Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 09 Δεκ 2021
Έτσι δε θα χάσετε τα χρήματά σας από το «Εξοικονομώ»
Κλίκ για μεγέθυνση





Τα πιο συχνά λάθη που μπορεί να καθυστερήσουν την πληρωμή σας και όλα όσα πρέπει να προσέξετε όταν καταθέτετε την αίτησή σας.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη του νέου κύκλου του προγράμματος «Εξοικονομώ», το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει στις 13 Δεκεμβρίου και να κρατήσει μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.

Όπως έχει γίνει γνωστό, το ενδιαφέρον των υποψηφίων συμμετεχόντων είναι αυξημένο, πολλά όμως είναι τα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν και να εμποδίσουν την επιτυχημένη ολοκλήρωση της διαδικασίας και την πληρωμή.

Μάλιστα, όπως ξεκαθάρισε ο Άδωνις Γεωργιάδης καμία αίτηση δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί αν δεν γίνουν όλα σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι ούτε ευρώ δε θα μεταφερθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι να κατατεθεί σωστά η αίτηση.

Συγκεκριμένα, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι η καθυστέρηση που σημειώνεται στην αποπληρωμή των αιτήσεων για το 2020 οφείλεται στα λάθη που παρατηρούνται σε αυτές.

 

«Δεν θα πληρώνεται καμία αίτηση εάν δεν είναι απολύτως ορθή βάσει του κανονισμού. Αυτοί που κάνουν τις αιτήσεις, να τις κάνουν σωστά» είπε ο  Άδωνις Γεωργιάδης, επικρίνοντας την προηγούμενη κυβέρνηση ότι «τους μάθατε να τις κάνουν πλημμελώς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληρωμές που γίνονταν από ΣΥΡΙΖΑ στο προηγούμενο πρόγραμμα Εξοικονομώ γίνονταν με πολλά λάθη, με αποτέλεσμα η αρμόδια υπηρεσία να επιβάλει πρόστιμο 7 εκατ. ευρώ στην Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Τα πιο συχνά λάθη

 

Έξι είναι τα βασικά λάθη στις αιτήσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» τα οποία προκαλούν σημαντικές καθυστερήσεις στην εκταμίευση των επιδοτήσεων προς τους ιδιοκτήτες που εντάσσονται στο πρόγραμμα.

Οι συχνότερες παραλείψεις που διαπιστώνονται κατά την αξιολόγηση είναι οι εξής:

Στο 50% των αιτήσεων δεν γίνεται ταυτοποίηση του ακινήτου, κυρίως των τετραγωνικών μέτρων, βάσει των δηλωθέντων στοιχείων στο πληροφοριακό σύστημα (τετραγωνικά μέτρα, διεύθυνση, όροφος, ΤΚ) και της αναρτημένης οικοδομικής άδειας.

Στο 40% των αιτήσεων, το Έντυπο Καταγραφής Παρεμβάσεων Ολοκλήρωσης δεν είναι σωστά συμπληρωμένο και τα στοιχεία που αναγράφονται σε αυτό δεν αντιστοιχούν με τα στοιχεία των τιμολογίων και των παρεμβάσεων που έχουν δηλωθεί στο πληροφοριακό σύστημα.

Στο 30% των αιτήσεων, τα στοιχεία που αναγράφονται στις Υπεύθυνες Δηλώσεις Αναδόχων/Προμηθευτών δεν συμπίπτουν με αυτά που έχουν δηλωθεί στο πληροφοριακό σύστημα.

Στο 30% των αιτήσεων δεν αναγράφεται η απαιτούμενη ένδειξη (επί πιστώσει) του τρόπου πληρωμής των τιμολογίων των παρεμβάσεων καθώς και των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών Συμβούλου και Μελετητή, σύμφωνα με οριζόμενα στον Οδηγό Εφαρμογής.

Στο 20% των αιτήσεων, υπάρχει απόκλιση μεταξύ των στοιχείων που έχουν δηλωθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα με τα στοιχεία των ψηφιοποιημένων τιμολογίων που έχουν αναρτηθεί.

Στο 20% των αιτήσεων, οι Σύμβουλοι Έργου αιτούνται την πληρωμή μη επιλέξιμης μελέτης από το Πρόγραμμα.

«Είναι φανερό πως η συμμόρφωση με τα ζητούμενα εξαρχής, θα είχε καταλυτική επίδραση στην πορεία των αξιολογήσεων και κατ’ επέκταση των εκταμιεύσεων των κινήτρων του Προγράμματος», αναφέρει η Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Τι λένε οι «ειδικοί»

Τo Emea.gr επικοινώνησε με μία από τις εταιρείες που αναλαμβάνουν να προετοιμάσουν τις αιτήσεις των υποψηφίων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ».

Όπως μας επιβεβαίωσαν, το ενδιαφέρον των πολιτών είναι ιδιαιτέρως αυξημένο, ενώ ειδικά την τελευταία εβδομάδα δεν σταματάει να χτυπάει το τηλέφωνό τους, από πολίτες που θέλουν να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους ενόψει της έναρξης της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κι οι ίδιοι μας επιβεβαίωσαν πως σε πολλές περιπτώσεις τα στοιχεία τα οποία λαμβάνουν είναι είτε ελλιπή, είτε λανθασμένα, με αποτέλεσμα να καθυστερούν να ολοκληρώσουν τον φάκελο του υποψηφίου.

Πάντως, όπως μας επισήμαναν, τα λάθη αυτά οφείλονται κυρίως στην άγνοια των πολιτών και όχι στη διάθεσή τους να παραποιήσουν τα στοιχεία. Γι’ αυτό άλλωστε και οι συγκεκριμένες εταιρείες είναι τόσο δημοφιλείς, αφού, επί της ουσίας, αναλαμβάνουν την καθοδήγηση των ενδιαφερόμενων.
πηγη: https://emea.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου