Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 24 Φεβ 2024
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Κόβουν δαπάνες για να πιάσουν τα πλεονάσματα - Τι αποκαλύπτει το Μεσοπρόθεσμο
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

«Ταβάνι» στις δαπάνες του Δημοσίου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το ενδεχόμενο παροχών, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής 2025-2028, η κυβέρνηση καλεί τα υπουργεία αλλά και τους φορείς του Ελληνικού Δημοσίου να επιδώσουν τους πολυετείς προϋπολογισμούς τους μέχρι τις 11 Μαρτίου. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνου Πετραλιά, οι οικονομικές υπηρεσίες των υπουργείων και των φορέων θα πρέπει μέχρι τις 11 Μαρτίου να συμπληρώσουν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία εσόδων και δαπανών για όλη την περίοδο 2025-2028.

Συγκράτηση δαπανών

Ειδική σημασία δίνεται στη συγκράτηση των δαπανών, καθώς, όπως επίσης αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο, «σε κάθε περίπτωση, απαιτείται επαρκής αιτιολόγηση κάθε ετήσιας απόκλισης από τα ανώτατα όρια δαπανών», η οποία θα αξιολογηθεί για το αν θα εγκριθεί. Κι αυτό καθώς ο στόχος επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος έχει τοποθετηθεί στο 2,1%, από 1,1% πέρυσι, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε επιπλέον ανάγκες ύψους 2,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή λίγο πάνω από 2% θα παραμείνει ο στόχος και για τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2028, κάτι που συνεπάγεται σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, όπως άλλωστε φροντίζει να υπενθυμίζει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Στο σκέλος των δαπανών, την τετραετία 2025-2028 θα καταβληθεί προσπάθεια συγκράτησης αυτών σύμφωνα με την εγκύκλιο. Η δαπάνη για εργαζομένους στο σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται πως θα μειωθεί, από τα 14,73 δισ. ευρώ φέτος, σε 14,69 δισ. ευρώ το 2025 και σε 14,71 δισ. ευρώ το 2026. Το ποσό αυτό αυξάνεται στα 14,74 δισ. ευρώ τα έτη 2027 και 2028.

Κανόνες

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φετινό Μεσοπρόθεσμο θα υποβληθεί χωρίς να είναι σε ισχύ η γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που επέτρεψε την προσωρινή απόκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. τα έτη 2020-2023. Φέτος η χώρα μας όπως και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη δεσμεύονται και πάλι στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων, οι οποίοι πρόκειται να καθοριστούν με ακρίβεια στο νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε., για το οποίο υπήρξε συμφωνία πρόσφατα μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου. Έτσι, δεν αποκλείεται το Μεσοπρόθεσμο να υποβληθεί στην Ε.Ε. αργότερα φέτος, και συγκεκριμένα το φθινόπωρο.

«Τσιμπάει» ο πληθωρισμός

Την ίδια ώρα, σε επί τα χείρω πρόβλεψη για το ύψος του πληθωρισμού φέτος (στο 2,7%, από 2,6% πριν) προχωρά η κυβέρνηση μέσα από το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο. Τα υπουργεία καλούνται να συμπληρώσουν τις προβλέψεις τους βασιζόμενα στο σενάριο ότι ο πληθωρισμός (Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή) θα φτάσει φέτος στο 2,7%, από 2,6% που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2024, για να υποχωρήσει στο 2% από το 2025 έως και το 2028.

από:https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου