Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 28 Δεκ 2021
Πιέσεις για επιδοτήσεις στον κλάδο της εστίασης
Κλίκ για μεγέθυνση






Τα μέτρα με το κλείσιμο των καταστημάτων διασκέδασης στις 24.00 τίθενται σε ισχύ μετά τις γιορτές, από τις 3 έως τις 16 Ιανουαρίου και με δυνατότητα επέκτασης εφόσον η υγειονομική κρίση συνεχίσει να επελαύνει

EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ






28.12.2021, 13:39
 
Το οικονομικό επιτελείο επανασχεδιάζει τα αναχώματα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και την αναχαίτιση της ενεργειακής ακρίβειας, ανεβάζοντας την ένταση των δημοσιονομικών πιέσεων στον προϋπολογισμό.

Σενάρια για νέες κρατικές επιδοτήσεις με επίκεντρο τις επιχειρήσεις από τον κλάδο της εστίασης πυροδοτούν τα περιοριστικά μέτρα στο ωράριο λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά τη ραγδαία εξάπλωση της «σκοτεινής» μετάλλαξης Ομικρον. Τα μέτρα με το κλείσιμο των καταστημάτων διασκέδασης στις 24.00 τίθενται σε ισχύ μετά τις γιορτές, από τις 3 έως τις 16 Ιανουαρίου και με δυνατότητα επέκτασης εφόσον η υγειονομική κρίση συνεχίσει να επελαύνει.

Σε αυτή τη φάση αποκλείεται η επαναφορά της οριζόντιας καραντίνας στην οικονομία, παρά τον φόβο των μολύνσεων που επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία περιορίζοντας την κινητικότητα των καταναλωτών και το ύψος των αγορών τους.

Οι εξελίξεις με το παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού έχουν ανεβάσει στο κόκκινο το επίπεδο συναγερμού στο οικονομικό επιτελείο καθώς θα πρέπει να επανασχεδιάσει τα αναχώματα, πέρα από τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται για την αναχαίτιση της ενεργειακής ακρίβειας.

Ολα αυτά όμως ανεβάζουν την ένταση των δημοσιονομικών πιέσεων στον προϋπολογισμό ενώ, αν απαιτηθούν πρόσθετες ενέσεις ρευστότητας για τις επιχειρήσεις που πλήττονται, αυτές θα έρθουν από το μαξιλάρι των 39-40 δισ. ευρώ.

Ανεμβολίαστοι

Την ίδια ώρα «θολώνουν» οι εκτιμήσεις για την αναπτυξιακή τροχιά της οικονομίας, αφού σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς τα νέα περιοριστικά μέτρα στη διασκέδαση έρχονται να προστεθούν στο αυστηρό πλέγμα των περιορισμών για τους ανεμβολίαστους, που θα μειώσουν περαιτέρω την πελατειακή βάση των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου και της εστίασης επιφέροντας πλήγμα στον τζίρο τους με αρνητικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ.

Για το 2022 τα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας έχουν μειωθεί δραστικά στα 2,9 δισ. ευρώ από 16,8 δισ. ευρώ φέτος, ωστόσο αρμόδιες πηγές ανοίγουν παράθυρο για ευρύτερο πακέτο παρεμβάσεων, καθώς η εμπειρία δείχνει ότι η καμπύλη της πανδημίας είναι απρόβλεπτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο στον προϋπολογισμό όσο και στις εκθέσεις και αναλύσεις για την πορεία της οικονομίας επισημαίνεται ότι η πανδημία αποτελεί αστάθμητη απειλή για τα δημόσια οικονομικά και την ανάπτυξη όπου για φέτος ο πήχης έχει τοποθετηθεί στο 4,5%.

Φορολογικά έσοδα

Για την ώρα ο προϋπολογισμός κινείται στο ενδεκάμηνο με τα ταμεία γεμάτα από φορολογικά έσοδα λόγω του κύματος των ανατιμήσεων στα ενεργειακά προϊόντα. Ειδικότερα τον Νοέμβριο τα έσοδα ανήλθαν σε 4,351 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 620 εκατ. ευρώ ή 16,6% έναντι του μηνιαίου στόχου. Τη μεγάλη διαφορά έκαναν οι εισπράξεις ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και στα παράγωγα αυτών που σημείωσαν αύξηση κατά 31 εκατ. ευρώ, αλλά και των λοιπών προϊόντων και υπηρεσιών κατά 139 εκατ. ευρώ.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το πρωτογενές έλλειμμα στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021 διαμορφώθηκε σε 7,882 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 8,973 δισ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 13,747 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2020. Τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 52,746 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 408 εκατ. ευρώ ή κατά 0,8% έναντι του στόχου. Τα έσοδα από φόρους ανέβηκαν στα 42,932 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 784 εκατ. ευρώ ή κατά 1,9% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού.

Υπό αξιολόγηση το καθεστώς έκδοσης φορολογικής ενημερότητας

«Σφυγμομέτρηση» στην κοινή γνώμη για το ισχύον καθεστώς στην έκδοση φορολογικής ενημερότητας με αναλυτικό ερωτηματολόγιο ξεκίνησε η ΑΑΔΕ προκειμένου να εντοπίσει τις δυσχέρειες και τα προβλήματα και να προχωρήσει στην αναμόρφωση και την απλούστευση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου. Η ΑΑΔΕ ζητά από τους πολίτες, τους κοινωνικούς εταίρους και τους θεσμικούς φορείς να καταγράψουν τις εμπειρίες αλλά και τις προτάσεις τους για τη βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου της φορολογικής ενημερότητας ενώ επιχειρεί να «ανιχνεύσει» τον βαθμό πληροφόρησης και ενημέρωσης των φορολογουμένων για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Με βάση τις απαντήσεις θα αξιολογήσει το σημερινό σύστημα και θα προβεί σε διορθωτικές κινήσεις.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου