Στα «ύψη» παραμένουν οι τιμές στα καύσιμα, με τη μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να φλερτάρει με τα 2 ευρώ, ενώ στα νησιά κινείται ήδη σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους βενζινοπώλες, αναμένεται, με την επιστροφή των εκδρομέων να φτάσει και πάνω από τα 2 ευρώ σε Αθήνα και τα υπόλοιπα αστικά κέντρα.

«Γιατί ανεβαίνει η βενζίνη;». Όπως εξηγεί ο Γιώργος Ασματόγλου, αντιπρόεδρος Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, μιλώντας στο MEGA, οι τιμές βγαίνουν απέξω, και αφορούν κερδοσκοπικά παιχνίδια:

«Θεωρώ πως εάν πάρουμε ως βάση τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, η διαφορά είναι μεγάλη για την τόσο μεγάλη αύξηση του τελευταίου διαστήματος. Επειδή αυτές οι τιμές βγαίνουν απέξω, αυτά είναι κερδοσκοπικά παιχνίδια, τα οποία δεν αγγίζουν τον ελλαδικό χώρο, αλλά που ποντάρουν στο χρηματιστήριο του πετρελαίου, τα οποία είναι σύνηθες φαινόμενο».

Όπως σημείωσε ο κ. Ασματόγλου «από τις 15 Ιουλίου έως σήμερα είχαμε σημαντικές αυξήσεις στα καύσιμα. Οι τιμές που βλέπουμε στο διυλιστήριο έρχονται απέξω και είναι για τις χώρες της νότιας Ευρώπης. Η αύξηση, συγκριτικά με το εξωτερικό, είναι δυσανάλογη σε σχέση με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Μέσα σε ένα μήνα είχαμε 11,5 λεπτά αύξηση στο διυλισμένο προϊόν. Να σας πω πως οι αυξήσεις, βάσει των μέσων τιμών που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Ανάπτυξης, είναι 8,5 λεπτά. Άρα έχουν απορροφηθεί περίπου 3 λεπτά από τους πρατηριούχους. Αντίθετα το πετρέλαιο είχε 14,5 λεπτά αύξηση μέσα σε ένα μήνα. Αυτή τη στιγμή η μέση τιμή στην Αθήνα είναι 1,97 – 1,98 ευρώ. Αν συνεχιστεί αυτό στα μεγάλα αστικά κέντα θα φτάσει τα 2 ευρώ».

Γιατί είναι πιο υψηλές οι τιμές στα νησιά; Λόγω του κόστους των μεταφορών.

«Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι μόνο για τους μόνιμους κάτοικους, το οποίο είναι περίπου 2 λεπτά ανά λίτρο. Το κακό είναι πως κάθε χρόνος που περνάει είναι όλο πιο αποδυναμωμένη η τσέπη του Έλληνα καταναλωτή. Υψηλές τιμές βλέπουμε και στις νησιωτικές περιοχές αλλά και στις ηπειρωτικές».

Όπως εξήγησε ο κ. Ασματόγλου το κράτος εισπράττει από τους έμμεσους φόρους και βασίζεται πάνω στον ειδικό φόρτο κατανάλωσης όπως και στον ΦΠΑ.