Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 21 Μάρ 2019
Θετικά σινιάλα στο Χρηματιστήριο
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Σταθεροποιητική κίνηση στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Με ούριο άνεμο από τις διεθνείς αγορές η συνεδρίαση, με τον τραπεζικό κλάδο πάνω από τις κρίσιμες 550 μονάδες. Τα νέα «στοιχήματα», τα ρίσκα και οι προϋποθέσεις μόχλευσης. Σε ποια mid caps καταγράφεται κινητικότητα.

 

Οσο η Wall Street διατηρεί την ανοδική τάση, τόσο οι long όπου γης εξακολουθούν να παίζουν τα... ρέστα τους. Ακόμη και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που το τελευταίο διάστημα δοκιμάζονται και από τις εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά και τη νέα ήττα Μέι και τη νέα κρίσιμη ψηφοφορία σήμερα για την παράταση του Αρθρου 50.

Σε υψηλό 4 μηνών ο S&P 500, με τον δείκτη πάνω από τις 2.800 μονάδες και τη Νέα Υόρκη να αποδεικνύει -για πολλοστή φορά- γιατί δικαιολογημένα είναι η «αγορά των αγορών». Ισχυρές δυνάμεις στη χθεσινή συνεδρίαση, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σήμερα-αύριο Παρασκευή, ημέρα για το πρώτο triple witching του 2019.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο ΧΑ, επιχειρήθηκε μία έξυπνη πλαγιοανοδική διαδρομή, με μεθοδικές κινήσεις σε συγκεκριμένα blue chips, ενόσω στο πρώτο ήμισυ της συνεδρίασης επιβαλλόταν η επιβεβαίωση των στηρίξεων για τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος με τη σειρά του ακολούθησε από τα μέσα και μετά της ημέρας.

Κίνηση by the book, με τον ΓΔ στις 710,19 μονάδες, τον FTSE25 στις 1.852,24 και στις 561,89 μονάδες για τον ΔΤΡ.

Με συναλλαγές 30,867 εκατ. μετοχών, τζίρο 61,161 εκατ., με το 32% στον τραπεζικό κλάδο και μεγάλους τζίρους σε ΟΤΕ, Grivalia, ΔΕΗ και μετοχές-σηματωρούς.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός και ενθαρρυντική ένδειξη για τους long η διαμόρφωση του δείκτη υψηλότερα των 550 μονάδων, με σημαντικά κέρδη κυρίως για Alpha Bank ΑΛΦΑ +2,29%, αλλά και για Εθνική και Eurobank. Εάν σήμερα-αύριο η ευρύτερη περιοχή των 550 μονάδων επιβεβαιωθεί ως στήριξη, τότε θα πρέπει να θεωρηθεί... νομοτελειακή η κίνηση προς τις 580 και υψηλότερα για τον κλάδο.

Από νωρίς η Αναστασία Παπαϊωάννου έχει αναφερθεί στις νέες απαιτήσεις των δανειστών και όπως σημειώναμε -για πολλοστή φορά χθες-, η αγορά προεξοφλεί πως η συμφωνία για «πρώτη κατοικία» θα είναι τελικά ετεροβαρής και θα περιλαμβάνει αρκετές... εκπτώσεις σε σχέση με το αρχικό σχέδιο της Αθήνας. Με αυτή την προσέγγιση ως γνώμονα, η διάθεση μόχλευσης κυρίως «βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων» στις μετοχές του κλάδου, πιθανότατα, θα έχει συνέχεια. Αλλωστε αποδόσεις 96,90% σε διάστημα μηνός (Πειραιώς) δεν γράφουν τα επιθετικά funds σε καμία άλλη χρηματιστηριακή αγορά της Ευρώπης, αυτή την περίοδο. Το απόλυτο risky bet ο κλάδος, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση μου πως ο κλάδος δεν είναι επενδύσιμος αλλά είναι αυτός που μπορεί να διαμορφώσει προϋποθέσεις μόχλευσης, να ελκύσει, έστω, «βραχυπρόθεσμα κεφάλαια», να ενεργοποιήσει και άλλους κωδικούς.

Ημέρα ΔΕΗ η χθεσινή, με τις εξελίξεις να συντηρούν την τάση σήμερα-αύριο, αλλά σημαντική η αυριανή για τον κατασκευαστικό κλάδο (για τον διαγωνισμό της Νέας Γραμμής 4 του Μετρό), σε μία συγκυρία που η σχέση ανοδικών/πτωτικών (68/33) επιβεβαιώνει το προβάδισμα των long. Σημαντικές κινήσεις και από εγχώρια επενδυτικά σχήματα με επίκεντρο τον όμιλο Κόκκαλη, αλλά και τη MIG, τη Cenergy και ακόμη ορισμένες μετοχές από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία.

Για τον κατασκευαστικό κλάδο (ευρύτερα εννοούμενο με τα logistics), σημαντική είναι η νέα... μάχη του Θριασίου, με τον Φώτη Κόλλια να έχει λεπτομέρειες για το νέο ΣΔΙΤ για την πολυετή διαχείριση του εμπορευματικού σιδηροδρομικού σταθμού.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου