Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 14 Νοέ 2014

 

Στη λογιστική / διαχειριστική λογική που υπάρχει στον προϋπολογισμό 2015, και δεν μπορεί να απαντήσει στα κρίσιμα ζητήματα που η περιφέρεια έχει να αντιμετωπίσει για το συμφέρον των πολιτών, άσκησε κριτική η Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας κατά τη σημερινή συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο, καταψηφίζοντας την εισήγηση.

«Διεκδικητική περιφέρεια σημαίνει, κατ’ αρχήν, ότι έχουμε άποψη ως περιφερειακό συμβούλιο ανεξάρτητα από τις παρατηρήσεις του Παρατηρητηρίου, ότι έχουμε κωδικούς για τους κοινωνικούς και αναπτυξιακούς τομείς, ότι διεκδικούμε να ορίζουμε εμείς πού θα πάνε τα χρήματα της περιφέρειάς μας, τα οποία είναι πετσοκομμένα στο επίπεδο του προϋπολογισμού της νομαρχίας Αχαΐας, για τρεις νομούς πλέον» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της παράταξης Βασίλης Χατζηλάμπρου.

Παράλληλα, ο ειδικός αγορητής της Αντίστασης Πολιτών Κώστας Γαβριηλίδης και ο περιφερειακός σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας Γιάννης Κολοβός ανέπτυξαν στις τοποθετήσεις τους την αντίληψη της παράταξης αλλά και τα σημεία κριτικής. Συγκεκριμένα:

1. Ο προϋπολογισμός του 2015 που καταθέτει η Περιφερειακή Αρχή ακολουθεί την «αναπτυξιακή» πολιτική των προηγούμενων τεσσάρων ετών. Το μεγαλύτερο μερίδιο των Επενδυτικών Δαπανών της Περιφέρειας αφορά και πάλι έργα εντάσεως κεφαλαίου, σε αντίθεση με το μερίδιο των επενδυτικών δαπανών για εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά που σε συνδυασμό με τα αντιπλημμυρικά έργα θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν τον πρωτογενή τομέα της περιοχής.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από περιφέρεια με το 5ο χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας (13,6% στο τέλος του 2010), σήμερα να κατέχει τη θλιβερή πρωτιά της περιφέρειας με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας από τις 13 Περιφέρειες της χώρας (29,9% στο 2ο τρίμηνο του 2014).

2. Για μια ακόμα φορά ο προϋπολογισμός 2015 είναι ελλειμματικός, με αποτέλεσμα η Περιφέρεια να καλύπτει το έλλειμμα με ταμειακά υπόλοιπα προηγούμενων ετών. Η Αντίσταση Πολιτών υποστηρίζει πως μέρος των δαπανών των παραπάνω κωδικών θα μπορούσε να διατεθεί για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και όχι σε εκδηλώσεις ιδιωτικής πρωτοβουλίας (βλ. αγώνες καρτ κ.λπ.). Δηλαδή: Παροχή υπηρεσιών υγείας σε ανασφάλιστους πολίτες και παιδιά, δράσεις στέγασης και επανένταξης αστέγων, ενίσχυση προγραμμάτων σίτισης, δομών αλληλεγγύης, επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος και νερού σε περιπτώσεις που έχουν κοπεί λόγω ένδειας, προγράμματα στήριξης κακοποιημένων γυναικών και παιδιών, δράσεις για την προστασία και πρόληψη από τα ναρκωτικά κ.ά.

3. Παρουσιάστηκε ένας προϋπολογισμός όπου τα ζητήματα κοινωνικής αλληλεγγύης, ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παραπέμπονται, θα σχεδιαστούν και θα παρουσιαστούν στο απώτερο μέλλον σαν να μη διοικούσε η ίδια περιφερειακή αρχή, κατέληξε ο Κ. Γαβριηλίδης.

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου