Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 11 Δεκ 2023
Βόμβα για μισθούς και απασχόληση το νέο φορολογικό
Κλίκ για μεγέθυνση

Η σύνδεση μισθών με τη φορολογία της επιχείρησης οδηγεί σε δραματική αύξηση του τεκμαρτού εισοδήματος ακόμα και κατά 50%. Δραστική μείωση μισθών και απολύσεις προβλέπει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων λόγω της υπερ φορολόγησης των επιχειρήσεων

Το φορολογικό νομοσχέδιο δεν πλήττει μόνο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και τους επιστήμονες, επιβάλλοντας έναν οριζόντιο κεφαλικό φόρο που θα οδηγήσει σε χιλιάδες νέα λουκέτα. Αναδεικνύεται επίσης σε έναν μηχανισμό διαρκούς συμπίεσης των μισθών των εργαζομένων που απασχολούνται στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, προκαλώντας ταυτόχρονα μια σειρά από παρενέργειες που θεωρείται μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση της απασχόλησης, απολύσεις και αύξηση της ανεργίας.

Κι αυτό καθώς η σύνδεση των μισθών με το τεκμαρτό ποσό φορολόγησης μιας ατομικής επιχείρησης δεν περιορίζεται απαραίτητα στη σύνδεση με τον μεικτό κατώτατο μισθό αλλά και με τους τυχόν υψηλότερους μισθούς αμοιβής των εργαζομένων και γενικότερα με το κόστος εργασίας.

Αυτό που είχε μείνει αθέατο κατά τη διάρκεια της συζήτησης για μεγάλο διάστημα είναι τα όσα προβλέπει το άρθρο 15 του φορολογικού νομοσχεδίου και η σύνδεσή του με το μισθολογικό μέρος. Συγκεκριμένα, αν μια μικρομεσαία επιχείρηση απασχολεί έστω και έναν εργαζόμενο με μισθό πάνω από τον κατώτατο, τότε αυτομάτως η δεδομένη υπερφορολόγηση εκτοξεύεται σε άλλα επίπεδα, καθώς το τεκμαρτό εισόδημα που θα κληθεί να πληρώσει ξεφεύγει από το οριζόντιο χαράτσι των 10.920 και αυξάνεται ακόμα και κατά 50%. Όπως είναι φυσικό, η ακόμα μεγαλύτερη φορολόγηση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων που δίνουν υψηλότερους μισθούς στους εργαζόμενους θα οδηγήσει μοιραία σε μειώσεις μισθών και σε μια σειρά άλλων πιο βλαπτικών μέτρων κατά των εργαζομένων.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το άρθρο 15 του νομοσχεδίου, που συνδέει τη φορολογία των επιχειρήσεων με τους μισθούς των εργαζομένων και εν γένει με το μισθολογικό κόστος προκειμένου να καθορίσει το τεκμαρτό ελάχιστο ετήσιο εισόδημα από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, αποδεικνύεται εγκληματικό για τη μισθωτή εργασία, καθώς προβλέπει συνδυαστικά τα εξής:

α. Για όσες ατομικές επιχειρήσεις αμείβουν τους εργαζόμενους με τον κατώτατο μισθό ως τεκμαρτό εισόδημα θεωρείται ο ετήσιος μεικτός κατώτατος μισθός (10.920 ευρώ) προσαυξανόμενος κατά 10% (920 ευρώ) για κάθε τριετία λειτουργίας.

β. Αν μια επιχείρηση αμείβει έστω και έναν εργαζόμενο πάνω από τον κατώτατο μισθό, τότε το τεκμαρτό εισόδημα καθορίζεται από τις μεικτές αποδοχές του υψηλότερα αμειβόμενου εργαζόμενου.

Για παράδειγμα, αν σε μια επιχείρηση ο υψηλότερα αμειβόμενος εργαζόμενος λαμβάνει τον μήνα 1.100 ευρώ x 14 μισθούς=15.400 ευρώ, τότε αμέσως το φορολογητέο εισόδημα αυξάνεται στα 15.400 ευρώ και πάνω σ’ αυτό προστίθεται το 10% του συνολικού εργοδοτικού κόστους (εργοδοτικές εισφορές) όχι για τον εργαζόμενο του παραδείγματος, αλλά για το σύνολο των εργαζομένων. Και βεβαίως σε όλα τα παραπάνω προστίθεται και η φορολογική προσαύξηση 5% εφόσον ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης υπερβαίνει τον μέσο κύκλο εργασιών του κλάδου (ΚΑΔ).

Στις βλαπτικές συνέπειες που θα υπάρξουν για τους μισθούς των εργαζομένων αναφέρθηκε κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Παππάς επισημαίνοντας: «Δεν είναι ότι απλώς φέρνετε την άδικη και οριζόντια φορολόγηση. Είναι ότι τη συνδέετε και με τον κατώτατο μισθό. Γιατί; Γιατί θέλετε να μετατρέψετε τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες σε μοχλούς συμπίεσης των μισθών».

Με αυτά τα δεδομένα γίνεται φανερό ότι αφενός η φορολογία των μικρομεσαίων εκτινάσσεται σε τέτοιο βαθμό και ανάλογα με τη μισθολογική πολιτική της, αφετέρου οι επιχειρήσεις, προσπαθώντας να ξεφύγουν από την υπερφορολόγηση, θα επιχειρήσουν να μειώσουν τους μισθούς των υψηλότερα αμοιβόμενων εργαζομένων ή, ακόμα χειρότερα, θα προχωρήσουν σε απολύσεις ή σε άτυπες μορφές εργασίας. Και βέβαια στις μικρές επιχειρήσεις έως 9 άτομα το φορολογικό νομοσχέδιο ουσιαστικά απαγορεύει τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που χορηγούν κατά κανόνα αυξήσεις πάνω από τα επίπεδα του κατώτατου μισθού.

21:25 | 10.12.2023

 

πηγή: Εφημερίδα Η ΑΥΓΗ της Κυριακής


από: https://left.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου