Τη ματαίωση του διαγωνισμού πώλησης του 67% του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης αποφάσισε και θα ανακοινώσει εντός της εβδομάδας το ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, το Μέγαρο Μαξίμου προχώρησε στη λήψη της προαναφερόμενης πολιτικής απόφασης σε συντονισμό με το υπουργείο Οικονομικών και το ΤΑΙΠΕΔ. Πηγές θέλουν το Ταμείο Αποκρατικοποίησης να εξετάζει πλέον άλλες μορφές αξιοποίησης του λιμανιού.

Σε ό,τι αφορά τους λόγους της ματαίωσης του διαγωνισμού που είχε φτάσει στην τελική φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών από τα υποψήφια επενδυτικά σχήματα, αυτοί έχουν να κάνουν, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, με τα καινούργια δεδομένα που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η απόφαση, με βάση το δημοσίευμα, προέκυψε έπειτα από προσεκτικό ζύγισμα κάθε παραμέτρου – ενεργειακής, στρατιωτικής, εμπορικής – με διακηρυγμένο άλλωστε τον κυβερνητικό στόχο να εξελιχθεί η ακριτική περιοχή σε οικονομικό και αμυντικό κόμβο.

Επίσης, για υποδομή με στρατηγική σημασία για τα δυτικά συμφέροντα έκανε λόγο ο Economist προ λίγων μηνών, γράφοντας περί «ευαίσθητης στιγμής» για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, με βάση τρία δεδομένα: η γεωγραφία του λιμανιού το καθιστά ελκυστικό για τους σχεδιαστές logistics του ΝΑΤΟ, έχει καλές οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις, οι ΗΠΑ το χρησιμοποιούν για στρατιωτικές αποστολές, θα μπορούσε να εξελιχθεί και σε ενεργειακό κόμβο μέσα από τα σχέδια για δύο πλωτούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το λιμάνι έχει ενταχθεί στο πλαίσιο της θεσμοθετημένης ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας (Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας – MDCA) και το χρησιμοποιούν έτσι αμερικανικές και συμμαχικές ένοπλες δυνάμεις.

Στην τελική φάση, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, είχαν περάσει με δεσμευτικές προσφορές δύο επενδυτικά σχήματα (Quintana Infrastructure & Development και κοινοπραξία Black Summit Financial, Euroports, EFA Group, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), ωστόσο αναμένονται πλέον άμεσα οι ανακοινώσεις για τη ματαίωση του διαγωνισμού.

πηγη: https://tvxs.gr