Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 29 Φεβ 2012

 

 

Τις επιπτώσεις από τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα σχολιάζει σε δήλωσή του ο βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος:

«Οι συντηρητικοί ηγέτες της Ευρωζώνης έχουν επιλέξει την παραδοσιακή συνταγή της λιτότητας. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νέου μνημονίου προβλέπεται μείωση 22% (καθαρά 489,38 ευρώ) του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ενώ για νέους κάτω των 25 ετών η μείωση θα φτάσει στο 32% (καθαρά 440,44 ευρώ), με παρεπόμενη μείωση των επιδομάτων ανεργίας!!!!. Πρόκειται ουσιαστικά για οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση των εργαζομένων με μισθούς πείνας και ανέχειας και επιδόματα απόγνωσης για τους ανέργους.

Οι παραπάνω μειώσεις θα αφαιρέσουν από την πραγματική οικονομία περίπου 11 δις ευρώ με αποτέλεσμα περισσότερα λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, απολύσεις εργαζομένων και επιδείνωση της ύφεσης. Έτσι ο φαύλος κύκλος της υπανάπτυξης θα συνεχιστεί. Την ίδια στιγμή το νέο μνημόνιο προβλέπει «τακτοποίηση» των δανειστών μας με 100 δις ευρώ και των τραπεζών με 30 δις ευρώ.

Επιπλέον η μείωση των μισθών δεν μειώνει τις τιμές των παραγόμενων προϊόντων στην αγορά, δεν αποκλείει νέες απολύσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις και δεν επιβάλει νέες επενδύσεις, άρα λοιπόν πώς αυξάνεται με τον τρόπο αυτό η ανταγωνιστικότητα;

Τέλος, λόγω της μείωσης των μισθών και της αύξησης της ανεργίας θα μειωθούν οι εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία περίπου κατά 4 δις ευρώ. Ποιος άραγε θα καλύψει τη νέα μαύρη τρύπα που θα δημιουργηθεί στα ασφαλιστικά ταμεία; Είναι βέβαιο ότι μετά από κάποιους μήνες θα έρθει πάλι η Τρόικα και θα επιβάλει μείωση των βασικών και επικουρικών συντάξεων και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Ως εκ τούτου είναι σταθερή η απόφασή μου να μην ψηφίσω τα μέτρα που αφορούν μειώσεις μισθών και μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για τους έλληνες εργαζόμενους. Συνεχίζω να υποστηρίζω και επιμένω ότι υπάρχει βιώσιμη λύση για την ελληνική κοινωνία με την εφαρμογή ισοδύναμων μέτρων κοινωνικής δικαιοσύνης όπως κατ’ επανάληψη έχω προτείνει.

Ενδεικτικά αναφέρω την είσπραξη από το Ελληνικό Δημόσιο ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 40 δις ευρώ, την πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής, του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου που θα μπορούσε να αποφέρει στα ταμεία του ελληνικού δημοσίου περίπου 20δις το χρόνο. Αναδρομική εφαρμογή του πόθεν έσχες από το 2000 μέχρι και σήμερα για όλους τους Έλληνες πολίτες, φορολόγηση των καταθέσεων που έχουν εξαχθεί στο εξωτερικό (Ελβετία, λοιπές χώρες, φορολογικούς παράδεισους), ειδικός φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, κλιμακούμενη μείωση των μισθών και των συντάξεων όλων των υψηλόμισθων κρατικών αξιωματούχων και δημοσίων λειτουργών. Έλεγχο - μείωση των τιμών σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά, έλεγχος όλων των offshore εταιριών και διασταύρωση της κινητής και της ακίνητης περιουσίας τους. Επιτέλους πρέπει να καταλάβουν ότι πίσω από τους αριθμούς και τα μνημόνια βρίσκονται οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους για επιβίωση.

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου