; Τον εαυτό του; Τις πρακτικές του; Τους νόμους του; Η πολιτική υποκρισία έχει και όρια!

Αντίθετα ο πρόσφατος εργασιακός νόμος ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στις συνεργατικές πλατφόρμες καθώς εισάγει τον συνδικαλισμό για τους freelancers, αλλά και επιβάλει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την κάλυψη του εξοπλισμού τους. Το δε ελληνικό δίκαιο στο συγκεκριμένο τομέα είναι εναρμονισμένο με τις πρακτικές που ακολουθούνται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Η κατάχρηση διατάξεων του εργατικού δικαίου είναι προφανώς καταδικαστέα. Και οι αρμόδιες αρχές επιβάλουν τις αντίστοιχες κυρώσεις όπου χρειάζεται. Η εκμετάλλευση όμως μιας αρνητικής πρακτικής προκειμένου να διαστρεβλωθεί ξεδιάντροπα το περιεχόμενο ενός νόμου που ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο, σε σχέση με την προϋπάρχουσα κατάσταση, είναι μια ακόμα απόδειξη μιας χολερικής αντιπολίτευσης που δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια.

Πυρ ομαδόν από τα κόμματα

Παρά την κυβερνητική προσπάθεια να θολώσει τα νερά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επανήλθαν με οργισμένες ανακοινώσεις βάζοντας στο κάδρο των ευθυνών τον υπουργό Εργασίας και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Η Τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει πως ο «την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε στη ΔΕΘ να παρουσιάσει μία εικονική κοινωνική πραγματικότητα με επικοινωνιακά τεχνάσματα ισχυριζόμενος ότι στηρίζει την εργασία και τους νέους για να βρουν δουλειά, ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη (ν.4808/21) σε πλήρη εφαρμογή οδηγεί σε ανεξέλεγκτες και μαζικές απολύσεις και εργοδοτικούς εκβιασμούς αλλαγής των συνθηκών εργασίας υπό την απειλή της μη ανανέωσης των συμβάσεων και της απόλυσης».

«Αξιοποιώντας πλήρως τις προβλέψεις του νόμου Χατζηδάκη εκβιάζει τους εργαζόμενους θέτοντας το δίλημμα άνεργος ή αυτοαπασχολούμενος συνεργάτης", προσθέτει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τονίζοντας πως «αυτά είναι τα δραματικά αποτελέσματα των ασκούμενων πολιτικών, που αντιμετωπίζουν κατεξοχήν οι νέοι εργαζόμενοι, της φθηνής και ελαστικής εργασίας υπό τη συνεχή απειλή της ανεργίας, για τα οποία επαίρεται η κυβέρνηση του εργασιακού οδοστρωτήρα».

«Δέσμευση μας ο αγώνας στο πλευρό των εργαζόμενων και των νέων για την προάσπιση του μόχθου, της δουλειάς και των δικαιωμάτων τους, η κατάργηση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη και η διασφάλιση του δικαιώματος στη δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, κατοχυρωμένες εργασιακές σχέσεις, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αποτελεσματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς», καταλήγει.

«Σε ομαδικές απολύσεις και εργοδοτικούς εκβιασμούς οδηγεί ο νόμος Χατζηδάκη»

Την ώρα που ο κ.Μητσοτάκης επιχείρησε στη ΔΕΘ να παρουσιάσει μία εικονική κοινωνική πραγματικότητα με επικοινωνιακά τεχνάσματα ισχυριζόμενος ότι στηρίζει την εργασία και τους νέους για να βρουν δουλειά, ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη (ν.4808/21) σε πλήρη εφαρμογή οδηγεί σε ανεξέλεγκτες και μαζικές απολύσεις και εργοδοτικούς εκβιασμούς αλλαγής των συνθηκών εργασίας υπό την απειλή της μη ανανέωσης των συμβάσεων και της απόλυσης. Ο κ.Μητσοτάκης στη Βουλή στη συζήτηση για τον «εργασιακό νόμο» ισχυριζόταν ότι προστατεύει τους διανομείς και τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες. Βέβαια για την κυβέρνηση της ΝΔ «προστασία» είναι η κατάλυση των εργασιακών σχέσεων και η μετατροπή των εργαζομένων στις πλατφόρμες σε «αυτοαπασχολούμενους» χωρίς εργασιακά δικαιώματα!

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό –Τουρισμό καταγγέλει σήμερα ότι η αλυσίδα ταχυφαγείων KFC προχώρησε σε μαζική απόλυση διανομέων προκειμένου να συνεργαστεί με πλατφόρμες διανομής.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και το Συνδικάτο Τουρισμού - Επισιτισμού - Ξενοδοχείων Ν. Αττικής καταγγέλλουν την μεθόδευση της εταιρείας eFood να μετατρέψει τις συμβάσεις των εργαζομένων της από συμβάσεις μισθωτής εργασίας σε συμβάσεις ελεύθερου επαγγελματία με μπλοκάκι. Αξιοποιώντας πλήρως τις προβλέψεις του νόμου Χατζηδάκη εκβιάζει τους εργαζόμενους θέτοντας το δίλημμα άνεργος ή αυτοαπασχολούμενος συνεργάτης.

Αυτά είναι τα δραματικά αποτελέσματα των ασκούμενων πολιτικών, που αντιμετωπίζουν κατεξοχήν οι νέοι εργαζόμενοι, της φθηνής και ελαστικής εργασίας υπό τη συνεχή απειλή της ανεργίας, για τα οποία επαίρεται η κυβέρνηση του εργασιακού οδοστρωτήρα.

Δέσμευση μας ο αγώνας στο πλευρό των εργαζόμενων και των νέων για την προάσπιση του μόχθου, της δουλειάς και των δικαιωμάτων τους, η κατάργηση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη και η διασφάλιση του δικαιώματος στη δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, κατοχυρωμένες εργασιακές σχέσεις, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αποτελεσματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Περισσότερο φως στην υπόθεση ρίχνει ο πρώην γραμματέας του ΕΦΚΑ, Ανδρέας Νεφελούδης, ο οποίος αναφέρει ότι ήδη από το 2020 ο ΕΦΚΑ έχει αποφανθεί σε σχετικό ερώτημα εταιρείας ότι η δουλειά του διανομέα έχει ξεκάθαρα όλα τα χαρακτηριστικά της εξαρτημένης εργασίας.

Σφοδρά πυρά εκτοξεύει και το Κίνημα Αλλαγής, σχολιάζοντας ότι η εργοδοτική αυθαιρεσία στηρίζεται στην κυβερνητική ανοχή και τον νέο νόμο της Νέας. Δημοκρατίας. 

Αναλυτικά

Σε «επιχειρηματίες» με αμοιβή 2 ευρώ την ώρα θέλει να μετατρέψει τους εργαζόμενους στις παραγγελίες η πλατφόρμα eFood. Με βάσει την καταγγελία των ίδιων των εργαζομένων η εταιρεία τους κάλεσε και τους ζήτησε να αλλάξει η Σύμβαση (εξαρτημένης) Εργασίας και από μισθωτοί που λαμβάνουν εντολές πού και πώς θα εργαστούν, να γίνουν freelancer. Διαφορετικά, απολύονται!

Η εργοδοτική αυθαιρεσία στηρίζεται στην κυβερνητική ανοχή και την νομοθετική πρόβλεψη της ΝΔ ότι ο νέος που πηγαίνει τρόφιμα στον πελάτη, τα οποία παρήγγειλε όχι στον ίδιο αλλά στο κατάντημα ή σε μια ανεξάρτητη πλατφόρμα, (μπορεί) να ασκεί «ανεξάρτητες υπηρεσίες». Ή, ακόμη-ακόμη, «να ασκεί ανεξάρτητο έργο». Οποία υποκρισία!

Κύριοι της κυβέρνησης,

με αυτόν το τρόπο, χωρίς δικαιώματα για τους εργαζομένους, με αμοιβές κάτω του ορίου της φτώχειας, με μισθωτούς εκτεθειμένους σε ποικίλους κινδύνους «σε δυό ρόδες μέσα στην κίνηση», με την ακρίβεια θα κατατρώει το διαθέσιμο εισόδημα, θα έρθει η ανάπτυξη;

Απαιτούμε από το υπουργείο Εργασίας να παρέμβει και να ακυρώσει τα σχέδια απόλυσης των εργαζομένων της eFood. Καλούμε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει το νόμο για τα παιδιά που εργάζονται στο ντελίβερι και να τους καλύψει νομοθετικά με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι με τα Μηχανάκια επιβάλλεται να έχουν το ίδιο επίπεδο κοινωνικής προστασίας με τους παραδοσιακούς εργαζόμενους.

Η οργή ξεχείλισε. Οι νέοι δεν είναι αναλώσιμοι και εύκολη λεία για τα άνομα συμφέροντα της εργοδοσίας. Με την κυβέρνηση, εάν δεν σιγοντάρει την αυθαιρεσία, να κωφεύει στις εκκλήσεις για δίκαιη αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων.

Το Κίνημα Αλλαγής όχι μόνο στέκεται στο πλευρό των σκληρά εργαζομένων με τα Μηχανάκια στους δρόμους, αλλά θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την εξίσωση των όρων αμοιβής και εργασίας όλων των νέων μας.

Σκληρό ήταν το σχόλιο του Γραφείου Τύπου τοy ΚΚΕ:

«Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι του αντεργατικού τερατουργήματος – Χατζηδάκη, οι μεγάλες επιχειρήσεις σπεύδουν να εφαρμόσουν τις διατάξεις του. Πρόσφατο κρούσμα η επιχείρηση – πλατφόρμα “e-food”, που, με την απειλή της απόλυσης, μετατρέπει τους διανομείς σε “συνεργάτες – freelancer”, τσακίζοντας ακόμα περισσότερο μισθούς, εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα, ωράρια, μέτρα προστασίας.

»Καθημερινά αποδεικνύεται ο εκτρωματικός χαρακτήρας του νόμου Χατζηδάκη, αλλά και η απάτη του υπουργού, ότι δήθεν θα έλυνε τα προβλήματα των διανομέων.

»Ένας δρόμος υπάρχει. Ο ενωτικός, μαζικός αγώνας των εργαζομένων, μέσα απ’ τα συνδικάτα τους, για να μείνει αυτό το έκτρωμα στα χαρτιά και να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο».

Το ΜέΡΑ25 θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέσα κι έξω απ' τη Βουλή «κατά της μετατροπής εργαζομένων με πλήρη δικαιώματα που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες, σε επισφαλές πρεκαριάτο στο έλεος ανάλγητων κερδοσκόπων». Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος με αφορμή την είδηση περί αλλαγής εργασιακού καθεστώτος των εργαζομένων στην efood.

Η ανακοίνωση υπενθυμίζει παρέμβαση του ΜέΡΑ25 εντός και εκτός βουλής για το θέμα αυτό και μάλιστα τρεις μήνες νωρίτερα, καθώς, όπως αναφέρεται, ο γραμματέας του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης, με αφορμή την ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη, είχε κάνει λόγο για την «πιο βάναυση, σχεδόν φεουδαρχική εκμετάλλευση» που «επισημοποιεί τις βάναυσες συνθήκες εργασίας».

Τελευταία ενσάρκωση αυτής της δυστοπίας, τονίζει το ΜέΡΑ25, «η είδηση ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-food, που δραστηριοποιείται στον τομέα της διανομής φαγητού, έναν κλάδο για τον οποίο η πανδημία ήταν κανονικότατος διάδρομος απογείωσης κερδών, αποφάσισε να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς των συνεργαζόμενων με αυτή διανομέων, προς το δυσμενέστερο». Προσθέτει ότι «πρόκειται για τη γνωστή ταχυδακτυλουργία αναβαπτίσματος εργαζομένων με υπαλληλική σχέση σε "συνεργαζόμενους ελεύθερους επαγγελματίες", που είναι ένας κουτοπόνηρος όσο και εκβιαστικός τρόπος να μετακυλίσει μια εταιρεία στον εργαζόμενο το κόστος της ασφάλισής του, όσο και αφαίρεσης των εργασιακών δικαιωμάτων που οφείλει να του παρέχει».

 

«Λάθος διατύπωση» λέει η efood, αλλά δεν κάνει πίσω

Υπό την αυξάνουσα πίεση από χρήστες των social media και τα κόμματα, η εταιρεία αναγκάστηκε να εκδώσει διευκρινιστική ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι υπήρξε λάθος στην επικοινωνία με τους εργαζόμενους διανομείς, ωστόσο δεν κάνει πίσω σχετικά με τις αποφάσεις της για ανατροπές στα εργασιακά.

Η ανακοίνωση

Αδιαπραγμάτευτη στάση του efood είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των διανομέων και των συνεργατών μας. Αποδοκιμάζουμε τη χθεσινή λανθασμένη επικοινωνία καθώς δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρείας.

To efood αποτελεί εδώ και 10 χρόνια τη Νο1 υπηρεσία delivery, επενδύοντας σε ένα πρότυπο περιβάλλον εργασίας με σταθερές συνεργασίες και αυτή τη στιγμή απασχολεί 3.700 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 3.000 είναι διανομείς σε όλη την Ελλάδα.

Δεδομένης της ταχείας ανάπτυξης του κλάδου και των συνεχών επενδύσεων από την εταιρία υπολογίζεται να δημιουργηθούν άλλες 7.500 θέσεις εργασίας εντός του 2022 εκ των οποίων οι 7.000 αφορούν διανομείς. Οι διανομείς αποτελούν θεμέλιο της πλατφόρμας, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόσωπο της εταιρείας στους καταναλωτές.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τους διανομείς παρέχει συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου, καθώς και τη σύμβαση με πάροχο ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου (freelancer). Στην σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, προσαυξήσεις σε ημέρες και ώρες που προβλέπονται, ασφαλιστικές εισφορές, μηνιαίο bonus απόδοσης, μηνιαία παροχή σε κάρτα καυσίμων, ιδιωτική ασφάλεια, αποζημίωση δικύκλου, πλήρη επαγγελματικό εξοπλισμό, εκπαίδευση και ευκαιρίες εξέλιξης. Στο μοντέλο ανεξάρτητης συνεργασίας (freelancer),οι συνεργάτες - διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, αμοιβή ανά παραγγελία, πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με τις χιλιομετρικές αποστάσεις, παροχή επαγγελματικού εξοπλισμού, προσωπικό προγραμματισμό στις ώρες και ημέρες εργασίας, απόλυτο έλεγχο των αποδοχών τους και εκπαίδευση.

Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε προς τους διανομείς, συνεργάτες και χρήστες του efood πως η λανθασμένη διατύπωση της πρόσφατης επικοινωνίας που έγινε προς 115 διανομείς των οποίων η σύμβαση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και τη κουλτούρα της εταιρείας και σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκβιαστική.

Ουδεμία πρόθεση είχε να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους διανομείς, αλλά αντιθέτως να προσφέρει, σε όσους το επιθυμούν και λήγει η σύμβασή τους, έναν νέο τρόπο συνεργασίας με την εταιρεία που θα λειτουργήσει θετικά προς τις δύο πλευρές.

Το efood τοποθετεί την πετυχημένη επιχειρησιακή του ύπαρξη δίπλα  στους διανομείς  και τους διαβεβαιώνει πως με βασικές αρχές του τη διαφάνεια, τη συνέπεια και το σεβασμό προς τους συνεργάτες του ουδεμία πρόθεση έχει να μειώσει το στόλο του, αντιθέτως τον αυξάνει διαρκώς.


πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου