Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 20 Νοέ 2011
«Ομπρέλα οικονομικής ανάπτυξης μέσω της ενέργειας στη Μεσόγειο»
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Ο ΝΙΚΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΤΗΣ ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

 

 

Την ανάγκη ενεργοποίησης των χωρών της Μεσογείου για την προώθηση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη δημιουργία της «Μεσογειακής Ενεργειακής Κοινότητας», επεσήμανε ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. Νίκος Ι. Νικολόπουλος, μετέχοντας, ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου στις εργασίες της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνόδου, στη Νάπολη της Ιταλίας.

 

Ο κ. Νικολόπουλος, αφού αναφέρθηκε στους ενεργειακούς αγωγούς που κατασκευάζονται ή σχεδιάζονται στην Ελλάδα και έχουν ως στόχο να μεταφέρουν φυσικό αέριο στις χώρες της Ευρώπης, ανέφερε πως την τριετία 2005-2007 ήρθε στο προσκήνιο η προοπτική δημιουργίας μιας «Μεσογειακής Ενεργειακής Κοινότητας».

 

Το σχέδιο αυτό, ωστόσο, περιέπεσε σε στασιμότητα, καθώς, χωρίς η Ε.Ε. να είναι αρνητική, εντούτοις έδωσε προτεραιότητα στην επέκταση της υπάρχουσας «Ενεργειακής Κοινότητας» κυρίως προς την ανατολή και τις περιοχές της Μολδαβίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας, της Γεωργίας και του Αζερμπαϊτζάν.

 

Ο Αχαιός πολιτικός παρατήρησε τη σημασία που θα έχει για τις χώρες της Μεσογείου, αλλά και της Ε.Ε. η ανάπτυξη της «Μεσογειακής Ενεργειακής Κοινότητας» και ειδικά η προώθηση του αποκαλούμενου «μεσογειακού σχεδίου ηλιακής ενέργειας», καθώς σύμφωνα με όλες τις μελέτες, η εκτεταμένη ηλιοφάνεια στις χώρες της μεσογειακής λεκάνης μπορεί να δημιουργήσει υποδομές που θα καλύψουν τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης για τα επόμενα 20 και πλέον χρόνια

 

Παράλληλα, κάτι τέτοιο θα ωθούσε οικονομικά τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου αλλά και τις άλλες χώρες της Μεσογείου, θα εξασφάλιζε εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα λειτουργούσε ως βάση για την ανάπτυξη και πολλών άλλων τεχνολογικών εφαρμογών.

 

«Η εφαρμογή του Μεσογειακού Σχεδίου Ηλιακής Ενέργειας έως το 2020 απαιτεί την ύπαρξη συγκεκριμένων συνθηκών και θεσμικού πλαισίου στις χώρες εταίρους. Αυτές αφορούν το νομοθετικό πλαίσιο, επαρκείς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, μεταφορά τεχνολογίας και ανάπτυξη βιομηχανικού δυναμικού και υποδομών σε τοπικό επίπεδο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολόπουλος, ζητώντας από τους εκπροσώπους των χωρών που εκπροσωπούνται στην ΕΜΚΣ να εργαστούν προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης της «Μεσογειακής Ενεργειακής Κοινότητας».

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου