Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 27 Ιούλ 2022
Οι μαγικοί αριθμοί μιας «εθελοντικής συνεισφοράς»
Κλίκ για μεγέθυνση

27.07.2022, 11:45

 

 
 

Τελικά ποια είναι η εθελοντική συνεισφορά των Ελλήνων εφοπλιστών στα δημοσιονομικά έσοδα; Θα υπάρξει νέο συνυποσχετικό οικειοθελούς συμβολής και τι θα προβλέπει; Και από το 2013 που υπογράφτηκε το πρώτο συνυποσχετικό μέχρι σήμερα τι ακριβώς έχει συμβεί και πόσα έχουν εισφέρει στα κρατικά έσοδα;

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα τις τελευταίες ημέρες που μιλούν για «αύξηση της εθελοντικής συνεισφοράς» των Ελλήνων εφοπλιστών στα ταμεία του κράτους. Ολα είναι βασισμένα σε πληροφορίες, καθώς -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- καμία επίσημη ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα δεν υπήρξε ούτε από την πλευρά της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) αλλά ούτε και από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο (Οικονομικών). Τα δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΕΕΕ δόθηκε εξουσιοδότηση στην πρόεδρό της, Μελίνα Τραυλού, προκειμένου να συνυπογράψει με τον πρωθυπουργό νέο συνυποσχετικό, το οποίο θα προβλέπει αύξηση της οικειοθελούς συνεισφοράς από τα 40 εκατ. ευρώ στα 60 εκατ. ευρώ ετησίως, αλλά μείωση της φορολόγησης των μερισμάτων από τα κέρδη των ναυτιλιακών εταιρειών από το 5% στο 10% που ίσχυε από το 2019.

Η μοναδική επίσημη αναφορά που έχει γίνει για το θέμα ήταν πριν από μερικές μέρες, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, όταν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Propeller Club Port of Piraeus δήλωσε: «Κρίσιμης σπουδαιότητας κατά την αξιολόγηση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών είναι η ομόθυμη και ομόφωνη συμμετοχή της εφοπλιστικής κοινότητας στην οικειοθελή συνεισφορά χωρίς να παραγνωρίζεται και η σημασία που έχει για τα δημόσια έσοδα η αύξηση του ποσού μέσω του νέου συνυποσχετικού».

Και κάπως έτσι ξεκινούν τα μπερδέματα, τα οποία όμως κανένας από τους ενδιαφερόμενους δεν φροντίζει να ξεμπερδευτούν, προκειμένου να μην υπάρχουν ερωτήματα και προβληματισμοί. Και μπορεί πράγματι, τα γεγονότα να είναι απλά και ξεκάθαρα, ωστόσο πώς θα τα πληροφορηθούμε αυτά, όταν δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση; Αναδημοσιεύοντας πληροφορίες ή διαρροές;

Τελικά ποιο είναι το ακριβές ποσόν που προσφέρουν εθελοντικά οι εφοπλιστές στα δημοσιονομικά έσοδα του κράτους; Πώς ξαφνικά αυτό έγινε 40 εκατ. ευρώ ετησίως, το οποίο πρόκειται μάλιστα να αυξηθεί και στα 60 εκατ. ευρώ; Μέχρι σήμερα άλλη εικόνα υπήρχε. Ας θυμηθούμε τι έχει προηγηθεί, καθώς τα στοιχεία που γνωρίζουμε δεν συνάδουν με τις νέες πληροφορίες.

Τον Ιούλιο του 2013, ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υπέγραψε με τον τέως πρόεδρο της ΕΕΕ Θόδωρο Βενιάμη το πρώτο Συνυποσχετικό οικειοθελούς προσφοράς προς το ελληνικό Δημόσιο μεταξύ των εφοπλιστών και της πολιτείας, παρουσία των υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας εκείνη την περίοδο, Γ. Στουρνάρα και Μ. Βαρβιτσιώτη. Οπως είχε γίνει γνωστό μετά την υπογραφή, οι πλοιοκτήτες θα πλήρωναν εθελοντικά 75 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Η εθελοντική εισφορά τους έληξε το 2017 και παρατάθηκε για ένα χρόνο το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τον Φεβρουάριο του 2019 ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε νέο συνυποσχετικό με τον Θ. Βενιάμη, παρουσία των υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας εκείνη την εποχή Ευκλ. Τσακαλώτου και Φώτη Κουβέλη. Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αναφερόταν ότι με το νέο συνυποσχετικό μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και της ναυτιλιακής κοινότητας, καθίσταται μόνιμη η καταβολή ποσού που αντιστοιχεί στο 10% των εισαγόμενων μερισμάτων των μελών της ΕΕΕ, ενώ με βάση το ύψος των δηλωθέντων μερισμάτων των τελευταίων ετών, το ποσόν που θα εισρέει στα δημόσια ταμεία θα είναι κατ’ ελάχιστον 75 εκατ. ευρώ ετησίως.

Εν τέλει πόσα χρήματα έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα από το 2013 στα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου οι Ελληνες πλοιοκτήτες; Εισέπραξε το ελληνικό Δημόσιο το ποσόν που είχε συμφωνηθεί; Τι προβλέπει το νέο συνυποσχετικό; Γνωρίζει κάποιος; Και εάν το γνωρίζει, μήπως πρέπει να το μάθει και ο ελληνικός λαός;

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου