Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 19 Αύγ 2018
Τα μηνύματα μια ημέρα πριν το τέλος των μνημονίων
Κλίκ για μεγέθυνση

https://youtu.be/6uUG7iv6Zv0?t=2     (VID)

Μετά από οκτώ χρόνια, η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια και μεταβαίνει σε μια νέα περίοδο.

Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δίνουν τη δική τους εκτίμηση για την νέα περίοδο στην οποία μεταβαίνει η χώρα.

Για τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη, που μίλησε στο Euronews, τα βασικά προβλήματα έχουν λυθεί και το επόμενο βήμα είναι η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας.

«Η Ελλάδα μετά από αυτή τη μακρά περιόδο, με τόσες πολλές θυσίες που έκανε, θεράπευσε τις δύο αφετηρίες του προβλήματος, που ήταν τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα και το τεράστιο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο. Αυτά τα δύο μεγάλα προβλήματα, έστω με μεγάλο κόστος, έχουν θεραπευτεί», δήλωσε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε:

«Ταυτόχρονα έχει αποσυμπιεστεί η οικονομία και έχει αλλάξει εν πολλοίς και η δομή της οικονομίας και η προοπτική είναι να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά με ισχυρά πόδια και να μπορεί να σταθεί η οικονομία σε αυτό. Είναι σαφές ότι η ανάκαμψη στηρίζεται στις εξαγωγές, το οποίο είναι πολύ θετικό. Είναι επίσης σαφές ότι αποκαθίσταται μία λειτουργία του δυναμικού κομματιού της οικονομίας, το οποίο και άντεξε στην κρίση και ταυτόχρονα δείχνει το δρόμο για την επόμενη μέρα. Και φυσικά είναι πολύ σημαντικό για εμάς αυτό που έχει περάσει ως βασική δομή στο αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας να στρέψουμε την οικονομία σε εξωστρεφείς δραστηριότητες, να στηρίξουμε το νέο δυναμικό που είναι το μεγάλο προσόν της ελληνικής οικονομίας και να φροντίσουμε η ανάπτυξη να έχει βαθείς κανόνες δικαιοσύνης προκειμένου να επουλώσει τις μεγάλες πληγές που άφησε αυτή η κρίση, ειδικότερα στις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες της χώρας».

«Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει, η ανεργία εξακολουθεί να είναι υψηλή, αλλά σημαντικά χαμηλότερη απ' ό,τι πριν από τρία χρόνια, δήλωσε ο Πρόεδρος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η μείωση της ανεργίας αποτελεί επιτυχία της κυβέρνησης Τσίπρα.

«Μέσα σε τρία χρόνια η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από έξι ποσοστιαίες μονάδες και θα συνεχίσει να βαίνει μειούμενη. Η δικιά μου εκτίμηση είναι ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 θα μπορέσουμε να έχουμε φέρει το ποσοστό της ανεργίας κοντά στο 18%. Αυτό σημαίνει περίπου οκτώ- εννιά ποσοστιαίες μονάδες από εκεί που το παραλάβαμε που θεωρώ ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», τόνισε η υπουργός Εργασίας.

«Σήμερα είμαι πιο αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο. Ενώ, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, είπε ότι η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει.

Στουρνάρας: Η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο να διανύσει

Μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο κεντρικός τραπεζίτης αναγνωρίζει ότι τα χρόνια που πέρασαν διορθώθηκαν πολλές αδυναμίες, επισημαίνει, ωστόσο, ότι παραμένουν ακόμη άλυτα προβλήματα: από το υψηλό δημόσιο χρέος, μέχρι την ανεργία, την Παιδεία, την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και άλλα.

Στη συνέντευξή του, ο ίδιος προειδοποιεί για τον κίνδυνο να μας εγκαταλείψουν οι αγορές αν υπαναχωρήσουμε από τα συμφωνηθέντα. Ενας κίνδυνος που επιτείνεται σήμερα λόγω των αναταράξεων σε Ιταλία και Τουρκία.

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, ο κ. Στουρνάρας ερμηνεύει την κρίση ως αποτέλεσμα κυρίως λανθασμένων επιλογών οικονομικής πολιτικής και υποστηρίζει ότι τα μνημόνια ήταν μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Συντάσσεται, εξάλλου, με την άποψη ότι το τρίτο μνημόνιο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Οι διαφορές που χώριζαν τις δύο πλευρές το φθινόπωρο του 2014, λέει, ήταν πολύ μικρότερες από τα μέτρα που θεσπίστηκαν αργότερα με το τρίτο μνημόνιο.

Ρέγκλινγκ: Σήμερα για την Ελλάδα υπάρχει περισσότερη εμπιστοσύνη

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε τη σημασία της προσήλωσης στις μεταρρυθμίσεις, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής». Ερωτηθείς για το αν μπορεί η Ελλάδα να είναι ένα success story σημείωσε: «Απολύτως. Πριν από λίγο καιρό κανείς δεν πίστευε ότι η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Κύπρος θα είναι success stories. Όταν αναφέρομαι σε αυτές τις τέσσερις χώρες, πάντα μιλάω για τέσσερις επιτυχίες. Θα μπορώ πλέον να συμπεριλάβω την Ελλάδα σε αυτήν την ομάδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις».

«Συνολικά, το πρόγραμμα έχει αποδόσει θετικά αποτελέσματα», σχολίασε και πρόσθεσε: «Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει, η ανεργία εξακολουθεί να είναι υψηλή, αλλά σημαντικά χαμηλότερη απ' ό,τι πριν από τρία χρόνια. Και πιστεύω ότι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας μπορεί να είναι καλό εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, όπως συμφωνήθηκε».

Μάλιστα, επεσήμανε ότι σήμερα για την Ελλάδα «υπάρχει σίγουρα πολύ περισσότερη εμπιστοσύνη απ' ό,τι πριν από μερικά χρόνια».

Αναφορικά με την ενισχυμένη εποπτεία της οικονομίας, ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν συνεπάγεται νέο πρόγραμμα. Ενώ σχετικά με τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε: «όλα τα μέτρα για το χρέος συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του Ιουνίου και θα τα εφαρμόσουμε τους επόμενους μήνες, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο».

Μπρουνό Λεμέρ: Μεγάλη επιτυχία η έξοδος από το πρόγραμμα

«Μεγάλη επιτυχία» χαρακτήρισε την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», τονίζοντας παράλληλα ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα «είναι σαφείς».

«Η έξοδος της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδοτικής συνδρομής αποτελεί μεγάλη επιτυχία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Για την Ελλάδα, που σεβάστηκε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το καλοκαίρι του 2015 και είχε το θάρρος, υπό την εποπτεία του Αλέξη Τσίπρα, να μεταρρυθμιστεί σε βάθος. Για τους Έλληνες, που δέχθηκαν να κάνουν θυσίες, τις οποίες γνωρίζω πολύ καλά και οι οποίοι θα μπορέσουν να δρέψουν τους καρπούς των κόπων τους στο άμεσο μέλλον. Αλλά επίσης για την Ευρώπη και την ευρωζώνη. Έχει αποδειχθεί ότι η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο μία ουσιαστική αξία της Ευρώπης, αλλά και ότι είναι κάτι που λειτουργεί, που είναι αποτελεσματικό».

Μάλιστα, ο Γάλλος υπουργός επεσήμανε ότι το ελληνικό χρέος είναι «βιώσιμο», μετά τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και ότι σημασία τώρα έχει η οικονομική ανάπτυξη.

Ερωτηθείς για το εάν τάσσεται υπέρ της επανεξέτασης των περικοπών στις συντάξεις, απάντησε: «Ας περιοριστούμε στα συμπεράσματα του Eurogroup του περασμένου Ιουνίου. Εκείνο που μετράει τελικά είναι ότι πρέπει να διατηρηθεί η συνολική ισορροπία των μεταρρυθμίσεων».

Σολτς: Επιτυχημένη η ολοκλήρωση του προγράμματος της Ελλάδας - Γερμανοί αναλυτές: Η Ελλάδα ξανά σε τροχιά ανάπτυξης

«Η ολοκλήρωση του προγράμματος της Ελλάδας είναι επιτυχημένη», δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, στην εφημερίδα «Handelsblatt», αναφερόμενος στην έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια. «Δεν συνέβησαν οι σκοτεινές προφητείες των προφητών της καταστροφής. Αυτό είναι καλό», συμπλήρωσε ο κ. Σολτς για το ίδιο θέμα.

«Ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Kάρστεν Σνάιντερ, θεωρεί ότι το ελληνικό οικονομικό δράμα έχει τελειώσει», αναφέρει στην ιστοσελίδα του το τοπικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο MDR του ΑRD. Κατά τον σοσιαλδημοκράτη οικονομικό εμπειρογνώμονα «επετεύχθησαν και τα δύο: Η Ελλάδα ανέκτησε την εμπιστοσύνη και το ευρώ παρέμεινε σταθερό εις πείσμα όλων των κινδυνολόγων. Και η ίδια η Γερμανία έκανε λάθη. Επιμείναμε, ιδιαίτερα στην αρχή, πάρα πολύ στο να γίνουν οικονομίες και πολύ λίγο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες οδηγούν σε μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη. Αυτά ήταν λάθη της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) και του Φιλελεύθερου Κόμματος (FDP), διότι απέφυγαν τη συζήτηση για το τι μπορεί να μας κοστίσει κάτι εάν κάτι δεν πάει καλά».

Ο Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ, ο οικονομικός εμπειρογνώμονας των Πρασίνων δήλωσε στο MDR ότι τάσσεται «υπέρ των περαιτέρω ελαφρύνσεων του ελληνικού χρέους» και πρόσθεσε ότι «η λανθασμένη σκληρή πολιτική λιτότητας επιδείνωσε δραματικά την κρίση. Το ένα τρίτο των Ελλήνων απειλείται από την φτώχια και οι μισοί νέοι είναι άνεργοι. Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα αέρα για να αναπνεύσει και το πλαίσιο για επενδύσεις».

Ο Εκαρντ Ρέμπεργκ, οικονομικός εμπειρογνώμονας του Χριστιανοσημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (CDU), δήλωσε στο MDR «αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί σύντομα να χρηματοδοτηθεί ξανά με καλούς όρους στην ελεύθερη αγορά», ενώ για την βιωσιμότητα του χρέους είπε πως «η ανάλυση μεταβάλλεται εάν η ανάπτυξη είναι κατά ένα δέκατο προς τα πάνω ή προς τα κάτω υπολογιζόμενη για τα επόμενα τριάντα, σαράντα χρόνια» και πρόσθεσε πως δεν θεωρεί «καθόλου σκόπιμο να κοιτάζει κανείς πολύ μακριά στο μέλλον και να κάνει από τώρα εικασίες για το έτος 2050 ή το 2060».

Ο Χριστιανοδημκράτης πολιτικός τόνισε, τέλος, ότι «θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί σημάδι αισιοδοξίας το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται ξανά σε τροχιά ανάππτυξης, έστω και αν μέχρι τώρα, με το ποσοστό της τάξεως του 1-2%, είναι πολύ μετρημένη».

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου