Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 12 Αύγ 2023
Ακρίβεια / Στα ύψη οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου - Φόβοι ότι η ενεργειακή κρίση επιστρέφει
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Κόκκινο χτύπησαν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές, εγείροντας ανησυχία για νέα άλματα στις λιανικές τιμές των καυσίμων αλλά και του ρεύματος, και καταδεικνύοντας ξανά ότι η ενεργειακή κρίση μπορεί να έχει κοπάσει, αλλά μάλλον δεν έχει περάσει.

Οι ισορροπίες παραμένουν εύθραυστες κι ενώ το καλοκαίρι μπορεί να τελειώνει, οι εκτιμήσεις για τον ερχόμενο χειμώνα δεν φαίνονται ιδιαίτερα αισιόδοξες, με τους ειδικούς και τους αναλυτές να εκφράζουν φόβους για τιμές στο πετρέλαιο αλλά και στο φυσικό αέριο ακόμα και κοντά στα 100 δολάρια/ευρώ, αντίστοιχα, με τις πιέσεις που ένα τέτοιο κόστος συνεπάγεται και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακριβά πετρελαιοειδή

Με το βλέμμα στραμμένο προς τα 90 δολάρια το βαρέλι φαίνεται ότι βρίσκονται οι διεθνείς αγορές αργού πετρελαίου, κάτι που βέβαια θα μετακυλιστεί έως και την ήδη ακριβή λιανική.

Το προχθεσινό «κλείσιμο» στα 87,55 δολάρια/βαρέλι του αργού αποτέλεσε υψηλό 10μήνου, ενώ και χθες η τιμή κινούνταν σε ανάλογα επίπεδα. Ως βασικοί λόγοι των νέων πιέσεων προβάλλονται η ανησυχία για μια ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον «στενότητα» στον εφοδιασμό, καθώς και η πολιτική της Σαουδικής Αραβίας και του Ριάντ (με τη στήριξη της Μόσχας) με τις συνεχείς μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου για στήριξη των ροών στα ταμεία τους.

Ωστόσο, στην ελληνική αγορά, πριν ακόμα περάσουν αυτές οι νέες αυξήσεις, οι τιμές λιανικής στην αμόλυβδη και στο πετρέλαιο κίνησης (diesel) βρίσκονται ήδη σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται σε 1,956 ευρώ/λίτρο, έχοντας σημειώσει ελαφρά υποχώρηση από το 1,962 της περασμένης Παρασκευής, όμως το φράγμα των 2 ευρώ έχει σπάσει προ πολλού στα νησιά, κατεξοχήν τουριστικούς προορισμούς.

Μεγάλη και αδιάλειπτη άνοδο σημειώνει όμως το diesel, το καύσιμο που αφορά τους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας, που έχει εκτοξευτεί σε 1,720 κατά μέσο όρο πανελλαδικά, έχοντας αυξηθεί κατά περισσότερα από 14 λεπτά από τις αρχές Ιουλίου.

 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της αγοράς, για σήμερα αναμένεται νέα σημαντική αύξηση στις χονδρικές τιμές της αμόλυβδης και του diesel, που θα αποτυπωθεί στις νέες παραγγελίες.

Στις πρώτες θέσεις

Πάντως, η Ελλάδα διατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στην τρίτη θέση με την ακριβότερη αμόλυβδη στην Ε.Ε. Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο τιμών της Κομισιόν (7/8), η χώρα μας με 1,959 ευρώ/λίτρο έχει την τρίτη υψηλότερη τιμή αμόλυβδης, μετά την Ολλανδία (2,070 ευρώ) και τη Δανία (2,034 ευρώ), ενώ «παραδοσιακά» ακριβότερες χώρες όπως η Φινλανδία (με 1,918 ευρώ) βρίσκονται αισθητά χαμηλότερα. Όμως και στο diesel η Ελλάδα αναρριχήθηκε στην 9η θέση, από την 11η-13η που βρίσκεται συνήθως.

Με τη μέση τιμή της 7ης Αυγούστου (1,959 ευρώ/λίτρο) η χώρα μας έχει την 7η ακριβότερη αμόλυβδη στον κόσμο, μετά τις Χονγκ Κονγκ, Ισλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Μόναχο, Δανία, όπου σημειωτέον οι μέσοι μισθοί κυμαίνονται πάνω από 2.800 έως 4.400 ευρώ, έναντι 837 ευρώ στην Ελλάδα.

Προς νέα κρίση;

Τον εφιάλτη της ακραίας ακρίβειας πέρσι σε ρεύμα και αέριο ξυπνά η απότομη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στη χρηματιστηριακή αγορά αναφοράς της Ευρώπης (TTF) από προχθές.

Δεν μιλάμε βέβαια για τα δυσθεώρητα ύψη του περσινού Αυγούστου, όταν η τιμή του αερίου έφτασε στα 300 ευρώ/μεγαβατώρα (26/8/2022), όμως η αιφνιδιαστική άνοδος κατά σχεδόν 50% σε σχέση με τις αρχές Αυγούστου (πάνω από τα 40 ευρώ από 29 ευρώ) προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές. Και χθες το πρωί ξεκίνησε από τα επίπεδα των 42,365 ευρώ, για να βρεθεί αργότερα λίγο κάτω από τα 40 ευρώ.

Τη νευρικότητα αυτή στις αγορές εκτιμάται ότι δημιούργησε το ενδεχόμενο απεργιών σε τρεις μεγάλες εγκαταστάσεις LNG στην Αυστραλία που εκπροσωπούν περίπου το 10% των παγκόσμιων εξαγωγών του καυσίμου, παρά το ότι οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG δεν εξαρτώνται από τη συγκεκριμένη χώρα. Αναλυτές έκαναν λόγο για τιμές στα 50 ευρώ το υπόλοιπο καλοκαίρι και στα 97 ευρώ τον χειμώνα, εάν πραγματοποιηθούν απεργίες στα τρία εργοστάσια για δύο μήνες (αντίστοιχης διάρκειας με τη διακοπή παραγωγής σε πλωτό κόμβο στην Αυστραλία πέρσι).

Η αύξηση αυτή δεν επηρέασε την ελληνική χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, που κινείται και σήμερα σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα, έναντι του προηγούμενου διαστήματος, με μέση τιμή στα 79,85 ευρώ/μεγαβατώρα, καθώς, ως γνωστόν, η εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή ενσωματώνει την τιμή αερίου του προηγούμενου μήνα (εν προκειμένου του Ιουλίου που κινήθηκε μεταξύ 27-35 ευρώ/μεγαβατώρα).
πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου