Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 11 Φεβ 2023
Φορολογικές δηλώσεις / Μέσα Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα που θα υποδεχτεί τις φετινές φορολογικές δηλώσεις για εκατομμύρια φορολογούμενους. Οι κωδικοί για το βασικό έντυπο της εφορίας σχεδόν στο σύνολό τους παραμένουν αμετάβλητοι και έτσι και φέτος οι 8,5 εκατ. φορολογούμενοι δεν θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα κατά τη συμπλήρωσή τους.

Επίσης, το ίδιο θα συμβεί και με τη φορολόγηση των εισοδημάτων, καθώς οι φορολογικές κλίμακες παραμένουν ίδιες για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν πέρυσι και θα δηλωθούν εφέτος.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ανεξαρτήτως αν κάποιος υποβάλει άμεσα τη φορολογική δήλωσή του ή στα τέλη της καταληκτικής προθεσμίας (30 Ιουνίου 2023, σύμφωνα με τον νόμο) ο φόρος μπορεί να πληρωθεί είτε εφάπαξ έως τα τέλη Ιουλίου με έκπτωση 3% είτε σε 8 άτοκες δόσεις, με την πρώτη να πρέπει να εξοφληθεί έως 31 Ιουλίου και την τελευταία έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Αποδείξεις και πέναλτι

Για τα εισοδήματα του 2022, όπως συνέβη και γι’ αυτά του 2021, οι φορολογούμενοι πρέπει να έχουν συγκεντρώσει το 30% του δηλωθέντος ή τεκμαρτού εισοδήματός τους σε αποδείξεις αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών, και μάλιστα αυτές να έχουν πραγματοποιηθεί είτε μέσω καρτών (πιστωτικών ή χρεωστικών) είτε μέσω ηλεκτρονικής πληρωμής (e-banking).

Για τα περυσινά εισοδήματα ισχύει κανονικά ό,τι προβλέπει ο νόμος. Όσοι και όσες δεν εμφανίσουν σε αποδείξεις με ηλεκτρονικό χρήμα το 30% του εισοδήματός τους κινδυνεύουν με πρόσθετο φόρο 22% επί της διαφοράς των λιγότερων αποδείξεων που τελικά συγκέντρωσαν.

Η παγίδα των τεκμηρίων

Κατά τη φετινή εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να πιαστούν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων περίπου 2 εκατ. φορολογούμενοι. Αφορά εκείνους που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις τεκμαρτές δαπάνες με τα πραγματικά εισοδήματά τους. Σε αυτά περιλαμβάνονται το τεκμήριο διαβίωσης για τους άγαμους που ανέρχεται σε 3.000 ευρώ και για τον άγαμο σε 5.000 ευρώ και αθροίζονται στα συγκεκριμένα τεκμήρια η κατοχή ή ενοικίαση κατοικίας (διαμέρισμα 80 τ.μ.: τεκμήριο 3.200 ευρώ), χρήση-συντήρηση Ι.Χ. αυτοκινήτου (αυτοκίνητο 1.400 κυβ.: τεκμήριο 5.200 ευρώ), δόσεις δανείων για στεγαστικά, καταναλωτικά, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και σκάφη αναψυχής.

Σύζυγοι και σύμφωνο συμβίωσης

 

Οι πολίτες θα δουν σε έναν συγκεντρωτικό πίνακα και ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο/μέλος συμφώνου συμβίωσης τα βασικά στοιχεία που έχουν ληφθεί από φορείς τόσο για εισοδήματα όσο και για δαπάνες, ενώ οι φορολογούμενοι οφείλουν να ενημερώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ΑΑΔΕ πριν τη συμπλήρωση της δήλωσης, διαφορετικά δεν θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τη διαδικασία.

Σε περίπτωση τέκνων, συμπληρώνονται σε διακριτούς κωδικούς τόσο τα κοινά τέκνα όσο και τα τέκνα κάθε συζύγου ή μέλους συμφώνου συμβίωσης που δεν έχουν αποκτηθεί από κοινού (μη κοινά τέκνα).

Χωριστές δηλώσεις

Οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν υποχρεωτικά χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του στις ακόλουθες περιπτώσεις:

* Έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση ή έχει λυθεί το σύμφωνο συμβίωσης κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης. Για τη διακοπή της έγγαμης συμβίωσης ή τη λύση του συμφώνου συμβίωσης το βάρος της απόδειξης φέρει ο φορολογούμενος.

* Όταν ο ένας από τους δύο συζύγους ή ένα από τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

Σημειώνεται ότι τα ζευγάρια που θέλουν να υποβάλουν φέτος χωριστή φορολογική δήλωση θα πρέπει να το δηλώσουν στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου. Όσοι αποφασίσουν να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους για την εφορία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το φορολογικό «διαζύγιο» μπορεί να τους βάλει σε περιπέτειες και να κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο για τα εισοδήματά τους.

Προκαταβολή φόρου

Με συντελεστή 55% θα υπολογιστεί η προκαταβολή φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις, ενώ για τις επιχειρήσεις είναι στο 80%. Όσον αφορά το τέλος επιτηδεύματος επαγγελματιών και επιχειρήσεων, παραμένει αμετάβλητο στα 650 ευρώ και 1.000 ευρώ αντίστοιχα.

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου