Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 15 Μάρ 2024
Κερδοσκοπικά παιχνίδια με γεωργικά προϊόντα
Κλίκ για μεγέθυνση
ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΦΟΔΙΩΝ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ, ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ

 

 
Αναμένεται νέος γύρος ακρίβειας στα γεωργικά προϊόντα και στα τρόφιμα ● Κατρακυλούν οι διεθνείς τιμές των δημητριακών, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία για διαταραχή στη σχέση προσφοράς - ζήτησης

Περίεργα και «ανεξήγητα» πράγματα συμβαίνουν με τις τιμές των γεωργικών προϊόντων στα αγορές. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιανουάριο, ενώ οι τιμές εισροών (που καθορίζουν το κόστος παραγωγής) μειώθηκαν, οι τιμές εκροών (που καθορίζουν τις τιμές χονδρικής και στη συνέχεια τις λιανικής) αυξήθηκαν και μάλιστα σημαντικά.

Σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τον FAO Foodindex, οι τιμές στον γενικό δείκτη μειώνονται, αλλά στη ζάχαρη είχαμε πρώτα απότομη πτώση και στη συνέχεια νέα άνοδο, στα δε δημητριακά σημαντική πτώση, χωρίς αυτό να δικαιολογείται από κάποια διαταραχή στη σχέση προσφοράς και ζήτησης ούτε από ανάλογη μεγάλη πτώση των τιμών εισροών. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς πλησιάζουμε στην περίοδο της νέας συγκομιδής των δημητριακών.

Χάσμα τιμών

Οσον αφορά το πρώτο «ανεξήγητο», έχει μόνο μία εξήγηση: Οι τιμές εκροών άρχισαν να ανεβαίνουν σταδιακά από τον Οκτώβριο του 2023, αλλά «απογειώθηκαν» τον Ιανουάριο του 2024. Αν το κόστος παραγωγής μειώνεται και οι τιμές στην «έξοδο» από το χωράφι αυξάνονται ραγδαία, αυτό σημαίνει δύο πράγματα: πρώτο, ότι οι παραγωγοί αυξάνουν τα περιθώρια κέρδους τους, και, δεύτερο, ότι επειδή κάνουν ακριβώς το ίδιο και η χοντρική και λιανική αγορά, αναμένεται νέος γύρος αυξήσεων στα γεωργικά προϊόντα. Με λίγα λόγια, το «μάρμαρο» θα πληρώσουν οι καταναλωτές.

 

Πιο συγκεκριμένα,

● Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών στη Γεωργία (δείκτης των τιμών με τις οποίες βγαίνουν τα προϊόντα από την παραγωγή) αυξήθηκε θεαματικά τον Ιανουάριο του 2024 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023 κατά 21%! Η αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, Δεκέμβριο του 2023, είναι 11,4%. Η θεαματική και παντελώς αδικαιολόγητη αύξηση του Γενικού Δείκτη προκύπτει από τον συνδυασμό της αύξησης κατά 40% στα φρούτα και το ελαιόλαδο και κατά 2,3% στα προϊόντα ζωικής παραγωγής.

● Τον ίδιο μήνα Ιανουάριο, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισροών παρουσίασε μείωση σε ετήσια βάση κατά 2,1% και σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Δεκέμβριο. Η μείωση αυτή είναι προϊόν μείωσης κατά 3,1% των αναλώσιμων μέσων και κυρίως των ζωοτροφών και αύξησης κατά 3,6% του δείκτη σχηματισμού παγίου κεφαλαίου.

Τώρα, αναμένεται να προσθέσουν το δικό τους μερίδιο αύξησης στις τιμές το χονδρικό και το λιανικό εμπόριο, με αποτέλεσμα τη μεταφορά όλης της πίεσης στις τελικές τιμές, δηλαδή στον καταναλωτή. Είναι πάντως η πρώτη φορά που τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι και οι παραγωγοί (που μονίμως παραπονούνται ότι πουλούν φτηνά στους χονδρέμπορους, και στη συνέχεια το χονδρεμπόριο και το λιανεμπόριο ανεβάζουν τις τιμές) ανεβάζουν αδικαιολόγητα και θεαματικά τις τιμές, προσθέτοντας τη δική τους γενναία συνεισφορά στην ακρίβεια στα γεωργικά προϊόντα και εμμέσως συνολικά στα τρόφιμα.

Aνεξήγητες… μειώσεις στα δημητριακά

Στις διεθνείς τιμές, με βάση τον Δείκτη FAO Foodindex, παρατηρούνται σταδιακή μείωση στον Γενικό Δείκτη (από 120,9 τον περασμένο Οκτώβριο σε 117,3 τον Φεβρουάριο του 2024) αλλά και ενδιαφέρουσες αυξομειώσεις στους 5 επιμέρους δείκτες:

Ο δείκτης για το κρέας τον Φεβρουάριο ήταν 120,0, λίγο χαμηλότερα από τα επίπεδα του περασμένου Νοεμβρίου (120,7), ενώ ο δείκτης των γαλακτοκομικών αυξήθηκε από 114,7 τον περασμένο Οκτώβριο σε 120,0 τον φετινό Φεβρουάριο.

Ο δείκτης των δημητριακών κατέγραψε σημαντική μείωση από τον περασμένο Οκτώβριο (124,8) στον φετινό Φεβρουάριο (113,8).

Ο δείκτης της ζάχαρης κατέγραψε την πιο σημαντική μείωση σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά και νέα αξιοσημείωτη αύξηση μετά τον Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα, από 161,4 τον περασμένο Νοέμβριο, μειώθηκε θεαματικά σε 134,2 τον Δεκέμβριο, για να αυξηθεί ξανά σε 140,8 τον Φεβρουάριο.

Τα προβλήματα εδώ είναι τρία:

Πρώτο, τα δημητριακά, που αφορούν ιδιαίτερα τους παραγωγούς της χώρας μας, καθώς πλησιάζουμε στη νέα περίοδο συγκομιδής των δημητριακών.

Δεύτερο, η σημαντική αύξηση στον δείκτη των γαλακτοκομικών.

Τρίτο, η νέα ανοδική τάση στη ζάχαρη από τον Δεκέμβριο και αφού είχε προηγηθεί σημαντική πτώση.

Πωλητές και αγοραστές κάνουν κινήσεις τακτικής, ακυρώνοντας ραντεβού, αίροντας το ενδιαφέρον για αγορά κ.λπ. με προφανή στόχο τη διαμόρφωση των τιμών με συμφέροντα τρόπο για κάθε πλευρά.

από:  https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου