Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 28 Ιαν 2021
Μείωση εισοδήματος, διόγκωση χρεών και διεύρυνση ανισοτήτων έφερε η πανδημία
Κλίκ για μεγέθυνση
28.01.2021, 17:39

 

 
Ανησυχητικά τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕ για την κατάσταση των νοικοκυριών στη χώρα μας την εποχή του κορονοϊού

Μείωση εισοδήματος, διεύρυνση των ανισοτήτων, αύξηση του ιδιωτικού χρέους και φόβους για το μέλλον έφερε η πανδημία, σύμφωνα με την νέα ετήσια έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕ - την 9η στη σειρά για το εισόδημα και τις δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών.

Η εικόνα που σχηματίζεται από τους οικονομικούς δείκτες,  σημειώνει το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, «δεν ισοδυναμεί με εκείνη μιας ολοκληρωτικής καθήλωσης, εντούτοις μια προσεκτική ανάγνωση αυτών των δεικτών φέρνει στην επιφάνεια μια σειρά χαρακτηριστικών που διαφοροποιούν την εικόνα σε σύγκριση με προηγούμενες έρευνες ενώ, την ίδια στιγμή, δείχνουν τις δυσοίωνες προοπτικές που επιφυλάσσει η επίπτωση της υγειονομικής κρίσης για την ελληνική οικονομία και συγκεκριμένα για τα νοικοκυριά».

Καθίζηση στα οικονομικά τους είδαν τα νοικοκυριά που στηρίζονται σε έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα, με 27,2% μεσοσταθμική μείωση του οικογενειακού εισοδήματος, έναντι μείωσης 11.5% στο σύνολο των νοικοκυριών. Υψηλό παραμένει το ποσοστό των νοικοκυριών που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας, καθώς 1 στα 4 διαβιούν με εισόδημα ως και 10.000 ευρώ το χρόνο.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο έχει ένα στα τέσσερα νοικοκυριά, και το 17,7% δήλωσε ότι δεν θα μπορέσει να τις εξοφλήσει. Για το λόγο αυτό το ΙΜΕ- ΓΣΕΒΕΕ επισείει την ανάγκη να υιοθετηθούν επαρκή μέτρα διευθέτησης των οφειλών, προσαρμοσμένα στην οικονομική κατάσταση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, για να αποφευχθει περαιτέρω διόγκωση του ιδιωτικού χρέους.

Απαισιόδοξη είναι η εικόνα για το μέλλον, καθώς ένα στα 3 νοικοκυριά  αναμένει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, έναντι μόλις του 13,5% που εκτιμά πως θα βελτιωθεί και του  44,5% που δεν περιμένει κάποια μεταβολή.

Ενα μεγάλο ποσοστό,  άνω του 52% κρίνει ανεπαρκή ή μάλλον ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχει λάβει η κυβέρνηση, με τα ευάλωτα και πολυμελή νοικοκυριά να αξιολογούν περισσότερο αρνητικά την επάρκεια των μέτρων στήριξης. Πιο ριγμένα όλων τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας, καθώς 7 στα 10 κρίνουν ανεπαρκή ή μαλλον ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης (68,5%)

Τέλος, ένα στα δύο νοικοκυριά θεωρούν ότι  ότι η κρίση που πυροδοτήθηκε από την εκδήλωση της πανδημίας θα κρατήσει για δύο ή και περισσότερα χρόνια, γεγονός που επηρεάζει και την καταναλωτική τους συμπεριφορά, καθώς περιορίζουν τις δαπάνες - πλην για τρόφιμα και λογαριασμούς - κρατώντας στάση αναμονής.



πηγη:https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου