Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 14 Φεβ 2024
«Η ακρίβεια στον Θεό οι μισθοί στα Tάρταρα»
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
Κοινή εκδήλωση της ΓΣΕΕ και της Ενωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας για τον πληθωρισμό της απληστίας... από το χωράφι στο ράφι ● Τα σποτ και τα συνθήματα της καμπάνιας για την απεργία της 17ης Απριλίου.

Αναμένοντας ακόμα την καμπάνια κατά της ακρίβειας που είχαν προαναγγείλει από τον Ιανουάριο τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Νέα Αριστερά, τελικά φαίνεται πως τους πρόλαβε η ΓΣΕΕ, η οποία κατά τα άλλα δεν φημίζεται για τα γρήγορα ανακλαστικά της, αφού χρειάζεται περίπου τρεις μήνες για να διοργανώσει μια 24ωρη απεργία.

Εν όψει της γενικής απεργίας της 17ης Απριλίου, η ΓΣΕΕ σε συνεργασία με την Ενωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδος πραγματοποίησε χθες ημερίδα με θέμα «Η ακρίβεια στον Θεό - Πώς τα κέρδη της απληστίας πολλαπλασιάζουν τις τιμές από το χωράφι στο ράφι», εγκαινιάζοντας την καμπάνια που θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες.

«Ελεος»

Πριν από την ημερίδα παρουσιάστηκε σύντομο ενημερωτικό σποτ με τα βασικά συνθήματα της απεργίας, που, όπως το καλό πράγμα, αργεί να γίνει: «Οι αυξήσεις είναι στον Θεό - Οι μισθοί είναι στα Tάρταρα» και «Θέλουμε πραγματικές αυξήσεις - θέλουμε τις συλλογικές μας συμβάσεις πίσω και τις θέλουμε τώρα».

Στο βίντεο διάρκειας ενός λεπτού, μια γυναίκα σέρνει ένα καρότσι σουπερμάρκετ κοιτάζοντας προβληματισμένη τις τιμές στα ράφια και αφού αρνείται στο παιδί της να του αγοράσει ένα αρκουδάκι επειδή δεν έχει λεφτά, καταλήγει στο ταμείο κρατώντας ένα μισοάδειο καλάθι, με ένα μπουκάλι ελαιόλαδο και ένα υγρό απορρυπαντικό, φωνάζοντας «Ελεος».

Γιάννης Παναγόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Απόστολος Ραυτόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας, Χρήστος Γιαννακάκης, αντιπρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελλάδας

Οπως είπε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, οι εκπρόσωποι των παραγωγών, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, που συμμετέχουν στην ημερίδα, «θα μας αποκαλύψουν αυτό που εμείς επιστημονικά έχουμε αποδείξει, ότι δεν έχουμε έναν πληθωρισμό απλά απληστίας, αλλά έναν πληθωρισμό κερδών, ο οποίος έχει εκδηλωθεί και στην περίοδο των μνημονιακών χρόνων, όπου η μείωση της αγοραστικής δύναμης του μισθού οδήγησε σε τερατώδη άνοδο των κερδών των επιχειρήσεων και τώρα εμφανίζεται πάλι το ίδιο φαινόμενο».

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο κατώτατος μισθός των 780 ευρώ είναι πολύ πίσω όχι μόνο από τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά και από το κατώφλι της σχετικής φτώχειας όπως το ορίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, θέτοντας ως βασικό ζητούμενο «να αποκατασταθεί η αγοραστική δύναμη των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα μέσω των συλλογικών συμβάσεων εργασίας». Η ΓΣΕΕ απαιτεί, μεταξύ άλλων, διατίμηση σε βασικά είδη διατροφής, επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, καθώς και αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου (επέκταση συλλογικών συμβάσεων, συρροή, μετενέργεια κ.λπ.).

Ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες κλιμάκια συνδικάτων με επικεφαλής στελέχη της Συνομοσπονδίας θα ξεκινήσουν στοχευμένες παρεμβάσεις σε 30 νομούς της χώρας, με επισκέψεις σε χώρους εργασίας και ενημερώσεις εργαζομένων και μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σποτ, ώστε να γίνουν γνωστές οι διεκδικήσεις, στο επίκεντρο των οποίων είναι οι αυξήσεις των μισθών, η λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, η πάταξη της αισχροκέρδειας, καθώς και η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελλάδας (ΕΘΕΑΣ), Χρήστος Γιαννακάκης, συνέδεσε τη γιγάντωση της αισχροκέρδειας των κάθε λογής μεσαζόντων με την κατάρρευση του συνεταιριστικού κινήματος, καθώς μόλις το 18% των αγροτικών προϊόντων διακινείται μέσω συνεταιριστικών οργανώσεων. Επίσης αναφέρθηκε στις «ελληνοποιήσεις» προϊόντων, οι οποίες συνεισφέρουν στη γιγάντωση της ακρίβειας πλήττοντας την ελληνική παραγωγή, αλλά και στις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνοντας ότι πρέπει να διενεργηθεί μελέτη προκειμένου να εξεταστεί πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο.

Οι κτηνοτρόφοι

Ο Δημήτρης Μόσχος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, συνέδεσε τους αγώνες των αγροτών στα μπλόκα με τα προβλήματα της κοινωνίας, το αίτημα για διατροφική επάρκεια και την οικονομική ανάπτυξη. Μίλησε άλλη μια φορά για την ερήμωση της υπαίθρου και την εγκατάλειψη της γης σε εκτατικές καλλιέργειες, με αντίστοιχη μείωση της παραγωγής, αλλά και τα επιπλέον έξοδα που βαρύνουν τους κτηνοτρόφους, που σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης φτάνουν το 50%.

Ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης είπε ότι η διατροφική αλυσίδα και η υγεία είναι τα δύο πολύτιμα αγαθά τα οποία πρέπει να έχει ένας άνθρωπος, και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι εξαρτημένη από το εξωτερικό γι’ αυτά τα θέματα, ενέχει ρίσκο.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ), Απόστολος Ραυτόπουλος, δήλωσε ότι με το πέρασμα του χρόνου μειώνεται διαρκώς ο αριθμός των αγελαδοτρόφων. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, το 2020 δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα 2.237 αγελαδοτρόφοι, ενώ τον Νοέμβριο του 2023 1.688.

από:  https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου