Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 16 Οκτ 2012

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε στη συνεδρίαση και ψηφοφορία στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 

Τα μέλη της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκριναν σήμερα την Ενδιάμεση έκθεσή της που αποσκοπεί στη θετική έκβαση της διαδικασίας έγκρισης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020 και έθεσαν κόκκινες γραμμές στις επικείμενες διαπραγματεύσεις.

Οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο χαιρέτισαν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας – ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε εκ μέρους των Πράσινων στη συγκεκριμένη συνεδρίαση και ψηφοφορία της Επιτροπής Προϋπολογισμού - καθώς οι ευρωβουλευτές με την ψήφο τους έθεσαν προτεραιότητες που θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη από τις κυβερνήσεις των Κρατών-Μελών στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την περίοδο 2014-2020. To θέμα του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-202 αποτελεί θέμα σημαντικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου, Κομισιόν και Κρατών – Μελών με δεδομένο ότι το Ευρωκοινοβούλιο ζητάει αύξηση του προϋπολογισμού, με την εισαγωγή εργαλείων για ίδιους πόρους, ενώ αρκετά κράτη μέλη ζητάνε μείωσή του, με ακραία περίπτωση τη Βρετανία που ζητάει μείωση κατά 25%. Για πρώτη φορά στο έγγραφο της Κυπριακής προεδρίας της ΕΕ (για το Β’ εξάμηνο 2012) εμφανίζεται θέση για μείωση του κοινοτικού προϋπολογισμού στα συμπεράσματα των μέχρι τώρα διαβουλεύσεων.

Με την ψήφο τους οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου στηρίζουν μεταξύ άλλων την υιοθέτηση ενός διαφανούς και δικαιότερου συστήματος χρηματοδότησης του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ίδιους πόρους (ως τμήμα των εσόδων από την εισαγωγή νέου φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές), ενώ αντιτίθενται στη δημιουργία διακριτού προϋπολογισμού για τις χώρες της Ευρωζώνης καθώς οποιαδήποτε πρωτοβουλία λαμβάνεται προς την αντιμετώπιση της κρίσης δεν θα πρέπει να αποδυναμώνει τις δημοκρατικές λειτουργίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικά ο Νίκος Χρυσόγελος, δήλωσε: «Ο προϋπολογισμός της Ένωσης θα πρέπει να αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρώπη. Χρειάζεται αύξηση κι όχι μείωση του προϋπολογισμού, και για να είναι εφικτό κάτι τέτοιο χωρίς να επιβαρυνθούν και άλλο τα κράτη – μέλη απαιτούνται ίδιοι πόροι της ΕΕ. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το 2008 δεν έχουν επιφέρει τον τερματισμό της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ένας επαρκής και δομημένος προϋπολογισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενισχύσει τις εθνικές προσπάθειες για να ξεπεραστεί η κρίση και να αυξηθεί η απασχόληση. Προκειμένου να επιτευχθεί αποτελεσματικότητα των δημοσίων επενδύσεων απαιτείται να επενδύσουμε περισσότερα χρήματα στην έρευνα, την εκπαίδευση, τις πράσινες τεχνολογίες, τη βιώσιμη ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα, την καινοτομία».

_______________

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου