Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 30 Νοέ 2023
Η επιστροφή ταλέντων από το εξωτερικό και η... εξαγωγή υπηρεσιών στην Πορτογαλία
Κλίκ για μεγέθυνση








 
Οι τεχνικές εταιρείες αναζητούν απεγνωσμένα σήμερα προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης, μηχανικούς, χειριστές, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ενώ άλλοι μεταφέρουν υπηρεσίες σε χώρες με... χαμηλότερους μισθούς.
Ασυνήθιστος πρόλογος για καθημερινό ρεπορτάζ, αλλά θα το τολμήσω. Οταν το 2014 αποφάσισα να εγκατασταθώ για τα επόμενα πέντε χρόνια στο Βέλγιο, ένα πράγμα ήταν αυτό που με έκανε περισσότερο από όλα να θλίβομαι για την Ελλάδα της κρίσης που αποχωριζόμουν και να ζηλεύω τους Βέλγους: τα μεγάλα κατασκευαστικά και οικοδομικά εργοτάξια. Οι διάσπαρτοι γερανοί των κατασκευαστικών εταιρειών που συμβόλιζαν πόλεις σε κίνηση και κινητικότητα εργατικού δυναμικού.

Οι νέες κατοικίες που αναπαλαιώνονταν ή ανακατασκευάζονταν από άκρη σε άκρη στην πόλη των Βρυξελλών. Την ίδια περίοδο στην Ελλάδα η οικοδομή είχε προ πολλού πεθάνει. Τα κατασκευαστικά έργα σποραδικά, δεν επαρκούσαν για το στοιχειώδες μεροκάματο των οικοδόμων και οι μηχανικοί είχαν αρχίσει ήδη να μεταναστεύουν.

Αυτή η ζήλια, που σαν σαράκι θύμιζε κάθε στιγμή την Ελλάδα της υψηλής ανεργίας και ούτε για μια στιγμή δεν μου επέτρεπε να σκεφτώ ότι όλα, ακόμη και τα χειρότερα, κάποια στιγμή τελειώνουν, αναβίωσε χθες ως μνήμη ακούγοντας τον Αλέκο Μιχαηλίδη, αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο και γενικό τεχνικό διευθυντή της ΤΕΡΝΑ Α.Ε., να μιλά για μια άλλη ανάγκη: την επιστροφή αυτών που έφυγαν. «Η κρίση στην κατασκευή μάς σταμάτησε τα έργα. Το τεχνικό προσωπικό έφυγε σχεδόν στο σύνολό του προς την Ευρώπη. Μας λείπουν οι μηχανικοί, οι χειριστές, οι ηλεκτρολόγοι, οι υδραυλικοί, οι άνθρωποι υψηλής ειδίκευσης, η ψυχή των έργων. Αν δεν τους φέρουμε πίσω θα καταστραφούμε. Σήμερα έχουμε κάθε μήνα ανοιχτές για πρόσληψη 200-250 θέσεις, αλλά από τα 8.500 βιογραφικά που λαμβάνουμε μόνο τα 400-450 είναι κατάλληλα για εργασία».

Ο κ. Μιχαηλίδης ήταν ένας εκ των ομιλητών στην παρουσίαση της πλατφόρμας Rebrain Greece. Ενα διαδικτυακό εργαλείο που ουσιαστικά κάνει σύζευξη προσφοράς εξειδικευμένης εργασίας από το εξωτερικό και την Ελλάδα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Αν και η ανακοίνωση της πλατφόρμας είχε γίνει πανηγυρικά το 2019 από τον τότε υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, ενεργοποιήθηκε μόλις τον Σεπτέμβριο και σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Αδ. Γεωργιάδη, περιλαμβάνει «110 θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης από μεγάλες εταιρείες που ζητούν προσωπικό για αυτές τις θέσεις και ήδη 200 αιτήσεις για να καλυφθούν αυτές οι 110 θέσεις, ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία των συνεντεύξεων και της υπογραφής συμβάσεων και προσλήψεων ανθρώπων».

Πρακτικά η νέα πλατφόρμα με την οποία επιχειρείται να προσελκυστούν Ελληνες του εξωτερικού που αναζητούν σταθερές απαντήσεις και εγγυήσεις καλής ποιότητας ζωής και εργασίας για να επιστρέψουν, αποτελεί μια άλλου τύπου ηλεκτρονική εκδοχή της ΔΥΠΑ (πρ. ΟΑΕΔ) με κατηγοριοποιήσεις θέσεων υψηλής ειδίκευσης σε 268 επαγγέλματα και με προοπτική να αγγίξει τις 27.000 δεξιότητες. Η εγγραφή των ενδιαφερομένων, εργαζομένων ή επιχειρήσεων, διαρκεί σύμφωνα με τον υπεύθυνο της Μονάδας Οικονομικής Ανάλυσης, Δημ. Πανόπουλο, μόλις 100’’, ενώ παρέχει μεγάλη διαλειτουργικότητα, με δυνατότητα προσθήκης οπτικού υλικού αλλά και δημοσιεύσεων.

«Παρ’ όλο που δεν είμαστε σε αμοιβές Ευρώπης, πηγαίνουμε πολύ γρήγορα σε αυτές» προέτρεξε ο κ. Μιχαηλίδης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με υπεραισιόδοξους τόνους για την ελληνική οικονομία και τις παροχές που μπορεί και πρέπει να προσφέρει προς τους εργαζόμενους. Περισσότερο συγκρατημένος αυτή τη φορά ο κ. Γεωργιάδης, δήλωσε ότι δεν είναι υπέρ των «ειδικών κινήτρων για την επανεγκατάσταση των ταλέντων από το εξωτερικό, ώστε να μη δημιουργηθούν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων».

Αλλωστε οι ταχύτητες είναι ήδη πολλές και αυτού του είδους οι εκδηλώσεις, αν δεν θέλουν να λειτουργήσουν ως διαφήμιση ή ως προέκταση της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού για τις συγκεκριμένες εταιρείες που μετείχαν, όπως είναι η Pfizer, η Alpha Bank, η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, η Cisco και η Deloite, δηλαδή εταιρείες-πελάτες, στις περισσότερες εκ των οποίων το υπουργείο Εργασίας έχει αναθέσει έργα έναντι υψηλού τιμήματος, θα έπρεπε να μην αγγίζουν την πραγματικότητα με όρους δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας.

Και η πραγματικότητα έχει και την άλλη όψη για την οποία το υπουργείο Εργασίας δεν θα διοργανώσει ποτέ ημερίδες. Για παράδειγμα η Microsoft, η οποία είχε επενδύσει ήδη από το 2013 για τη δημιουργία 550 θέσεων εργασίας προκειμένου να χτίσει help desk μέσω της Teleperformance, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρει μεγάλο κομμάτι των εργασιών της στην Πορτογαλία με μισθούς χαμηλότερους των ελληνικών. Και το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τους εργαζόμενους, που στην πλειονότητά τους είναι με εξάμηνες συμβάσεις. Γι’ αυτά τα ταλέντα ποιος θα νοιαστεί;

www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου