Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 20 Ιούν 2020
Δυσοίωνες προοπτικές: Σε μνημόνιο οδηγείται η χώρα για τα 32 δις
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Δημοσιονομικές προσαρμογές και όρους ζητούν οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά για την εκταμίευση της βοήθειας αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού. Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 19 Ιουνίου θα πρέπει να εγκριθεί η πρόταση της Κομισιόν για το «πακέτο ανάπτυξης»

 
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στις Βρυξέλλες, Σαράντης Μιχαλόπουλος, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές μπορεί να είναι και δημοσιονομικές προσαρμογές, όπως περικοπές προϋπολογισμών ή αυξήσεις φόρων. 

Απέναντι στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου βρίσκονται οι χώρες του Βορρά που ζητούν αυστηρούς όρους για τη διάθεση κάθε βοήθειας. Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία και η Εσθονία πιέζουν προκειμένου να εφαρμοστεί ένα «ελαφρύ» μνημόνιο. 

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας διέψευσε το ενδεχόμενο μνημονίου, λέγοντας πως «δεν υπάρχουν μνημόνια στο δρόμο του Ταμείου Ανάκαμψης». Όπως πρόσθεσε ο κ. Πέτσας, η Ελλάδα θα λάβει σημαντικό ποσό μέσω χρηματοδοτήσεων. 

Ο Αλέξης  Χαρίτσης, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρο τοπίο τονίζοντας πως οι οικονομικές ενισχύσεις θα είναι θετικές για την οικονομία "υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι η αναγκαία ενίσχυση δεν θα συνοδεύεται από σκληρή επιτροπεία και «αιρεσιμότητες» που παραπέμπουν στις πιο σκοτεινές μνημονιακές περιόδους". Παρατήρησε ότι οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "ξυπνούν μνήμες για τη χώρα μας που πιστεύαμε ότι έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας".

Ντομπρόφσκις: Η τρόικα δεν επιστρέφει

«Η τρόικα δεν επιστρέφει», δηλώνει ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις αναφερόμενος στο σχεδιαζόμενο «ταμείο ανασυγκρότησης» για τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού και επισημαίνει ότι τα κράτη - μέλη θα καταρτίζουν μόνα τους τα σχέδια ανάπτυξης και βιωσιμότητας και θα προτείνουν τα βήματα για την εφαρμογή τους. Η Επιτροπή θα ελέγχει, εξηγεί, εάν τα σχέδια συνάδουν με τις προτεραιότητες της ΕΕ.

«Η ιδέα είναι να χρηματοδοτηθούν στα κράτη-μέλη οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τα δικά τους σχέδια ανάπτυξης και βιωσιμότητας.

Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό της αποπληρωμής των πιστώσεων που θα λάβει η ΕΕ από το 2028 και όχι νωρίτερα, όπως ζητά λ.χ. η Γερμανία, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρινίζει ότι το σκεπτικό της Επιτροπής είναι ότι «ο επερχόμενος πολυετής προϋπολογισμός θα προχωρήσει με πλήρη ισχύ στην ανοικοδόμηση μετά την κρίση και μετά θα επικεντρωθούμε στην αποπληρωμή», τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν δύο δυνατότητες ως προς αυτό: «Αφενός να αυξηθεί η συνεισφορά των κρατών-μελών στον πολυετή προϋπολογισμό από το 2028, αφετέρου μπορούμε να εισαγάγουμε νέους δικούς μας πόρους για την ΕΕ, όπως π.χ. μία εισφορά για μη ανακυκλωμένο πλαστικό, φόρο για τα όρια εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ή ψηφιακό φόρο.

21:33 | 19.06.2020
πηγη:https://left.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου