Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 13 Ιούν 2013

 

Απάντηση του Επιτρόπου σε ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου

 

Οι αργοί ρυθμοί υλοποίησης του Ελληνικού Κτηματολογίου μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ολοκλήρωση του έργου και να υποχρεώσουν σε επιστροφή κονδυλίων που έχει διαθέσει η ΕΕ, παρά την παράταση που έχει δοθεί, αφήνει να εννοηθεί ο Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης J.Hahn απαντώντας σε ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.

 

Στην απάντησή του εκ μέρους της Κομισιόν, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισημαίνει ότι «Κατά την περίοδο 2000-2006, το έργο για την κατάρτιση του Κτηματολογίου χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ με περίπου 80 εκατ. ευρώ. Στο τέλος της προγραμματικής περιόδου, το έργο δεν είχε ολοκληρωθεί… Στο τέλος της περιόδου 2000-2006, ορισμένα στοιχεία του εν λόγω έργου έλειπαν. Συνεπώς, το έργο συμπεριελήφθη στον κατάλογο των «ημιτελών έργων» που θα χρηματοδοτηθούν από εθνικούς πόρους έως τον Μάρτιο του 2013. Ύστερα από απόφαση της Επιτροπής, η εν λόγω προθεσμία παρατάθηκε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013, λόγω έκτακτων οικονομικών συγκυριών. Εάν το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως έως την εν λόγω ημερομηνία, θα εφαρμοστεί δημοσιονομική διόρθωση για το συγχρηματοδοτούμενο μέρος του έργου».

 

Ο Επίτροπος τονίζει επίσης, ότι «Το εν λόγω έργο αφορά κυρίως την ψηφιοποίηση των ενεργών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας στις αστικές περιοχές χωρίς καμία μορφή σύνδεσης μεταξύ της ψηφιοποίησης των ενεργών τίτλων ιδιοκτησίας και της νομικής επικύρωσης των εμπράγματων δικαιωμάτων, η οποία θα χρηματοδοτούνταν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους».

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου, η πρόοδος των εργασιών για την κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου βρίσκεται μόλις σε ποσοστό 17% κάλυψης του συνολικού έργου κτηματογράφησης της χώρας σε περίοδο 17 ετών, πράγμα που συνιστά ρυθμό εκτέλεσής του κάτω του 1% ανά έτος, παρά το γεγονός ότι ένα (1) δισεκατομμύριο ευρώ έχει στο ίδιο διάστημα δαπανηθεί -περίπου κατ’ αναλογία - από τέλη ιδιοκτητών ακινήτων, εγχώριους και κοινοτικούς πόρους.

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε:

"Η ολοκλήρωση του έργου του κτηματολογίου είναι μια από τις πιο σοβαρές υποχρεώσεις της χώρας. Δεν επιτρέπεται να μένει ένα τέτοιο έργο ημιτελές και να επικρέμεται ο κίνδυνος να ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση χρήματα πίσω. Η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας έργο τόσο για τη βιωσιμότητα της οικονομίας όσο και για την περιβαλλοντική προστασία. Όπως επισημαίνει ο Επίτροπος εάν το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως έως την 31 Δεκεμβρίου 2013, θα εφαρμοστεί δημοσιονομική διόρθωση για το συγχρηματοδοτούμενο μέρος του έργου, με απλά λόγια η Κομισιόν μπορεί να ζητήσει πίσω χρήματα. Το συνολικό έργο περιγράφεται ως βασική υποχρέωση της Ελλάδας έναντι των ευρωπαίων εταίρων που πρέπει να τελεσφορήσει μέχρι το 2020. Η κυβέρνηση πρέπει να μας ενημερώσει που βρίσκεται πραγματικά το έργο κι αν θα καταφέρει να ολοκληρώσει τα είκοσι τρία (23) εκκρεμή προγράμματα κτηματογράφησης, όταν για τουλάχιστον δέκα (10) σχετικά προγράμματα δεν έχει υπάρξει προς το παρόν ούτε ανάθεση μελετών για την υλοποίησή τους. Πότε θα γίνει επιτέλους κατορθωτό να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια, η γραφειοκρατία και τα συμφέροντα που κρατούν σε ρελαντί την υπόθεση του Εθνικού Κτηματολογίου;»

 

Αναλυτικά η ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου, η πρόοδος των εργασιών για την κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου βρίσκεται μόλις σε ποσοστό 17% κάλυψης του συνολικού έργου κτηματογράφησης της χώρας σε περίοδο 17 ετών, παρά το γεγονός ότι ένα δισεκατομμύριο ευρώ έχει στο ίδιο διάστημα δαπανηθεί - περίπου κατ’ αναλογία - από τέλη ιδιοκτητών ακινήτων, εγχώριους και κοινοτικούς πόρους. Ειδικότερα, σε δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», της 11ης Ιανουαρίου 2013 [1], γίνεται λόγος για πορεία «ναυαγίου» του έργου, άποψη που βασίζεται σε παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μη ολοκλήρωση οποιουδήποτε από τα είκοσι τρία (23) εκκρεμή προγράμματα κτηματογράφησης, ενώ για τουλάχιστον δέκα (10) σχετικά προγράμματα δεν έχει υπάρξει προς το παρόν ούτε ανάθεση μελετών υλοποίησή τους. Στο ίδιο δημοσίευμα αποκαλύπτεται έγγραφο της Επιτροπής του Απριλίου του 2012 και συγκεκριμένα της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής, στο οποίο απευθύνεται ρητή προειδοποίηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και την εταιρεία Αποκλειστικού Σκοπού «Κτηματολόγιο Α.Ε.», για απαίτηση άμεσης επιστροφής πόρων συγχρηματοδότησης του Κτηματολογίου ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και πιθανής συνολικής διακοπής χρηματοδότησης της Επιτροπής για τα υποστηρικτικά έργα του βασικού έργου αν δεν ολοκληρωθούν οι προγραμματισμένες εργασίες μέχρι τον Μάρτιο του 2013. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και υπογραμμίζοντας ότι η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας έργο τόσο για την ανάπτυξη όσο και για την περιβαλλοντική προστασία, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

 

1. Ισχύουν τα όσα αναφέρονται στην αποκαλυφθείσα από τον ελληνικό τύπο επιστολή της Γενικής Διευθύντριας Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Αν ναι, υπάρχει πράγματι ζήτημα άμεσης διακοπής της χρηματοδότησης των υποστηρικτικών έργων για την υλοποίηση του Κτηματολογίου της Ελλάδας από την πλευρά της Επιτροπής;

2. Πως θεωρεί ότι μπορεί να ξεπεραστεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο και να επιτευχθεί, τελικά, η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου στην Ελλάδα;

3. Υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή ή σκέψη για ενδεχόμενη αλλαγή πολιτικής προκειμένου να παρασχεθεί η απαιτούμενη χρηματοδοτική ενίσχυση στις ελληνικές αρχές για την κατάρτιση του Κτηματολογίου, είτε μέσω του Ευρωπαϊκού Στρατηγικού Σχεδίου Στήριξης είτε μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ή άλλης πηγής;

[1] http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=334804

 

Η Απάντηση του Επιτρόπου J. Hahn εκ μέρους της Κομισιόν

 

Κατά την περίοδο 2000-2006, το έργο για την κατάρτιση του κτηματολογίου χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ με περίπου 80 εκατ. ευρώ. Στο τέλος της προγραμματικής περιόδου, το έργο δεν είχε ολοκληρωθεί. Το εν λόγω έργο αφορά κυρίως την ψηφιοποίηση των ενεργών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας στις αστικές περιοχές χωρίς καμία μορφή σύνδεσης μεταξύ της ψηφιοποίησης των ενεργών τίτλων ιδιοκτησίας και της νομικής επικύρωσης των εμπράγματων δικαιωμάτων, η οποία θα χρηματοδοτούνταν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους. Στο τέλος της περιόδου 2000-2006, ορισμένα στοιχεία του εν λόγω έργου έλειπαν. Συνεπώς, το έργο συμπεριελήφθη στον κατάλογο των «ημιτελών έργων» που θα χρηματοδοτηθούν από εθνικούς πόρους έως τον Μάρτιο του 2013. Ύστερα από απόφαση της Επιτροπής, η εν λόγω προθεσμία παρατάθηκε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013, λόγω έκτακτων οικονομικών συγκυριών. Εάν το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως έως την εν λόγω ημερομηνία, θα εφαρμοστεί δημοσιονομική διόρθωση για το συγχρηματοδοτούμενο μέρος του έργου.

 

Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να ολοκληρώσουν το κτηματολόγιο έως το 2020 στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα. Για τον σκοπό αυτό, σκοπεύουν να προκηρύξουν συμβάσεις παροχής των λοιπών υπηρεσιών έως τον Ιούνιο του 2013. Η συνεργασία των ελληνικών αρχών με εμπειρογνώμονες του κτηματολογίου από άλλα κράτη μέλη, η οποία συντονίζεται από την ομάδα δράσης της Επιτροπής για την Ελλάδα, επικεντρώθηκε κυρίως στον σχεδιασμό και την προκήρυξη συμβάσεων παροχής υπηρεσιών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013. Οι διεθνείς εμπειρογνώμονες παρέχουν στις ελληνικές αρχές την κατάλληλη εμπειρογνωμοσύνη για την έγκαιρη ολοκλήρωση του κτηματολογίου, υπό τον όρο ότι οι ελληνικές αρχές θα διαθέσουν την αναγκαία χρηματοδότηση και θα δημιουργήσουν τις σχετικές νομικές προϋποθέσεις.

 

Η Επιτροπή δεν γνωρίζει κάποια αλλαγή πολιτικής στην υλοποίηση του έργου, ούτε είναι ενήμερη για τη συμμετοχή άλλων πηγών χρηματοδότησης - πέραν της συγχρηματοδότησης της ΕΕ - στην υλοποίηση του προγράμματος.

 

 

 

 

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου