Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 12 Δεκ 2021
ΕΣΠΑ / Παγωμένες χρηματοδοτήσεις και παύση πληρωμών από την επιτελική κυβέρνηση των επενδύσεων
Κλίκ για μεγέθυνση









 

Εναγώνιες καταγγελίες μικρομεσαίων και αυτοαπασχολούμενων

 

Διαστάσεις μεγαλύτερες του 1 δισ. ευρώ έχει τελικά το θέμα της παύσης πληρωμών από το Δημόσιο το τελευταίο τρίμηνο σχεδόν του 2021, με την «εξαφάνιση» των σχετικών κονδυλίων από δεσμευμένους λογαριασμούς του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Από την περασμένη Κυριακή, που με το πρωτοσέλιδό της η ΑΥΓΗ ανέδειξε το θέμα, ήρθαν στο φως νέες κατηγορίες «απλήρωτων» δικαιούχων είτε προγραμμάτων ενίσχυσης λόγω Ccovid-19 είτε οφειλόμενα από το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ για έργα των Περιφερειών, ακόμη και για αγροτικές ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η κυβέρνηση, βλέποντας τις διαστάσεις που λαμβάνει το θέμα και υπό την πίεση των επαγγελματικών οργανώσεων των θιγομένων μέχρι την περασμένη Τετάρτη είχε διοχετεύσει ανεπισήμως στην ΠΕΔΜΕΔΕ (Πανελλήνια  Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων  Έργων -επιστολή της οποίας παραθέτουμε) ότι θα δοθεί έναντι των οφειλών πριν από τα Χριστούγεννα προκειμένου να πληρωθούν δώρα στους εργαζόμενους των εταιρειών, αλλά και προμηθευτές, σύμφωνα με τα όσα διαβεβαίωνε και ο πρόεδρος της ΠΕΔΜΕΔΕ Μιχάλης Δακτυλίδης.

Την ίδια στιγμή οι εκπρόσωποι άλλων εργοληπτικών οργανώσεων δήλωναν άγνοια για το ίδιο θέμα της μερικής άμεσης χρηματοδότησης. Ταυτόχρονα, στις εναγώνιες καταγγελίες χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρηματιών και αυτοαπασχολουμένων, στους οποίους δεν έχουν καταβληθεί εγκεκριμένες ενισχύσεις ΕΣΠΑ Covid-19, εδώ και πολλούς μήνες η κυβέρνηση σιωπούσε... Μέχρι την περασμένη Πέμπτη, οπότε προχώρησε σε μια κίνηση διάσωσης των προσχημάτων, που δημιουργεί όμως νέα ερωτήματα.

Νομοθετική ρύθμιση για τον... Γενάρη

Άρον - άρον η κυβέρνηση, υπό το βάρος της κατακραυγής χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρηματιών και εργοληπτών δημοσίων έργων που τους άφηνε (και αφήνει...) απλήρωτους χριστουγεννιάτικα, καθώς έχει παγώσει η εκταμίευση εγκεκριμένων ποσών και ενισχύσεων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ από τον Οκτώβριο, προσπάθησε τελευταία στιγμή να «χρυσώσει» το χάπι.

Για να σώσει τα προσχήματα, η κυβέρνηση κατέθεσε την Πέμπτη στη Βουλή τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που αφορά την απολιγνιτοποίηση. Στο άρθρο 3 της τροπολογίας προβλέπεται η κατ' εξαίρεση πληρωμή των οφειλών από τα ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ του 2021 το... 2022, από 1ης μέχρι 31ης Ιανουαρίου.

Και επιπλέον, για να διασκεδάσει περαιτέρω την αρνητική εις βάρος της κατάσταση, επιτρέπει την πληρωμή των δικαιούχων χωρίς την κατάθεση νέων πιστοποιητικών φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Τα ερωτήματα που γεννώνται καταρχάς είναι: Πώς θα υπάρξουν διαθέσιμα κονδύλια την 1η Ιανουαρίου τα οποία δεν θα υπάρχουν την 31η Δεκεμβρίου; Τι θα γίνει με τις υποχρεώσεις (δώρα κ.λπ.) των Χριστουγέννων σε όσες επιχειρήσεις απασχολούν εργαζόμενους, γιατί, πέρα από τους μη πληρωμένους εργολήπτες - κατασκευαστές και για όσους έχουν περιληφθεί στα ΕΣΠΑ ενίσχυσης, ως προϋπόθεση έχει τεθεί η διατήρηση του αριθμού των απασχολουμένων.

Η ομολογία

Στην αιτιολογική έκθεση της προαναφερθείσας τροπολογίας υπάρχει η πλήρης κυβερνητική ομολογία ότι έχουν μείνει απλήρωτοι χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις για πολλούς μήνες και αυτό έγινε: «Λόγω της απρόβλεπτης διάρκειας της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19 και των μεταλλάξεων αυτού, και των συνεπειών της, καθώς και των πρωτοφανούς έκτασης φυσικών καταστροφών...».

Και για μεν τις φυσικές καταστροφές υπάρχει κάποια «λογική» στην αιτιολόγηση.  Όμως τα περί «απρόβλεπτης διάρκειας της πανδημίας» αποτελούν απροκάλυπτη ομολογία της λανθασμένης κυβερνητικής στρατηγικής όχι μόνο στο οικονομικό μέτωπο και σχεδιασμό, αλλά και στην αντιμετώπιση αυτής καθαυτής της πανδημίας.

Οι μαρτυρίες

Για το θέμα μίλησαν στην ΑΥΓΗ πολλοί άμεσα ενδιαφερόμενοι, και οι μαρτυρίες τους είναι αποκαλυπτικές

Μαρία Τσιομπάνου, πρόεδρος ΠΕΣΕΔΕ (Πανελλήνια  Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων  Έργων): «Αδυνατούμε να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας έναντι εργαζομένων, προμηθευτών, Πολιτείας»

Ο κατασκευαστικός κλάδος, και ειδικότερα οι εργοληπτικές επιχειρήσεις, σε όλη την περίοδο της υγειονομικής κρίσης στήριξαν εμπράκτως την εθνική οικονομία λειτουργώντας τα εργοτάξια όλης της χώρας κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.  Όμως, παρ' όλη την στήριξη που έχουν προσφέρει και συνεχίζουν να προσφέρουν στην οικονομία της χώρας, η Πολιτεία δεν ανταποκρίνεται στις οικονομικές υποχρεώσεις της απέναντι στους αναδόχους των έργων.

Η ΠΕΣΕΔΕ έχει γίνει αποδέκτης πλήθους καταγγελιών για έλλειψη χρηματοδότησης έργων. Η στάση πληρωμών αφορά έργα που εξελίσσονται σε όλη τη χώρα, έργα που είναι ενταγμένα σε εθνικά προγράμματα και σε προγράμματα του ΕΣΠΑ. Οι εργοληπτικές επιχειρήσεις αδυνατούν πλέον να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των προμηθευτών τους, των εργαζομένων τους και έναντι της Πολιτείας (ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις).

Προκειμένου οι εργοληπτικές επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν άμεσα τις οικονομικές επιπτώσεις της στάσης πληρωμών της Πολιτείας, προτείναμε πρόσφατα, με επιστολή μας στους αρμόδιους υπουργούς, τα παρακάτω:

* Νομοθετική διάταξη αναστολής πληρωμής αξιογράφων (επιταγών, συναλλαγματικών και γραμματίων σε διαταγή).

* Νομοθετική διάταξη αναστολής πληρωμής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

* Παράταση πληρωμής δόσεων επιστρεπτέας προκαταβολής και λοιπών ρυθμίσεων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών.

* Δικαίωμα προσωρινής παύσης εργασιών για όσες εργοληπτικές επιχειρήσεις αδυνατούν να συνεχίσουν τις κατασκευαστικές τους εργασίες λόγω μη εξόφλησής τους.

* Μη συμπερίληψη στο χρονοδιάγραμμα εργασιών του χρονικού διαστήματος που παραμένουν ανεξόφλητοι οι ανάδοχοι.

Αυτό που απαιτεί η εποχή μας, εφόσον θέτουμε ως πρωταρχικό στόχο την έξοδο από την πολυετή οικονομική ύφεση και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας, είναι η δημιουργία σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος, διοικητική και θεσμική ευστάθεια και φυσικά αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση, που θα κατευθύνει συντονισμένες δράσεις μακροπρόθεσμης αντίληψης.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι κράτη με αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση και ποιοτικούς και σταθερούς θεσμούς αναπτύσσονται και εξελίσσονται. Αντ' αυτού, οι εργοληπτικές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να τελούν υπό συνθήκες αναστολής πληρωμής του εργολαβικού ανταλλάγματος και ταυτόχρονα καλούνται να αντιμετωπίσουν ανεξέλεγκτες αυξήσεις υλικών και υπηρεσιών.

ΑΥΓΗ Το πρωτοσέλιδο της ΑΥΓΗΣ την περασμένη Κυριακή 5 Δεκεμβρίου

Χρήστος Τάγκας, διευθύνων σύμβουλος εταιρείας μελετών - συμβούλων ΕΣΠΑ: «Σημειώνονται καθυστερήσεις»

Σημειώνονται τεράστιες καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις των επιχορηγήσεων στο πλαίσιο των περιφερειακών προγραμμάτων για την ενίσχυση των ΜΜΕ λόγω της πανδημίας Covid-19, στο σύνολο της επικράτειας.

Εν προκειμένω, πολλά αιτήματα ελέγχου έχουν υποβληθεί από το καλοκαίρι και ακόμα και σήμερα δεν έχει καταβληθεί το ποσό της επιχορήγησης στις επιχειρήσεις. Ενδεικτικά σας παραθέτουμε τα κάτωθι στοιχεία (σ.σ.: τα ονόματα των δικαιούχων αναφέρονται με αρχικά για λόγους προσωπικών δεδομένων):

Ι. Αίτηση Δ.Π. στην ΠΕΠ Πελοποννήσου:

- Ημερομηνία υποβολής αίτησης υπαγωγής: 8.12.2020.

- Ημερομηνία Έγκρισης: 17.5.2021.

- Ημερομηνία υποβολής αιτήματος ελέγχου και καταβολής επιχορήγησης: 16.7.2021.

- Ημερομηνία λήψης επιστολής ελλείψεων αιτήματος ελέγχου: 30.9.2021.

- Ημερομηνία υποβολής ελλείψεων αιτήματος ελέγχου: 13.10.2021.

 

- Ημερομηνία έκδοσης έκθεσης επαλήθευσης - πιστοποίησης: 13.10.2021.

- Ημερομηνία λήψης επιστολής ελλείψεων για την εκταμίευση: 25.10.2021

- Ημερομηνία υποβολής ελλείψεων για την εκταμίευση: 9.11.2021

ΙΙ. Αίτηση Γ.Α. στην ΠΕΠ Αττικής:

- Ημερομηνία υποβολής αίτησης υπαγωγής: 3.12.2020.

- Ημερομηνία έγκρισης: 17.5.2021.

- Ημερομηνία υποβολής αιτήματος ελέγχου και καταβολής Επιχορήγησης: 22.6.2021.

- Ημερομηνία έκδοσης έκθεσης επαλήθευσης - πιστοποίησης: 8.7.2021.

- Ημερομηνία λήψης επιστολής ελλείψεων για την εκταμίευση: 28.7.2021.

- Ημερομηνία υποβολής ελλείψεων για την εκταμίευση: 25.8.2021, 23.9.2021, 20.10.2021 (ευγενική υπενθύμιση), 16.11.2021 (αποστολή των δικαιολογητικών στο αντίστοιχο τμήμα πληρωμών).

Και στις δύο περιπτώσεις, οι επιστολές ελλείψεων αφορούσαν τη φορολογική και την ασφαλιστική ενημερότητα, η έκδοση των οποίων αργεί.

Η καθυστέρηση της έκδοσης των ενημεροτήτων, που είχε αποτέλεσμα να χρεώνονται περαιτέρω ασφαλιστικές εισφορές με το πέρασμα κάθε μήνα, να λήγουν οι αντίστοιχες φορολογικές ενημερώσεις ή και αντίστροφα (καθορίζεται εκ της πρόσκλησης ότι πρέπει να είναι σε ισχύ τουλάχιστον για 15 ημέρες από την προσκόμιση τους!), και οι καθυστερήσεις στα αντίστοιχα τμήματα πληρωμών δημιουργούσαν έναν φαύλο κύκλο αναζήτησης δικαιολογητικών από την πλευρά των αρμοδίων και έκδοσης των δικαιολογητικών από τους δικαιούχους!

Υπήρχαν και περιπτώσεις όπου, λόγω υπέρμετρου φόρτου εργασίας, αιτήματα πληρωμής είχαν μείνει «ξεχασμένα»!

Περαιτέρω υπάρχει έλλειψη κεφαλαίων στα ταμεία των ενδιάμεσων φορέων, με άγνωστο το πότε αυτά τελικώς θα καταβληθούν στους δικαιούχους.

Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με την προκήρυξη του προγράμματος, το παραχωρούμενο κεφάλαιο πρέπει να αναλωθεί από τους δικαιούχους εντός του 2021!

Και σήμερα πολλοί από αυτούς δεν το έχουν λάβει!

Έλενα Μαγείρου, ιδιοκτήτρια του παραδοσιακού ξενώνα «Πορφυρούσα» στα Κύθηρα και παραγωγός βιολογικών προϊόντων: «Άδεια ταμεία»

Υπέβαλα αίτηση ένταξης στο ΕΣΠΑ Περιφέρειας Αττικής για την ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας Covid- 19 τον Ιανουάριο του 2021. Εγκρίθηκε τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο υπέβαλα αίτημα πληρωμής και από τότε, ανά εικοσαήμερο περίπου, μου ζητάνε καινούργια ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.

Αναγκάστηκα να πληρώσω ρυθμισμένη σε 100 δόσεις οφειλή του 2015 και να προεξοφλήσω δόσεις που έφταναν το 2023 για να απαλλαγώ από το συνεχές πάρε - δώσε με την εφορία. Εδώ και ένα μήνα κάνω 2-3 τηλεφωνήματα στην ΕΛΑΝΕΤ και την ΕΦΕΠΑΕ (σ.σ.: είναι οι ενδιάμεσοι φορείς διεκπεραίωσης του ελέγχου και της πληρωμής του έργου). Λαμβάνω σταθερά την ίδια απάντηση: «Η περίπτωσή σας έχει εγκριθεί, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα».

Αλλά και από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (είναι ο Ελληνικός Οργανισμός Πληρωμών των Κοινοτικών Ενισχύσεων που εποπτεύεται από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) στα Κύθηρα υπάρχουν απλήρωτοι παραγωγοί και για το 2020 και για το 2021. Σε 400 ΑΦΜ παραγωγών, είτε βιολογικών είτε άλλων προϊόντων, 208 ΑΦΜ είναι απλήρωτοι.

Δημήτρης Πετροπουλάκης, ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής μονάδας «Πύργος Πετροπουλάκη», Μάνη Λακωνίας: "Πέραν πάσης λογικής"

Εδώ και πολλούς μήνες μας καλούν κάθε λίγο και λιγάκι να υποβάλλουμε συνεχώς νέες ενημερότητες για κονδύλια τα οποία είχαμε αιτηθεί το 2020, όπως δικαιούμεθα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την ενίσχυση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία της Covid-19, και η εκταμίευσή τους είχε εγκριθεί από το καλοκαίρι.

Μας έβαλαν να κάνουμε τεράστιες δαπάνες για το μέγεθός μας, δεδομένου ότι, αν δεν αναλωθεί σε λειτουργικές δαπάνες η μη επιστρεπτέα ενίσχυση, θα είμαστε υποχρεωμένοι στο τέλος του 2021 να επιστρέψουμε τα χρήματα. Αυτό είναι πέραν πάσης λογικής.

ΧΑΡΙΤΣΗΣ

Αλέξης Χαρίτσης: Δεν προβλέπεται το παραμικρό κονδύλι από την κυβέρνηση για το 2022

Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις βρίσκεται με μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, η Ελλάδα έχει την υψηλότερη τιμή χονδρεμπορικής ηλεκτρικού ρεύματος. Ήδη τα τιμολόγια του ρεύματος έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 100%. Κλάδοι της οικονομίας λειτουργούν λόγω της πανδημίας σε καθεστώς ιδιότυπου lockdown, καθώς αναγκάζονται να λειτουργούν με περιοριστικά μέτρα, χωρίς όμως να λαμβάνουν την αναγκαία στήριξη από την κυβέρνηση.

Και τι κάνει η κυβέρνηση απέναντι σε αυτή την πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση για την πραγματική οικονομία; Στον προϋπολογισμό του 2022 δεν προβλέπεται το παραμικρό κονδύλι -μηδέν!- για τη στήριξη των επιχειρήσεων οι οποίες πλήττονται αυτή τη στιγμή από την πανδημία. Δεν προβλέπεται, επίσης, το παραμικρό κονδύλι -και πάλι μηδέν!- για τη στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας που πλήττεται αυτή τη στιγμή από την ακρίβεια.

Την ίδια στιγμή, για το ταμείο ανάκαμψης, που για το 2021 η κυβέρνηση μιλούσε για 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, φτάσαμε στα 150 εκατομμύρια ευρώ μόλις δαπάνη, δηλαδή δεν έχουμε την αναγκαία εισροή πόρων προς την πραγματική οικονομία.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, όπου η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας είναι πιο επιτακτική από ποτέ, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στο πάγωμα του ΕΣΠΑ. Είναι μια κίνηση η οποία δεν έχει καμία αναπτυξιακή λογική προφανώς, να κόβονται επενδυτικές δαπάνες σε αυτές τις συνθήκες, μια κίνηση η οποία δεν έχει και καμία δημοσιονομική λογική, γιατί οι πόροι του ΕΣΠΑ είναι συγχρηματοδοτούμενοι και το μεγαλύτερο μέρος τους επιστρέφει στη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ πληρωμές ΕΣΠΑ βρίσκονται σε εκκρεμότητα, σε σχέση με τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς.

Η κατάσταση αυτή αφορά τρεις βασικές κατηγορίες:

1. Εργολήπτες μεσαίων και μικρών έργων σε ολόκληρη τη χώρα.

2. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν μπει σε προγράμματα στήριξης επιχειρηματικότητας -και αναφέρομαι, για παράδειγμα, στο πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας των Περιφερειών από τα ΠΕΠ- και,

3. Το «Εξοικονομώ».

Είναι τρεις κατηγορίες οι οποίες αφορούν πάρα πολλούς συμπολίτες μας, εκατοντάδες επιχειρήσεις, χιλιάδες εργαζόμενους των οποίων οι μισθοδοσίες έχουν παγώσει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση ομολογεί την κατάσταση αυτή καθώς στην «Αιτιολογική έκθεση» επί τροπολογίας που κατέθεσε για τις χρηματοδοτήσεις στο ν/σ για την απολιγνιτοποίηση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι πολλές χρηματοδοτήσεις έχουν διακοπεί.
πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου