Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 12 Ιαν 2012

 

μια εντελώς διαφορετική φορολογική αντίληψη, αλλά και στοχευμένα μέτρα ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι

 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα πυκνώνουν τα σύννεφα ως προς την τύχη και τη βιωσιμότητα της χώρας, αλλά και των ευάλωτων και ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, που απειλούνται με μείωση του κατώτατου μισθού, ουσιαστική κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και φυσικά μεγέθυνση της ανεργίας. Η τωρινή κυβέρνηση δεν φαίνεται να διδάχθηκε από τα σφάλματα της προκατόχου της και συνεχίζει τις αποτυχημένες και αδιέξοδες συνταγές που τονώνουν την ύφεση.

Οι κυβερνητικοί παράγοντες αλλά και τα κόμματα που στηρίζουν την παρούσα κυβέρνηση επικαλούνται την κρισιμότητα των καταστάσεων και υποστηρίζουν ότι η πολιτική τους είναι μεν επώδυνη, αλλά ταυτόχρονα και μονόδρομος.

Τα επίσημα όμως στοιχεία, τόσο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, όσο και της Eurostat, φανερώνουν μια διαφορετική εικόνα σε μια σειρά κρίσιμες παραμέτρους. Όπως:

-Η είσπραξη εσόδων (ως ποσοστό επί του ΑΕΠ) από τη φορολόγηση του πλούτου είναι παρόμοια μ' αυτές των Βαλκανικών χωρών, αλλά υστερεί από τον μέσο κοινοτικό όρο περίπου κατά 50%!

-Οι ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών αποκλίνουν κατά 20% απ' αυτές της ΕΕ των 27, ενώ αντίθετα το συνολικό μη μισθολογικό κόστος παρουσιάζεται επιβαρυμένο.

-Το 11,6% του πληθυσμού βρίσκεται σε κατάσταση υψηλής υλικής αποστέρησης (αδυναμία κάλυψης πάγιων εξόδων), σε σύγκριση με το μόλις 5,5% των χωρών της ευρωζώνης.

-Τα ποσοστά ανεργίας στις κατηγορίες των νέων, των μακροχρόνια ανέργων, των γυναικών και των μονογονεϊκών οικογενειών, παγιώνονται σε μη βιώσιμα επίπεδα.

Κοντά σ' αυτά, πολλαπλασιάζεται επικίνδυνα ο αριθμός των νεόπτωχων. Σημαντικό τμήμα της μεσαίας εισοδηματικής τάξης της χώρας «πτωχοποιείται», γεγονός που απαιτεί αναθεώρηση της τρέχουσας οικονομικής, δημοσιονομικής και φορολογικής πολιτικής όσο και επανασχεδιασμό μιας αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής. Η διευρυμένη «πτωχοποίηση» και ανέχεια μιας μεγάλης μάζας πληθυσμού, η αβεβαιότητα για το μέλλον που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, αποτελούν συμπτώματα μη βιωσιμότητας του υφιστάμενου κοινωνικο-οικονομικού προτύπου αλλά και κατάδειξη της ανάγκης για μια ριζική στροφή στην οικονομία.

Μια στροφή που θα επικεντρώνει στην παραγωγική αναδιάρθρωση, με έμφαση στις πράσινες λύσεις, στην καινοτομία και στη παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, σε μια διαφορετική εκπαιδευτική λογική και πρακτική, στην προάσπιση της δημόσιας υγείας και στη συλλογική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πολύπλευρης κρίσης. Όλα αυτά απαιτούν μια εντελώς διαφορετική φορολογική αντίληψη, αλλά και στοχευμένα μέτρα, όπως:

 

• Έλεγχος και φορολόγηση γκρίζων περιουσιών με την αξιοποίηση των Πόθεν Έσχες, ή των κινήσεων κεφαλαίων προς τράπεζες του εξωτερικού

• Κατάργηση φοροαπαλλαγών για τα υψηλά εισοδήματα

• Κατάργηση της φορολογικής ασυλίας της Εκκλησίας και ποικιλώνυμων θρησκευτικών οργανισμών και ιδρυμάτων

• Έμφαση στη φορολόγηση της περιουσίας με προοδευτικούς συντελεστές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

• Ανασχεδιασμό του ΦΠΑ με στόχευση την ελάφρυνση πράσινων προϊόντων και υπηρεσιών και στη δημιουργία θέσεων εργασίας

• Φορολογική έκπτωση για όλες τις βασικές δαπάνες διαβίωσης και τις επισκευαστικές εργασίες

• Φορολογική ελάφρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων και των κοινωνικών επιχειρήσεων

 

Η εκπρόσωπος Τύπου Ελεάννα Ιωαννίδου δήλωσε σχετικά:

«Η χαμηλή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας οφείλεται κύρια στη χαμηλή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, στο μεταπρατισμό που κυριαρχεί έναντι της παραγωγής και σε άλλα διαρθρωτικά προβλήματα, που όσο δεν μας απασχολούν, τόσο θα μας φέρνουν προ αδιεξόδου. Οι αναφορές για θυσίες μπροστά στην άτακτη χρεοκοπία είναι μάλλον πρόφαση για να λησμονηθούν οι επίσημες πολιτικές, είτε στη περίοδο των παχιών αγελάδων, είτε στην εποχή των μνημονίων. Κι αυτές οι πολιτικές, χρειάζονται επειγόντως να αλλάξουν».

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου