Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 07 Αύγ 2023
Φυσικό αέριο / Καμπανάκι για αυξήσεις από το φθινόπωρο - Ανησυχία για τους λογαριασμούς ρεύματος
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Αβεβαιότητα επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις ευρωπαϊκές αγορές, σε σχέση με την εξέλιξη των τιμών του φυσικού αερίου. Την αβεβαιότητα επιτείνει η συνέχιση των επιθέσεων στο έδαφος της Ουκρανίας, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην προμήθεια φυσικού αερίου. Ένας παράγοντας που δημιουργεί αβεβαιότητα είναι η αυξημένη ζήτηση, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Ο λόγος είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα.

Επιφυλακτικός σε σχέση με την πορεία των τιμών φυσικού αερίου εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της ένωσης Eurogas και αντιπρόεδρος της γαλλικής Engie, Didier Holleaux, αναφέροντας, σε δηλώσεις του στο Natural Gas World, πως η Ευρώπη απέφυγε τις ελλείψεις ενέργειας και η απότομη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου τους τελευταίους έξι μήνες πρόσφερε μια ανακούφιση στους καταναλωτές. Προειδοποίησε όμως ότι οι κίνδυνοι θα παραμείνουν τους επόμενους τέσσερις χειμώνες και οι Αρχές πρέπει να αποφύγουν τον εφησυχασμό.

Μπορεί οι τιμές του φυσικού αερίου να απέχουν από τα 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είχαμε δει τέτοια περίοδο πέρσι, ωστόσο δεν βρισκόμαστε στο επίπεδο που ήταν οι τιμές του φυσικού αερίου πριν την κρίση της πανδημίας και την ενεργειακή κρίση. Με πολύ μεγάλη καθυστέρηση η Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε κάποια μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών, στο πλαίσιο όμως του περιορισμού του φυσικού αερίου από τους αγωγούς που συνδέουν την Ευρώπη με τη Ρωσία. Πλέον ένας λόγος που εξηγεί τη σταθεροποίηση των τιμών του φυσικού αερίου είναι η αποθήκευση, με τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. να επιτυγχάνουν υψηλά ποσοστά αποθήκευσης, που ξεπέρασαν και τον στόχο του 90% που είχε τεθεί μέχρι τον Νοέμβριο του 2022. Να σημειωθεί πως η Ελλάδα δεν έχει υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου. Πάντως, αναλυτές προειδοποιούν για τη συνέχεια και αναφέρουν πως σημαντικό ρόλο φέτος στη συγκράτηση των τιμών διαδραμάτισε ο ήπιος χειμώνας στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στις χώρες της Μεσογείου έθεσαν σε συναγερμό τα ενεργειακά συστήματα των χωρών. Στην Ελλάδα η ζήτηση ξεπέρασε τα 10GW, όταν τους προηγούμενους μήνες είχε παρατηρηθεί μείωση της κατανάλωσης. Η απότομη αύξηση των θερμοκρασιών οδήγησε τις χώρες να θέσουν σε πλήρη λειτουργία τις θερμικές μονάδες, κάτι που είδαμε και στη χώρα μας, ενώ η χαμηλή στάθμη των νερών στους ποταμούς έθεσε σε συναγερμό τα πυρηνικά εργοστάσια της Γαλλίας. Να σημειωθεί πως, τις τελευταίες ημέρες, η τιμή του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF διατηρείται περίπου στα 27 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πολύ πιο κάτω από τα 42,9 ευρώ που ήταν στις 15 Ιουνίου. Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός πως τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καταγράφουν αύξηση από τον Οκτώβριο και μετά, με την τιμή τους τότε να διαμορφώνεται στα 33 ευρώ ανα μεγαβατώρα.

 

Βλέποντας και κάνοντας με τα τιμολόγια ρεύματος

Στην Ελλάδα η χονδρική τιμή ρεύματος εμφανίζεται αυξημένη το τελευταίο διάστημα. Μπορεί να είναι πάνω από 60% μειωμένη σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022, όμως είναι αυξημένη κατά 35% σε σχέση με τις τιμές του περασμένου Ιουνίου. Επίσης, η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις τρεις χώρες με την ακριβότερη χονδρική τιμή ρεύματος για τον μήνα Ιούλιο. Σημαντικό ρόλο, βέβαια, σε αυτό διαδραματίζει το γεγονός πως το φυσικό αέριο συνεισφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ηλεκτροπαραγωγή και αυτό φάνηκε ιδιαίτερα και την περίοδο του καύσωνα.

Την ίδια ώρα, άγνωστη παραμένει η τύχη των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1, τόνισε πως η ανάγκη για επιδοτήσεις «είναι περιορισμένη», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το παράθυρο για διακοπή των επιδοτήσεων το φθινόπωρο. Άλλωστε, στελέχη της κυβέρνησης τόνιζαν πως στόχος είναι η λιανική τιμή ρεύματος να διατηρηθεί στα 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Αυτό είναι και το όριο σε σχέση με τις επιδοτήσεις. Κατόπιν εορτής πάντως η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ανακοίνωση κάποιων μέτρων στήριξης στοχευμένων στα πιο ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά. Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν τον Σεπτέμβριο, με την κυβέρνηση να ακολουθεί την Οδηγία της Κομισιόν, που καλεί τα κράτη - μέλη να περιορίσουν τα οριζόντια μέτρα στήριξης. Την ίδια ώρα, το υπουργείο προαναγγέλλει και μέτρα κατά των κακοπληρωτών. Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η παράταση μηχανισμού επιστροφής των υπερεσόδων στη χονδρική αγορά, που εφαρμόζεται από τον Ιούλιο του 2022, ενώ για την ίδια περίοδο αποφασίστηκε η αναστολή εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Επομένως, μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να παραταθεί ο μηχανισμός αισχροκέρδειας. 

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου